Kirjaston elämyksellinen kekriviikko satuillen ja tarinoiden
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Hyrynsalmen kunnankirjasto
Nivantie 2
kirjasto@hyrynsalmi.fi
FI-Hyrna
Y-0185075-2
Maija Niskanen
maija.niskanen@hyrynsalmi.fi

Hyrynsalmella kulttuuritarjonta on ollut pientä resurssien vähyyden takia. Yhtenä kirjaston tehtävänä on jakaa kulttuuriperintöä kaiken ikäisille. Kulttuuritapahtumien järjestäminen on osa kirjaston toimintaa. Järjestämällä marraskuun ensimmäisellä viikolla kekriin liittyviä tilaisuuksia lapsille ja nuorille halutaan madaltaa kirjastoon tulokynnystä. Tavoitteena on osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen sekä lukemisharrastuksen lisääminen. Nuorille halutaan jakaa perinne- ja kansantietoutta, josta heillä ei välttämättä ole paljonkaan tietoa. Sadut kehittävät mielikuvitusta ja antavat elämyksiä. Kirjaston kerhohuoneeseen rakennetaan Mauri Kunnaksen kirjoista tuttu Koiramäki elävöittämään satutuokioita. Tilaan hankitaan mm. pehmoleluja ja askarrellaan muuta rekvisiittaa. Koiramäki -teemalla järjestetään satutuokioita varhaiskasvatusikäisille sekä alakoulun 1-2-luokkalaisille. Merirosvo-teema valmistetaan näyttelytilaan, jossa luetaan "Apua merirosvoja" -kirjaa. Lastenosastolle rakennetaan tonttula, jossa kerrotaan perinnetietoa ja uskomuksia mm. sauna- ja riihitontuista. Kirjastotonttu johdattelee eri satuhuoneisiin etsimään aarretta. Kirjastoon hankitaan helppopukuisia satu- ja roolivaatteita ja vanhan ajan pukimia ja lapset voisivat pukeutua halutessaan niihin tai omiin roolivaatteisiin. Käsikirjaston tilaan tehdään kummitusluola, jossa kirjastokummitus kertoo jännitys- ja kummitustarinoita 3-6-luokkalaisille. Myös kyläkoululta järjestetään kyyti eri tilaisuuksiin. Yläkouluikäisiä pyydetään "yökirjastoon", jossa on Halloween-teemalla elokuvaesitys. Viikkoa varten luotuja rakennelmia ja rooliasuja voidaan hyödyntää tulevaisuudessa. Tapahtumien suunnittelijaksi ja toteuttajaksi palkataan ulkopuolinen työntekijä, joka yhdessä kirjaston henkilökunnan suunnittelee ja toteuttaa tapahtuman sekä tiedotuksen ja markkinoinnin. Kirjastoon kutsutaan myös kehitysvammaisten päivätoiminta kokemaan elämyksiä. Tapahtumaan kutsutaan myös naapurikunnan Ristijärven peruskoulun ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat. Kustannukset koostuvat henkilöstökuluista, palvelujen ostoista, materiaalihankinnoista, matkakuluista, tekniikan vuokrista, markkinoinnista ja tiedotuksesta. Omarahoitusosuutta ovat henkilöstön palkkakulut.

Kunnan päivähoito, peruskoulut ja nuorisotoimi Ristijärven kunnan peruskoulu

Teatteria peukaloisen retkistä Uusia laitteita kirjastoon

01/05/2016
31/12/2017

Katso Perustelumuistio 2016 Hankerekisteristä.