Jasso Toenperä vihreämmäksi, energiaa auringosta
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Kirjastoauto Jasso Toenperän reitiltä
Toenperän kirjasto
Mutalantie 3 A
kirjasto@joroinen.fi
FI-Joro
0207112-8
Jaana Sopanen
jaana.sopanen@joroinen.fi

Hankkeessa on tarkoitus tuottaa kirjastoauton sähkölaitteisiin tarvitsema energia aurinkopaneeleilla.

Energian kulutuksen seuranta

Suomessa ilmasto-olosuhteet aurinkoenergian käyttöön ovat suotuisat. Suomen vuotuiset säteilymäärät ovat lähes yhtä suuret ja kesällä jopa suuremmat kuin Keski- Euroopassa, jossa aurinkoenergiaa hyödynnetään jo kotitalouksissakin.

Aurinkoenergiaa hyödynnetään lämmön ja sähkön tuottamiseen. Sähköä tuottava aurinkopaneeli muodostuu kennoista, joiden päämateriaali on pii. Tekotavaltaan paneeleja on kolmea eri tyyppiä; yksi- ja monikiteistä sekä amorfisia. Paneelit muuttavat auringon säteilyn sähköksi, joka varastoidaan akkuun. Akun ja paneelin väliin tarvitaan ohjausyksikkö, joka säätelee jännitettä.  Aurinkopaneelin tehon yksikkö on Wp eli "Watt peak". Esimerkiksi yksi paneeli, jonka teho on 80 Wp, tuottaa noin 300 - 380 wattituntia sähköä. Tästä saadaan akkujärjestelmässä hyötykäyttöön noin 220 wattituntia. Se riittää esimerkiksi kolmen tunnin yhtäjaksoiseen television katseluun ilman välilatausta.

Kirjastoauton sähköjärjestelmä muodostuu tällä hetkellä auton alustan käynnistysakuista  sekä neljästä korilaiteakusta. Käynnistys- ja korilaiteakkujen välissä on erotinlaite, joka erottaa sähköverkot toisistaan. Käynnistysakut toimivat mm.moottorin käynnistämisessä, auton ulkopuolisten valojen virtalähteenä sekä radion virtalähteenä jne. Näitä akkuja ladataan auton käydessä 150 A laturilla ja sähköverkkoon kytkettynä 230 VAC/24 DC-75 A akkulaturilla. Auton  korilaiteakut tuottavat sähköä mm.sisävalaistukseen, lämmitysjärjestelmän vesipumpulle, puhaltimille, toimistolaitteille, tietokoneille sekä mikroaaltouunille, jne. Korilaiteakut ladataan auton käydessä 150 A vaihtovirtalaturilla ja sähköverkkoon kytkettynä edellä mainitulla akkulaturilla. Auton akuilta tuleva sähkö muunnetaan invertterin avulla 230 VAC/2000 W laitteille sopivaksi käyttösähköksi.

Aurinkojärjestelmät ovat rakenteeltaan hyvin yksinkertaisia, lähes huoltovapaita sekä pitkäikäisiä. Viime vuosina keräinten hinnat ovat  laskeneet.

Kirjastoauton akustosta ulosotettavan energian määrä päivittäin on hyvin suuri. Energian siirtäminen paneelista akustoon on aina järjestelmäkohtainen. Kirjastoauton aurinkopaneelijärjestelmällä energian tuottaminen akustoon olisi hyvin mahdollinen, koska auton sähköjärjestelmässä on valmiina mm. alustan- ja korilaiteakkujen latauksen erotinlaite ja invertteri.

Aurinkojärjestelmän paneelit sijoitetaan kirjastoauton katolle hankittaviin asennustelineisiin ja paneelin säätimet sen läheisyyteen. Paneelin tuottama sähköenergia siirretään autossa sijaitseviin alusta- ja korilaiteakkuihin, josta vaihtojännite hyödynnetään invertterin kautta pistorasioille/käyttölaitteille. Tämä aurinkosähköjärjestelmä toimii kaikkina vuodenaikoina ja se pidentää auton kaikkien akkujen käyttöikää, säästää auton polttoaineen kulutusta ja näin voidaan hyödyntää aurinkoenergiaa. Mahdollisesti myös maailma pelastuu!

Hankkeen kustannusten jakautuminen:

uusittavat akut 2400 €
aurinkopaneelit 1400 €
säädin ja muut tarvikkeet 400 €
henkilöstökulut 1000 €
matkakulut 300 €

Jorma Sormunen, kirjastoauto Jasso Toenperä, jorma.sormunen@rantasalmi.fi

Jenni Kyllönen-Peltoniemi, kirjaston johtaja, jenni.kyllonen-peltoniemi@rantasalmi.fi

Hankkeesta julkaistaan loppuraportti vuoden 2015 lopussa, raporttia varten tulee energiankulutusta ja -tuottoa seurata kokonainen vuosi.

JASSO TOENPERÄÄN ASENNETUT LAITTEET

2 x 240 Wp Solara aurinkopaneeli (monikide) tehotakuu 26 vuotta
6 kpl aurinkopaneelin kiinnikettä /paneeli, yhteensä 12 kpl
4 kpl Victron energy AGM akkuja 220 AH/kpl (440 AH) ja ne kytketty sarjaan (24 V jänniteelle)
1 kpl Tristar MPPT-45 Solar system (45 A) ohjausyksikkö näytöllä eli säädin
Asennusjohto paneeleilta säätimelle on 2 x 4mm2 (millineliötä)
Asennusjohto korilaiteakkujen ja säätimen välillä on 16 mm (neliöistä).

Aurinkopaneelit asennettiin 7.6.2014 Sunteknolla Pieksämäellä ja asennus kesti yhden työpäivän. Paneelien kiinnitystelineiden takuu edellytti vuorokauden mittaista asennusliiman kuivumista ennen kuin autolla sai liikennöidä.
Kirjastoautoon asennettiin invertterin jälkeen 18.6.2014 yksivaihesähkömittari. Mittarin avulla olemme seuranneet päivittäistä energian kulutusta autossa.

Aurinkopaneelien tuotto
7.6. - 29.8.        41 kwh
1.9. - 30.9.        12 kwh
1.10 - 31.10.     5  kwh
3.11.- 28.11.     2  kwh
1.12.- 28.12.   1  kwh

Energian kulutus
18.6.-30.6.       5,95 kwh
3.7.-1.8.            auto tallissa
1.9.-30.9.         21,80 kwh
1.10.-31.10      20,34 kwh
3.11.-28.11.     17,38 kwh
1.12.-19.12.     10,65 kwh

01/05/2014
31/12/2014

Hakemus on kokonaisuudessaan hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2013, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2013.