Iisalmi eilen ja tänään
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
(CC): Tuomo Lindfors
Iisalmen kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Kirkkopuistonkatu 9
74100
Kirjaston puhelin : 
0408302712
Kirjaston sähköposti : 
iisalmi.kirjasto@iisalmi.fi
ISIL-tunnus : 
Fi-Iisla
Y-tunnus : 
9086071-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Tuija Sirviö-Lappalainen
Puhelin : 
0404894006
Sähköposti : 
tuija.sirvio-lappalainen@iisalmi.fi
Kuvaus : 

Iisalmen kaupunginkirjasto on Ylä-Savossa aktiivinen paikallishistorian tallentaja ja välittäjä. Alueellamme sijaitsee tunnettuja paikallishistoriallisia kohteita kuten Koljonvirran alue ja Juhani Ahon museo. Kirjaston kotiseutukokoelmaan kerätään järjestelmällisesti Iisalmeen liittyvää aineistoa. Iisalmi eilen ja tänään -hankkeen tarkoituksena on uudistaa ja laajentaa kirjaston tekemää kotiseututyötä.

Kotiseutuaineistojamme on  tällä hetkellä käytettävissä internetin välityksellä. Esimerkiksi aikaisemmalla hankerahoituksella luotu Idyllinen Iisalmi -valokuvakokoelma on ollut yleisön nähtävillä jo usean vuoden ajan. Vuoden 2015 alkupuolella kokoelma siirrettiin digi.kirjastot.fi-palveluun, mikä lisäsi valokuvakokoelman käytettävyyttä. Kokoelmaa on esitelty asiakkaille mm. vanhustenviikon tapahtumissa ja olemme saaneet siitä hyvää palautetta.

Olemme koonneet Iisalmi eilen ja tänään -hankkeeseen muissa vastaavissa hankkeissa hyväksi havaittuja käytänteitä. Hankkeessa  yhdistämme sähköiset sisällöt historialliseen miljööseen. Haluamme varmistaa sen, että tuotokset ovat yleisön käytettävissä hankkeen päättymisen jälkeen. Tämän vuoksi käytämme mahdollisuuksien mukaan  olemassa olevia verkkoalustoja, joita ihmiset ovat tottuneet käyttämään ja joiden sisällöt ovat vaivattomasti linkitettävissä sosiaalisen median eri kanavissa.

Hankkeen tavoitteet ja toimenpiteet

  • Idyllinen Iisalmi -valokuvakokoelman sisältöjen avulla rakennetaan uusi verkkopalvelukokonaisuus ”Aikamatka Iisalmeen”, jonka kohteissa vierailevien ihmisten on mahdollista hakea lisätietoja  sekä lähettää sinne paikasta itse ottamiaan kuvia ja kertomuksia.
  • Iisalmen alueen paikallishistoriasta kertovia artikkeleita aletaan luoda ohjatusti verkkooon.  Hankkeeseen palkattava projektityöntekijä sekä kirjoittaa että tarjoaa asiakkaille opastusta artikkeleiden tekemiseen ja täydentämiseen. Sisältöjä linkitetään kirjaston muihin verkkopalveluihin ja markkinoidaan Ylä-Savon alueen sidosryhmille.
  • Idyllinen Iisalmi -kuvakokoelmaa  täydennetään  uudella historialliallisella kuva-aineistolla. Aineiston digitoinnissa konsultoidaan Kansalliskirjaston Mikkelin digitointikeskusta, ja se tallennetaan asianmukaisin kuvailutiedoin varustettuna digi.kirjastot.fi-palveluun.
  • Digi.kirjastot.fi:n sisällöt ovat haettavissa Finnan kautta. Iisalmen kaupunginkirjasto on allekirjoittanut kansalliskirjaston kanssa Finna-palvelusopimuksen. Paikallista Finna-kehitystyötä jatketaan tämän ja jo hankeavustusta saaneen Verkkokirjaston velhoiksi! -hankkeen varoilla.

Hankkeen kustannukset

Suurimmat kustannuserät hankkeessa muodostuvat palkkauksesta ja palvelinkuluista. 

Vaikuttavuuden arviointi

Hankkeen tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisin väliajoin. Mittaamme muun muassa verkkovierailuja ja -jakoja, hankkeen esittelytilaisuuksissa vierailevien lukumäärää sekä kirjaston henkilökunnan käyttöönsä saamien uusien työkalujen lukumäärää ja toimivuutta. Projektityöntekijä huolehtii väliraportoinnista hankkeen vastuuhenkilöille.  Asiakirjat tulevat luettavaksi Rutakko-verkkokirjaston hankesivujen materiaalipankkiin.

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2016
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€29 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€7 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€36 200
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€0
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0


Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€13 000

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2016, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016.

 
okm
avi