Kirjasta kaveri: lasten ja aikuisten lukuharrastuksen edistäminen
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Ikaalisten kaupunginkirjasto
kirjasto@ikaalinen.fi
FI-Ikaal
0203797-4
Elina Pimiä
elina.pimia@ikaalinen.fi

Lasten ja aikusten lukemisen ja kirjallisuuden harrastamista edistetään järjestämällä kirjailijavierailuja, kirjavinkkausta ja säännöllisiä lasten satutunteja. Kirjasta kaveri -hankkeen aikana kirjasto järjestää 3-5 sekä lapsille että aikuisille suunnattua kirjailijavierailua. Yhden kirjailijavierailuista on tarkoitus olla kirjastoauton mukana, jolloin myös kyläkoulujen oppilaat tapaavat kirjailijan. Lisäksi kirjasto järjestää monipuolisesti eri kirjallisuuden lajeja esitteleviä, 8-10 kirjavinkkausta eri-ikäisille lapsille ja aikuisille. Hankkeen myötä alle kouluikäisten lasten satutuokioiden järjestämiseen on mahdollista saada säännöllisyyttä palkkaamalla siihen oma satutuokioiden pitäjä.

Kirjasta kaveri -hankkeen aikana Ikaalisten kaupunginkirjasto järjesti kaikkiaan 34 tilaisuutta. Suurin osa tilaisuuksista oli kirjailijavierailuja, jolloin kirjailija yleensä esiintyi päivällä koululaisille ja illalla kirjastossa aikuisille. Pyrimme valitsemaan kirjailijoita, jotka ovat kirjoittaneet sekä lapsille että aikuisille, jolloin kirjailijan vierailua pystyttiin hyödyntämään mahdollisimman monipuolisesti. Lisäksi järjestimme kaksi nukketeatteri- ja musiikkitilaisuutta.

Tapahtumat ovat huvin ja hyödyn lisäksi tiivistäneet kirjaston ja koulujen yhteistyötä sekä tuoneet kirjastolle näkyvyyttä paikallislehdessä ja sosiaalisessa mediassa. Kirjaston käyttö- ja lainausluvut ovat jatkaneet nousuaan.

Kirjaston ja koulujen välisiä yhteistyömuotojen kehittämistä on jatkettu Lukuinto-pilotoinnin ja Lukuinto Ikaalissa -hankkeiden kautta.

Kirjasto on jatkanut kirjallisuusaiheisten tilaisuuksien järjestämistä aikuisille mm. paikallisten yhdistysten kanssa. Pyrimme siihen, että n. kerran kuukaudessa kirjastossa olisi jokin tilaisuus myös aikuisille. Kun tilaisuuksia järjestetään säännöllisesti, asiakkaat tottuvat tulemaan niihin.

01/05/2013
31/12/2014

2 333henkilö/person

Perustelumuistio löytyy Hankerekisterin etusivulta Info-palkin alta, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013