300 vuotta kulttuuria
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Joensuun seutukirjasto - Pohjois-Karjalan maakuntakirjasto
050 3020563
kirjasto@jns.fi
FI-Jm
Rebekka Pilppula
050 3020563
rebekka.pilppula@jns.fi

Joensuun kulttuuritoimijat juhlivat joukolla vuonna 2012 - kukin tahoillaan ja yhdessä. Pohjois-Karjalan taidemuseo Onni täyttää 50 vuotta, Joensuun kaupunginteatteri 100 vuotta ja Joensuun seutukirjasto 150 vuotta. Yhteinen juhlavuoden luentosarja "300 vuotta kulttuuria" sisältää neljä luentoa vuoden mittaan.

Yhteisen luentosarjan suunnittelu aloitettiin keväällä 2011. Varsinaisten syntymäpäiväsankareiden lisäksi järjestelyissä ovat mukana Pohjois-Karjalan Kesäyliopisto sekä Joensuun seudun kansalaisopisto. Jo suunnitteluvaihe on lähentänyt eri kulttuuritoimijoita ja toteuttaminen mahdollistaa entistä syvemmän ja onnistuneemman yhteistyön.

Luentosarjalle ja muillekin mahdollisille yhteistapahtumille on tekeillä oma sivu 300vuottakulttuuria.jns.fi, jota voimme käyttää tiedottamiseen.

Luentosarja koostuu neljästä luennosta:

13.3.2012 klo 18-20 Kulttuurihistoria rakennusten ja karttojen kertomana, puhujana historioitsija Hannu Tarma

17.4.2012 klo 18-10 Karjalaisuus kuvataiteesa ja kulttuurissa eilen ja tänään, taiteilija Raakel Kuukka ja FT, yliopettaja Tarja Kupiainen

3.10.2012 klo 18-10 Maakunnan politiikan ja kulttuurin, erityisesti teatterin yhteiselö

4.11.2012 klo 18-10 Esko-Pekka Tiitinen kertoo kirjojensa ja näytelmiensä teemosita ja niiden suhteesta Pohjois-Karjalaan. Kirjoitettu Pohjois-Karjala, professori Risto Turunen.

Joensuun seudun kansalaisopisto

Joensuun kaupunginteatteri

Joensuun taidemuseo Onni

Pohjois-Karjalan kesäyliopisto

Joensuun kulttuuritoimijat juhlivat joukolla vuonna 2012 - kukin tahollaan ja yhdessä. Joensuun taidemuseo Onni täytti 50 vuotta, Joensuun Kaupunginteatteri 100 vuotta ja Joensuun seutukirjasto 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin yhteinen luentosarja "300 vuotta kulttuuria". Yhteisen luentosarjan suunnittelu aloitettiin jo keväällä 2011. Varsinaisten syntymäpäiväsankareiden lisäksi järjestelyissä olivat mukana Pohjois-Karjalan Kesäyliopisto, joiden opiskelijat suunnittelivat luentosarjan mainonnassa käytetyn visuaalisen ilmeen sekä Joensuun seudun kansalaisopisto, joka oli mukana luentosarjasta tiedottamisessa omien tiedotuskanaviensa kautta. Luentosarjahankkeelle saatiin kirjastotoiminnan kehittämiseen osoitettua valtionavustusta Pohjois-Savon ELY-keskukselta. Kaikki luennot pidettiin Carelicumin auditoriossa, Koskikatu 5 tiistai-iltaisin klo 18-20.

Luento 1
Tiistaina 13.3.2012 oli vuorossa ensimmäinen, kirjaston koolle kutsuma luento "Kulttuurihistoria rakennusten ja karttojen kertomana". Historioitsija Heikki Tarma kertoi Joensuun kaupungin historiasta talojen kautta: katuja eri aikakausilta, kuinka ne ovat historian saatossa muuttuneet ja lisäksi runsaasti materiaalia ja tarinoita vanhoista taloista, niiden asukkaista ja taloihin liittyvistä tapahtumista. Paikan päällä oli n. 60 kuulijaa.

Luento 2

17.4.2012 museon luento-osuudessa oli aiheena Karjalaisuus kuvataiteessa ja kulttuurissa eilen ja tänään. Luennoitsijoina olivat taitelija Raakel Kuukka sekä FT, yliopettaja Tarja Kupiainen. Kyseiseen iltaan osallistujia oli hieman yli 20.

Luento 3

25.9.2012 oli vuorossa teatterin luento. Joensuun Kaupunginteatterin Ihmemaa Ozin ja Kirsikkapuiston ohjaaja Anne Rautiainen kertoi ohjaajanurastaan, työstään ja Joensuussa parhaillaan esitettävän Kirsikkapuiston ohjausprosessista. Osallistujia oli alle 10.

Luento 4

13.11.2012 oli viimeisen luennon vuoro. Toistamiseen järjestämisvuorossa olleen kirjaston luennolla outokumpulainen Esko-Pekka Tiitinen kertoi kirjojensa ja näytelmiensä teemoista ja niiden suhteesta Pohjois-Karjalaan sekä professori Risto Turunen puhui aiheesta "Kirjoitettu Pohjois-Karjala". Osallistujia oli n. 45.

Lisäksi hankkeen varoja käytettiin kirjaston 27.11.2012 Kivi, paperi, sähkö -juhlaseminaarin kustannuksiin.

Lisätietoa:

Kaikkien luentojen osallistujalistat löytyvät Joensuun seutukirjaston pääkirjastolta (Koskikatu 25). Mahdollisia lisätietoja voi kysyä luentosarjan koollekutsujana toimineelta palvelupäällikkö Riitta Kankaalta (riitta.kangas@jns.fi tai GSM 050 3104914).

29/02/2012
29/11/2012

Hanke on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn kuluerittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2012, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2012