Älä jätä kylmäksi - animoi kuvaksi
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)

Espoon kaupunginkirjasto - Kirjasto Omena
Piispansilta 11
kirjasto.omena@espoo.fi
FI-Em
Sunniva Drake
Sunniva.Drake@espoo.fi

1      TAUSTAA

Jokainen ihminen, eläin ja jopa valotolppa joutuu elämänsä aikana jollain tapaa kiusatuksi. Se voi olla huomaamattomampaa tai käsistä karkaavaa, henkistä tai fyysistä. Kiusaamista tapahtuu monissa eri paikoissa, netin yleistyttyä, siellä kiusataan todella paljon.
Jokainen meistä tuntee ihmisen joka on jompikumpi, kiusattu tai kiusaaja. Kiusaajat harvoin paljastavat kasvojaan, koska katuvat tekojaan koko ajan. Tämä vaihe iskee ainakin vanhemmiten. Joka lukuvuosi puututaan kiusaamiseen milloin milläkin keinoin ja myös kirjastojen nuorisotilat ovat halunneet kantaa kortensa kekoon.
Nuoriso elää elokuvien ja musiikin kautta, kuvalla ja lyriikalla on väliä. Animaation suunnittelu ja toteutus ei pelkästään tuo nuorille heidän itsensä näkökulmaa kiusaamisesta, vaan parhaimmillaan saattaa yhteen kiusatun ja kiusaajan. Ja loppujen lopuksi kumpikaan ei ole sen pöllömpi tyyppi.

2      MITÄ TEHDÄÄN

Palkataan animoija opastamaan nuoria animaation tekoon, sekä kirjastohenkilökuntaa mukaan auttamaan ja tukemaan jo meille tuttuja nuoria.

Projektin valmistuttua pidetään festarit, juhlat tai mitkä tahansa suuret julkistamiskemut nuorille, asiakkaille ja ohikulkijoille. Pyrimme myös levittämään animaatiota ja saamaan sen esille kauppakeskusten info telkkuihin.

3      MITEN TEHDÄÄN

Perustetaan työpajoja joita pidetään pitkin lukuvuotta. Talvella saamme näin myös nuoret motivoitua sisälle fiksun tekemisen pariin. 3 tunnin pajat olisi painotettu iltaan, läksyjen tekemisen jälkeen, ja näissä olisi tarjolla pientä purtavaa ja juotavaa evääksi.

Pajat olisivat avoimia, koska joskus joku innostuu hieman myöhässä ja olisi hyvä saada kaikki innokkaat mukaan.

4      MILLÄ AIKATAULULLA

Ajankohta olisi lukuvuosi 2013- 2014. Aloittaisimme syksyllä vähintään 10 pajakerran jakson aina kevätlukukauden loppumiseen asti. Kesällä tai alkusyksystä 2014 saamme toimitettua loppuraportit sekä johtoryhmälle, että hankkeen rahoittajalle.

5      KUKA VASTAA

Projektista vastaa Aluekirjastonjohtaja Sunniva Drake

6      MITÄ MAKSAA

Laitteisto 4 x 500 = 2000,-

Animaatio-ohjelma 500,-

Piirustusohjelma 500,-

Täppärit/älytabletit 4 x 500= 2000,-

Animaatiopajan vetäjän palkkiot 4000,-

Animointitarvikkeita 300,-

Päättäjäiset ja Ensi-ilta 400,-

Esiintyjä 1000,-

Palkitseminen 250,-

Kauppakeskuksen mainostaulun vuokra 600,-

Tarjoilut 300,-

Iso Omenan äänimainos 50,-

YHTEENSÄ 11 850

Nämä kulut ilman kirjaston henkilökunnan panosta, josta kirjasto vastaa täysin.

Merkitsemme osan tästä kirjaston henkilökunnan panoksesta kohtaan  omarahoitusosuus karkeana arviona 10000. euroa

TOTAL 21850 €

7      MITEN SEURATAAN

Espoon kaupunginkirjaston johtoryhmä saa säännöllisesti raportin etenemisestä, tunnelmistä ja mitä ollaan tehty.
Pitkin toimintaa kysellään nuorilta (ja miksei ohjaajiltakin) fiiliksiä ja lopuksi esitetään tietysti tärkein kysymys, eli muuttiko yhdessä teko suhtautumista kiusattuihin tai kiusaajiin.

Pitkin matkaa raportoimalla ja kirjaa pitämällä voidaan auttaa muita alueita, jotka toivoisivat jotain samanlaista. Valmiilla raporteilla voidaan välttää jotkin virheistä jo alkumetreillä.

8      MITÄ TARVITAAN

Tarvitaan tila tehdä ja kirjaston henkilökuntaa avustamaan toteutuksessa ja markkinoinnissa. Tarvitaan aktiivista otetta kiusaamisen ja syrjäytymisen ehkäisyssä ja nuorten kanssa toimimisessa.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat vähintään 16 000 euroa

Haettu summa on 6000 euroa.

Tietääksemme ei ole ollut tämän kaltaista.

15/08/2013
04/06/2014