Juhlavuoden aikamatkaväristyksiä lapsille ja alakouluikäisille
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Lapuan kaupunginkirjasto
Kauppakatu 23
kirjasto@lapua.fi
FI-Lapua
0209113-7
Koivusalo, Hilkka
kirjasto@lapua.fi

Hankkeen tavoitteena oli Suomi 100 -juhlavuoden teeman avulla värisyttää aikamatkoja lapsille ja alakouluikäisille. Sisällön muodostivat vinkkarikaruselli, alakoululaisten satuhahmojen suunnittelu ja toteutus sekä yhteistyö Täti Taikakynän (Minna Männistön) kanssa. Täti Taikakynän ja kirjaston lasten- ja nuortenosaston henkilökunnan kanssa toteutettiin kuukausittaiset puuhapaketit, jotka liittyivät Lapuaan ja Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen. Tarinassa seikkaili Karhusen perhe, johon idea saatiin Lapuan vaakunasta.

Vinkkarikaruselli toteutettiin ostopalveluna kaikille Lapuan 12 alakoululle. Kohderyhmänä olivat kaikki 3. ja 5. -luokkalaiset. Vinkkausta annettiin 28 oppituntia, yhteensä 524 oppilaalle.

Satuhahmoja alakoululaiset suunnittelivat eri kouluilla, joko yhdessä tai yksinään 45 kappaletta, jotka olivat esillä kirjastossa. Parhaimman satuhahmon äänestykseen osallistui 366 asiakasta. 6 eniten ääniä saaneiden satuhahmojen suunnittelijat ja heidän opettajansa palkittiin erityisessä juhlatilaisuudessa, joissa palkintoina olivat elokuvaliput, Eepos -kirjastokortit ja tarjolla oli myös pientä tarjoilua.

Täti Taikakynän puuhapaketteja kopioitiin kirjastoon kuukausittain 30-50 kpl mukaan otettaviksi. Puuhapaketit välitettiin myös sähköpostin liitetiedostoina Lapuan päiväkodeille, ryhmiksille ja alakoulujen pienemmille opilaille. Perhepäivähoitajille paketteja kopioitiin ja lähetettiin päivähoidon johdon toimesta.

Satutuokioita, joissa Täti Taikakynä oli mukana järjestettiin Lainan päivänä 2 esitystä, joihin osallistui 130 lasta. Lukuviikolla oli lisäksi 2 esitystä, joihin osallistui 112 lasta. Kirjaston juhlaviikolla lokakuussa juhlittiin kirjaston 20 vuotta Vanhassa Paukussa teemalla "Satuseikkailua pienille prinsessoille ja ritareille". Satuseikkailun toteuttivat kirjasto, Täti Taikakynä ja Teatteri Lapuan näyttelijät. Seikkailu järjestettiin 2 kertaa ja osallistujia oli 108 lasta.

Lopuksi Täti Taikakynä suunnitteli ja toteutti hankkeeseen liittyvän lukujärjestyksen, joka jaetaan syksyllä 2018 uusille ekaluokkalaisille.

Hankeavustus on tarkoitus käyttää vuosien 2016-2017 aikana siten, että 1) Satuhahmot ja kirjojen päähenkilöt valloittavat kirjaston - Syksyllä 2016 järjestetään työpajoja kouluilla, joissa alakoulujen 3.-5.-luokkalaiset suunnittelevat ja tekevät opettajiensa johdolla eri materiaaleista satuhahmoja ja kirjojen henkilöitä, esim. Prinsesssa Ruusunen, Harry Potter. Tavoitteena on, että saadut isokokoiset hahmot sijoitetaan eri puolille kirjastoa heti juhlavuoden alussa. Saaduista satuhahmoista järjestetään äänestys ja voittajatiimi palkitaan elokuvalipuilla. - Markkinointi alakouluille aloitetaan heti syyslukukauden alussa 2016. 2) Kirjailijakaruselli - kirjailijavierailu kaikille alakoululaisille - Juhlavuoden aikana kaikki koululaiset pääsevät tapaamaan kirjailijan. Osalle kouluille kirjailija kuljetetaan kirjastoauton mukana ja osalle kouluista annetaan matka-avustusta, jotta he pääsevät kirjailijatapaa- miseen Vanhaan Paukkuun. Kirjailijavierailut pyritään järjestämään viikon aikana syksyllä 2017, kirjaston 20-vuotisjuhlapäivän aikoihin. - Lapualla on 12 alakoulua, tarkempi suunnitelma kirjailijavierailuista 3) Täti Taikakynän kuvitetut tarinatuokiot perhepäivähoitajille - Kuvitettuja tarinatuokioita tarjottiin ryhmisten ja päiväkotien lapsille syksyllä 2015, perhepäivähoidon lapset jäivät ilman ja niitä on toivottu heille. - järjestetään keväällä 2016, 3 aamuesitystä. 4) Värityspuuhakirja 2017 - Suunnittelu- ja toteutustyö ILOILO Minna Männistö + materiaalikulut (tussit), painatus- ja kopiointikulut, jakelu, matkakulut. Voidaan toteuttaa myös pienellä painosmäärällä ja jakelu esim. päiväkoti- ja kouluryhmille tapahtuu enimmäkseen sähköisesti. - Värityspuuhakirjasta otetaan pienehkö painos ja jaetaan sitä alakouluille ja päiväkodeille sähköisessä muodossa, joten koulut voivat kopioida sitä tarpeen mukaan. Suurempi painos otetaan siinä tapauksessa, että saadaan värityskirjalle sponsoreita, jotka osallistuvat kustannuksiin. 5) Väripaukut - yleisötilaisuus lapsille ja perheille - Tapahtumassa hauskanpitoa värittämisen ja piirtämisen parissa: jättisuuria väritysmattoja, live-piirustusnäytöksiä, värityskuvapisteitä, piirustusopetusta ym. Värityspuuhakirjan julkaisutilaisuus. - järjestetään keväällä 2017, 2 yleisötilaisuutta. 6) Satuseikkailu - satuhahmojen jekkuttelua kirjastossa - Kaikenlaista puuhaa satujen ja satuhahmojen parissa, esim. prinsessa- ja ritari- testi, satumainen tietovisa, piilotetaan kirjanmerkkejä lastenkirjoihin, Täti Taikakynä piirtää hupsuja muotokuvia lasten omista pehmo- ja unileluista ym. Teatteri Lapuan näyttelijät osallistuvat jekkutteluun satuhahmoina. - järjestetään kirjaston 20-vuotisjuhlien aikaan syksyllä 2017, 2 kertaa. 7) Suomen itsenäisyys -aiheinen joulukalenteri - 24 koettavaa pistettä ja avattavaa luukkua kirjaston tiloissa, suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä Täti Taikakynän kanssa.

Liisa Pohjanen, Anneli Autio Lapuan kaupunginkirjasto

Lisätietoa:

Minna Männistön "Täti Taikakynän" kanssa tehty yhteistyö on jatkunut Lapuan kirjastossa useita vuosia. Hänen innostava esiintyminen ja taiteellinen osaaminen on ollut tärkeää lasten osallistamisessa tarinoiden ja tekstien maailmaan kuvien avulla.

01/04/2016
30/11/2017

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti.

Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016