Demokratia tapahtuu kirjastossa - kirjasto kansalaiskeskustelun ympäristönä ja tukijana
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
PL 15 (Kaarlenväylä 3)
city.library@ouka.fi
FI-OM
Noora Valkonen
noora.valkonen@ouka.fi

Tavoitteena on kirjastohenkilökunnan osaamista, kirjaston yhteistyösuhteita, keskustelutiloja ja tiedotusta kehittämällä tukea rakentavaa kansalaiskeskustelukulttuuria yleisissä kirjastoissa.

Kirjastoissa järjestettyjen, keskusteluun painottuvien, tapahtumien määrä.

Kirjastossa järjestetyjen keskustelupainottaisten tapahtumien osallistujamäärä.

Keskustelufasilitointiin koulutetun henkilökunnan määrä.

Kirjasto on oiva ympäristö avoimelle kansalaiskeskustelulle: yleisesti hyväksytty ja laajasti käytetty julkinen palvelu saavutettavine tietosisältöineen. Kirjasto myös vastaanottaa paljon palautteita ja kehitysehdotuksia toiminnastaan. Merkittävästi kirjastoa ei kuitenkaan aktiivisen kansalaisuuden ja demokratian (keskustelu)areenana hyödynnetä eikä saatua asiakaspalautetta järjestelmällisesti kerätä ja analysoida.

Hankkeessa halutaan tukea kirjaston aktiivista demokraattista roolia yhteiskunnassa kirjastolakiluonnoksen hengessä sekä systemaattisemmin käsitellä jo olemassa olevia palautevirtoja kirjastotoiminnan kehittämisessä.

Hankkeen toimenpiteet:

Luodaan järjestelmä ja käytännöt jo olemassa olevan kansalaiskeskustelun/palautteen keräämiseen, järjestämiseen ja hyödyntämiseen kirjastossa. Rakennetaan keskustelulle turvalliset ja viihtyisät puitteet fyysisessä ja sähköisessä keskustelutilassa.

Luodaan yhteistyösuhteita kuntalaisdemokratiaa edistäviin organisaatioihin Oulun kaupungissa ja maantieteellisesti laajemminkin.

Koulutetaan kirjastohenkilökuntaa keskustelun fasilitointityöhön / muiden vuorovaikutteisten työmenetelmien hyödyntämiseen. Hyödynnetään osaamista erilaisissa keskustelevissa työmuodoissa (mm. lukupiirit, yhteistyöraadit) ja arvioidaan vaikutusta.

Järjestetään kirjastoissa kansalaiskeskustelutilaisuuksia yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa sekä kokeillaan kuntalaisten uudenlaista osallistamista kirjaston päätöksenteossa.

Hankkeen avustus käytetään projektityöntekijän palkkaamiseen 9-12 kuukaudeksi, palveluiden ja tarvikkeiden ostoon. Omarahoitusosuus koostuu kirjaston oman ja kaupungin kuntalaisdemokratiahenkilöstön ja muiden yhteistyökumppanien työajasta.

Hankkeen laajasti hyödynnettävänä tuotoksena toteutetaan raportti keskustelevien työmenetelmien soveltamisesta kirjastossa. Hankkeessa toteutettavat keskustelu/palautteen keräämisen työkalut pyritään teettämään avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla ja antamaan yleiseen käyttöön. Hankkeen puitteissa järjestettävää koulutusta tarjotaan kirjastoille maakunnallisesti.

Hankkeen toteutusaika: 1.6.2017-31.12.2018.

01/06/2017
31/12/2018

Katso Perustelumuistio 2017 Hankerekisteristä.