Ei oo todellista! Astu virtuaalimaailmaan
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Kotkan kaupunginkirjaston kuvapankki
Kotkan kaupunginkirjasto
PL 204 (Kirkkokatu 24)
kirjasto@kotka.fi
FI-Kotka
Lea Salo
lea.salo@kotka.fi

Hankkeen tavoitteena on tarjota asiakkaille uudenlaisia elämyksellisiä kokemuksia virtuaalitodellisuuden muodossa. Kirjasto on luonteva paikka ensikontaktiin virtuaalitodellisuuden kanssa, rikastuttamaan ihmisten elämää tavoilla, jollaista ei aikaisemmin ole koettu.  Kirjasto voi tarjota matalan kynnyksen tilaisuuksia, kuten työpajoja ja pelitapahtumia, joissa on mahdollista päästä kokeilemaan tätä uutta teknologiaa. Hankkeen myötä on mahdollista tavoittaa myös asiakkaita, jotka muuten eivät käytä kirjaston palveluja. Hanke tukee myös asiakkaiden mediakasvatusta.

Liikunnalliset ja kuntouttavat pelit edistävät iäkkäiden toimintakykyä. Peleistä löytyy nykyään monia mahdollisuuksia viihtymiseen, hyvinvointiin, oppimiseen, muistin virkistykseen, vuorovaikutukseen ja ajanvietteeseen. Myös liikuntarajoitteisilla asiakkailla on mahdollisuus päästä virtuaalisesti tutustumaan esim. museoihin, konsertteihin ja matkoille, joihin heillä ei muuten ole mahdollisuutta päästä. Terveydenhoitosektorilla virtuaalitodellisuuden on huomattu ehkäisevän kaatumistilanteita.

Ikääntyvät ihmisetkin tarvitsevat teknologiaa yhä enemmän ja terveysteknologia kiinnostaa monia asiakkaita. Terveysteknologian laitteita on myös tarjolla yhä enemmän ja näitä laitteita olisi hyvä päästä kokeilemaan. Uudet kehittyneet terveysteknologiset laitteet tuovat turvaa ihmisten arkeen. Kirjastossa voisi olla kokeilupiste, jonne asiakkaat voivat tulla tutustumaan ja kokeilemaan laitteita. Tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta erilaisista terveysteknologialaitteista ja opastaa hyödyntämään niitä.

- Tapahtumien järjestäminen kaikille ikäryhmille

- Tapahtumiin osallistuvien kävijämäärä

- Henkilökunnan osaaminen laitteiden käytössä

Taustaa

Teknologian rooli yhteiskunnassamme ja jokaisen ihmisen elämässä kasvaa koko ajan.Teknologia kehittyy kovaa vauhtia ja se asettaa haasteita varsinkin ikäihmisille pysyä mukana tässä kehityksessä. Kuitenkin uudet teknologiat ovat yhä helpompia käyttää ja ne tulevat tulevaisuudessa helpottamaan meidän kaikkien arkea.

Tämän päivän mediassa usein näkyvä aihe on virtuaalitodellisuus. Maailmalla on meneillään virtuaalivallankumous ja kirjasto haluaa olla mukana tuomassa tätä arkipäiväistyvää ilmiötä myös asiakkaiden koettavaksi. On siirrytty virtuaalisen kokemuksen aikaan, jossa keskeisintä on elämyksellinen oppiminen ja todellisuutta simuloivat kokemukset. On sanottu, että virtuaalitodellisuus tulee muuttamaan maailmaa samaan tapaan kuin pc-tietokone, internet tai älypuhelimet. Virtuaalitodellisuudessa olennaista on rikastuttaa asiakkaiden aistikokemuksia, jotta elämyksestä tulee monipuolisempi.

Toteutus

Kirjastoon palkataan asiantunteva projektityöntekijä kuudeksi kuukaudeksi (15 h / vk), joka järjestää tapahtumia asiakkaille (johdatusta ja esittelyä virtuaalitodellisuuteen, työpajat ja pelitapahtumat eri ikäisille, opastus terveysteknologian kokeilupisteellä) ja perehdyttää kirjaston henkilökuntaa käyttämään laitteistoa, jotta asiakkaiden opastaminen sujuisi hankkeen jälkeenkin. Tapahtumia pyritään järjestämään kaikissa Kotkan toimipisteissä.

Laitteet ja budjetti

• Oculus Rift -virtuaalilasit: 738,90 euroa

• Virtuaalilasien käyttämiseen tarvittava tehokas PC-tietokone ja tietokoneen lisävarusteet (näyttö, näppäimistö, hiiri ym.): 2549,80 euroa

• Samsung Gear VR - lasit: 149 euroa

• Samsung Galaxy S7 edge 32GB älypuhelin: 799 euroa

• Samsung Gear 360 kamera: 399 euroa

• PlayStation VR -lasit, PS4 Move -liikeohjaimet, PlayStation Camera v2, PlayStation 4 Slim 500 GB -konsoli sekä PlayStation VR Worlds -pelikokoelma: 985 euroa

• Pahvisia virtuaalilaseja 100 kpl: 490 euroa

• Samsung Galaxy View 18,4" Wi-Fi Android ‐tablet: 699,90 euroa

• Samsung Gear Fit2 ‐urheilukello: 199,90 euroa

• Samsung Gear IconX ‐langattomat in-ear ‐kuulokkeet: 198,90 euroa

• Apple Watch Series: 2478,90 euroa

• Polar Loop 2 aktiivisuusranneke: 99 euroa

• BiiSafe Buddy: 39,90 euroa

• ActiveMEDI MedID - tuotteet ja palvelu: 135 euroa

• Withings verenpainemittari WPM02: 129 euroa

• Withings Body Cardio älyvaaka: 179 euroa

• Withings kuumemittari WSCT01: 99,90 euroa

• Withings Aura Smart Sleep järjestelmä: 379 euroa

• Paro hyljerobotti: 5000 euroa

• Hanketyöntekijän palkka (6 kk, 15 h / vk): 7 000 euroa

Aikataulu
Laitehankinnat alkavat keväällä 2017. Hanketyöntekijä palkataan syyskuu 2017 - helmikuu 2018.

• syyskuu: laitehankinnat jatkuvat, laitteisiin tutustuminen, henkilökunnan perehdyttämisen aloitus, tapahtumien suunnittelu
  • loka-tammikuu: tapahtumien järjestäminen
  • helmikuu: henkilökunnan perehdytys laitteisiin ja laitteiden ohjeiden laatiminen

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Kotkan kaupunki / Terveydenedistämisyksikkö / Johanna Sipari

Kotkan kaupunki / Terveydenedistämisyksikkö / Johanna Sipari, johanna.sipari@kotka.fi, p. 040 778 6354

15/04/2017
31/12/2018

Http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017. Kirjaston oman rahoituksen osuus on 20 % kustannusarviosta.