Fantasiailta ja muita teemailtoja
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Pälkäneen kirjasto
Kirjaston osoite : 
Kehätie 4
36600
Kirjaston puhelin : 
0403563661
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@palkane.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Palka
Y-tunnus : 
2050961-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Seija Heikkilä
Puhelin : 
0503152793
Sähköposti : 
seija.heikkila@palkane.fi
Hankkeen tavoite: 

Tavoitteena on tutustuttaa ja innostaa lapsia ja nuoria sanataiteen ja tarinoiden pariin hauskoilla ja monipuolisilla tavoilla.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

Mittareina ovat järjestettyjen tilaisuuksien määrä, osallistujien määrä sekä tarjotun ohjelman monipuolisuus ja innostavuus.

Kuvaus : 

Järjestetään kirjastossa teemailtoja, erityisesti nuorille ja lapsille, innostamaan heidän lukemistaan ja kirjastonkäyttöään. Ensimmäinen teemailta on fantasiailta. Iltaan sisältyy mm. kirjailijavieras tai  vinkkausta ja lopuksi aiheeseen liittyvä elokuvaesitys. Teemailtoihin voidaan liittää aiheeseen sopivaa tekemistä tai rekvisiittaa. Voidaan myös pukeutua aiheen mukaan. Tarkoitus on hankkia laitteisto elokuvaesityksiä varten. Todennäköisesti hankitaan suuriruutuinen televisio, jolla myöhemminkin voi esittää pienimuotoisesti elokuvia kirjastossa. Jotta televisio voidaan siirtää tarpeen mukaan, hankitaan myös sille siirrettävä teline. Toinen avustuksen käyttötarkoitus on vierailevien vinkkareiden ja kirjailijavieraiden palkkiot tai mahdolliset muut vastaavat kulut.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

Järjestimme Pälkäneen pääkirjastossa fantasiaillan 22.3.2017. Iltaan osallistui kaksi Kostian koulun neljännen luokan ryhmää, yhteensä 38 oppilasta sekä 3 aikuista. Illan ohjelmassa oli Yöstäjien fantasiapajat ja fantasia-aiheista kirjavinkkausta erikseen molemmille ryhmille. Kirjaston väki, kirjavinkkari ja työpajan vetäjä olivat pukeutuneet aiheen mukaisiin asuihin. Tarjolla oli naposteltavaa: Kerberoksen konvehteja, Kotkankynsileipää, Rupikonnan ruttopalleroita, Kykloopin silmämunia ja Basiliskin mahtimehua. Kirjaston fantasiailta oli mukana olevien koululuokkien yökouluohjelmana.

Hankimme kirjastolle 65-tuumaisen TV:n ja sille siirrettävän jalustan, jotta voimme esittää toiseen teemaan liittyvän elokuvan. Olemme jo käyttäneet televisiota muihinkin tarkoituksiin: näyttelyn avajaisissa puheenpitäjän apuna sekä näyttelyyn liittyvän videon esittämiseen. Hankimme vuokrattuna kannettavan työaseman televisioon liitettäväksi.

Toisena teemana oli jännitys. Teemapäivä oli 21.11.2017. Kohderyhmänä oli yksi Kostian koulun viidennnen luokan ryhmä, johon kuului 19 oppilasta ja kaksi aikuista. Ryhmä toivoi illan sijasta aamupäivää, joten teemaillan sijaan syntyi teemapäivä. Päivään kuului Yöstäjien kauhupaja "Hirviöakatemia", kirjaston oman vinkkarin pitämä jännityskirjavinkkaus sekä jännitysaiheinen elokuva. Sopivan pituista elokuvaa tälle ikäryhmälle oli vaikea löytää, koska elokuvalla piti olla myös esitysoikeudet. Opettaja keskusteli oppilaiden kanssa jälkeenpäin luokan lukemasta Coraline-kirjasta sekä nähdystä Coraline-elokuvasta. Kirjasto tarjosi yleisölle naposteltavaa.

Hanke oli onnistunut ja osallistujat kiittelivät sitä. Toki osallistujat olivat vain tietyiltä koululuokilta ja onkin hyvä tarjota samantyyppisiä teema-aiheisia päiviä tai iltoja muillekin kiinnostuneille. Osallistuneen luokan opettaja suosittelikin jo vastaavaa toiselle koululle.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Hankkeen toimenpiteet olivat aiheisiin sopivia, aiheet olivat lapsia kiinnostavia ja innostavia. Työpajoissa pojatkin olivat innokkaasti mukana kehittämässä mielikuvituksellisia tarinoita. Oppilaat lainasivat vinkattuja kirjoja ja saivat virikkeitä tarinoiden maailmaan.

Jatkotoimenpiteet: 

Teemapäivät tai -illat ovat hauska tapa tutustuttaa lapsia tai nuoria sanataiteeseen. Jos mukana on elokuvaesitys, voi lukemiseen liittää visuaalisuuden ja monilukutaidon oppimista. Jatkossa kirjasto tulee hyödyntämään hankittuja laitteita ja saatua myönteistä kokemusta ja järjestämään vastaavanlaisia tilaisuuksia, kunhan koululuokat tai vapaaehtoiset lapset ja nuoret ovat edelleen kiinnostuneita. Televisiota tulemme käyttämään myös kirjastonkäytönopetuksessa.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2016
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€3 800
Oma rahoitus yhteensä: 
€650
Budjetti euroissa yhteensä: 
€4 450
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€2 892
Oma rahoitus yhteensä: 
€892
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
2kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
62henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€2 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016

 
okm
avi