Kasvot kirjan takana - kuukauden kirjailija
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Marttilan kunnankirjasto
Härkätie 723
kirjasto@marttila.fi
FI-Marti
Taina Jurttila-Nurminen
taina.jurttila-nurminen@marttila.fi

Tapahtumiin ja koulutuksiin osallistujat.

Marttilan kirjasto ja Marttilan koulu ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon hanke ” Kirjasto mediakasvatuksen ohjaajana ”. Joka luokka-asteella on oma kirjastovuoronsa kerran kuukaudessa. Myös päiväkodista ja palvelukeskuksesta käydään säännöllisesti lainaamassa aineistoa. Kirjaston ja koulun yhteistyönä on järjestetty kirjavinkkausta, käytössä on myös lukudiplomi. Hankkeen avulla voimme edistää lukuharrastusta erilaisin luku- ja kirjoitustaitoja tukevin menetelmin. Oppilailla on mahdollisuus tutustua uudella tavalla kirjallisuuteen työpajoissa ja kirjailijavierailujen aikana. Nykyajan kirjaston tehtävänkuva on laajentunut huomattavasti. Aika jolloin kirjasto käsitettiin ”lainastona” on mennyt ja kirjastolla on tänä päivänä tärkeä sivistyksellinen ja yhteisöllinen tehtävä. Kiinnostavilla ja säännöllisillä kirjailijavierailuilla halutaan tehdä tunnetuksi kirjastoa monipuolisena kulttuurin tarjoajana. Kirjastossa kokoontuu kuukausittain suosittu aikuisten kertomakirjallisuuden lukupiiri, jossa osallistujia on ollut keskimäärin 12. Keväisin ja syksyisin lukupiiriin on ollut tapana kutsua kirjailijavierailija, jonka tuotantoon piiriläiset ovat tutustuneet. Tarkoituksena on viedä kulttuuripalveluja kirjailijavierailujen muodossa myös Suvirannan palvelukeskuksen asukkaille, joilla ei ole mahdollisuutta itse saapua kirjastoon.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi:

Syksyn 2016 aikana toteutui 5 kirjailijavierailua, kolme kirjastossa, yksi alakoulussa ja yksi palvelukeskuksessa. Kirjastossa esiintyi kolmen eri genren edustajia; dekkaristi Markku Ropponen, historiallisten romaanien kirjoittaja Kristiina Vuori sekä historioitsija Teemu Keskisarja. Näin pystyttiin tarjoamaan laajalle yleisölle heidän lukusuosikkiensa kohtaaminen.

Palvelukeskuksessa vieraili piirroksia aforismeineen julkaiseva Maija Paavilainen.

Alakoulussa oppilaille kirjailijan työstä kertoi Tuula Kallioniemi, joka antoi myös lapsille tehtäväksi kirjoittaa yhdessä uutta tekstiä kesken jääneeseen kirjaan.

Keväällä 2017 Marttilan kirjastossa saatiin opastusta kirjojen valintaan kirjallisuuskouluttaja Marika Helovuolta, joka avasi esittelemiään teoksia aivan uudella tavalla saaden kuulijat lainaamaan itselleen siihen mennessä vierailta tuntuneita teoksia.

Rakastettu musiikkitoimittaja, tietokirjailija Jake Nyman sai sankan kuulijajoukon kertomuksilleen musiikkiohjelmien teosta. Radiossa kielletyt levyt ja toimittajan työ herättivät kuulijoissa paljon kysymyksiä, joihin tunnustettu tietokirjailija huumoria unohtamatta vastaili.

Lasten- ja nuortenkirjailija Päivi Lukkarila kävi kertomassa siitä kuinka hänen kirjansa syntyvät. Hevosharrastajana ratsastukseen ja hevosiin liittyvät kirjat ovat luontainen valinta aihepiireiksi.

Marttilan kirjastossa järjestetyn Runomaratonin vieraaksi saatiin suomentaja, runoilija Kristiina Lähde. Hän kertoi kuulijoille kuinka pitkä prosessi runon kirjoittaminen voi olla kun pitää saada aikaan tarpeeksi tiivis ilmaisumuoto.

Hankkeella toteutettiin kahdeksan kuukauden aikana yhdeksän kirjallisuusvierailua, jotka tavoittivat yhteensä 443 ihmistä. Tyytyväisinä voimme todeta, että pystyimme tuomaan osallistujille tutuksi eri kirjallisuuden genrejä monipuolisesti sekä kauno- että tietokirjallisuuden osalta. Oli hienoa huomata, että

Kasvot kirjan takana ” todella toivat monelle uuden näkökulman kirjallisuuteen ja saivat ihmiset laajentamaan lukutottumuksiaan ja avartamaan näkemyksiään kirjallisuuden eri lajeista. Tilaisuudet toivat kirjaston palvelujen piiriin uusia asiakkaita.

Tulevaisuudessa on tavoitteena että jatkamme kirjalijavierailuja ja kirjavinkkauksia sen mukaan kuin resurssit riittävät.

01/04/2016
31/07/2017

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016