Joustavaa kirjastopalvelua maaseudun kyliin - omatoimikirjasto Kuivaniemeen
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Iin kunnankirjasto - Kuivaniemen kirjasto
Kuivajoentie 12
kuivaniemi.kirjasto@ii.fi
FI-Iiku
2054621-1
Minna Halonen
minna.halonen@ii.fi

Hankkeen tavoitteena on parantaa Kuivaniemen alueen kirjastopalveluja lisäämällä aukioloaikoja itsepalvelutunneilla. Tällä hetkellä Kuivaniemen kirjasto on avoinna joka päivä. Seitsemään asti kirjasto on avoinna kahtena päivänä viikossa. Omatoimikirjasto mahdollistaisi asiakkaille kirjaston käytön kaikkina iltoina ja myös lauantaisin. Omatoimikirjasto lisäisi kirjastopalvelujen laatua alueella, jossa kirjasto on tärkeä kyläläisten kohtaamispaikka. Kuivaniemen kirjastossa on paljon yksintyöskentelyä. Omatoimikirjaston tekniikka vapauttaisi kirjaston henkilökuntaa keskittymään myös vaativampaan asiakaspalveluun ja esimerkiksi kouluyhteistyöhön. Hankkeessa on tarkoitus hankkia ja asentaa Kuivaniemen kirjastoon tekniikka ja laitteisto, joka mahdollistaa kirjaston toimimisen myös omatoimikirjastona. Ii ja Kuivaniemi tekivät kuntaliitoksen vuonna 2007. Iin kunnan maapintala on 1 553 km2, josta Kuivaniemen maapinta-ala on 927km2. Iissä on asukkaita 9 658, joista n. 1800 asuu Kuivaniemen alueella. Iissä kirjastopalveluja tuottavat Iin pääkirjasto, Kuivaniemen kirjasto ja kirjastoauto Akseli. Kuivaniemen kirjasto sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Iin pääkirjastosta. Kuivaniemen alue on laaja ja kirjasto on kuivaniemeläisille yksi harvoista kunnan tarjoamista palveluista, joka on päivittäin auki. Yhteensä Iin kirjastossa on seitsemän vakinaista työntekijää, joista 1 2/3 työskentelee Kuivaniemen kirjastossa. Kirjastoauto Akseli on Oulun ja Iin yhteinen kirjastoauto, joka otettiin käyttöön vuonna 2006. Kun kirjastoauton käyttöikä päättyy, uuden kirjastoauton hankinta on epävarmaa. Kuivaniemen kirjaston aukioloaikojen laajentuminen palvelisi myös Kuivaniemen alueen nykyisiä kirjastoautoasiakkaita. Hankkeen aikana Kuivaniemen kirjastoon hankitaan ja asennetaan omatoimikirjaston vaatima tekniikka. Omatoimikirjasto vaatii kulunvalvonnan keskusyksikön, kulunvalvontalukijan, UPS-laitteen ja valaistukseen ja sähköihin liittyvää tekniikkaa (10500€). Lisäksi hankitaan lainaava ja palauttava automaatti (4500€) ja kameravalvontalaitteisto(2000€). Kuivaniemen kirjasto tarvitsee useamman kameran, koska tila ei ole yhtenäinen ja varauloskäynti tarvitsee oman valvonnan. Kiinteistöön liittyviä muutostöitä ovat sähkölukot kahteen ulko-oveen (1600€), sähkötyöt ja atk-kaapelointi(1000€), murtohälytinjärjestelmä ja palonilmaisimet(2400€), valaistuksen automaattinen ohjaus(2000€), varauloskäynnin muutostyöt(700€), tiskin muutostyöt(1000€), tietokoneiden lukitukset sekä uudet opasteet ja kyltit(1000€).

01/03/2016
31/12/2017

Katso Perustelumuistio 2016 Hankerekisteristä.