Kirjaston lainaus- ja palautusautomaatin hankinta
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Alajärven kaupunginkirjasto
Perhon kirjasto
Koulutie 4
perhon.kunnankirjasto@perho.com
FI-Perho
Mirja Siironen
040 6482869 työ, 040 5582642 oma
mirja.siironen@perho.com

Tavoitteena on hankkia Perhon kirjastoon lainaus- ja palautusautomaatti helpottamaan asiakaspalvelua ja virkailijoiden työtä; laite on myös askel omatoimikirjaston suuntaan.

Seurataan eri-ikäisten asiakkaiden lainaus- ja palautusautomaatin käyttöä laskennallisesti. Mitataan hyötyä virkailijoiden palautekeskusteluna. Asiakaskysely siirtymisestä mahdolliseen omatoimikirjastoon kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella.

1. Lainaus- ja palautusautomaatin käyttöönotolla nopeutetaan asiakaspalvelua, kun asiakas oppii käyttämään laitetta. Virkailijat vapautuvat muihin asiakasneuvontatehtäviin ja toimistotöihin. 2. Hankitaan lainaus- ja palautusautomaatti v. 2017 yhteistyössä Alajärven Järvinet Oy -palvelun kautta. Avustussumma käytetään laitehankintaan ja asennustyöhön. 3. Tavoitteiden toteutumista seurataan asiakaspalautteella ja virkailijapalautteella.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Järvinet Oy, Alajärvi

Perhon kunta

Perhon kirjasto kuuluu alueelliseen YTY-kirjastokimppaan. YTY-kirjastoihin on tehty vastaavia laitehankintoja viime vuosina. Palaute on ollut myönteistä.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi:

Lainausautomaatti rajapintoineen saatiin tilattua, asennettua ja otettua käyttöön syksyllä 2017.

Uutuuspalvelusta on tiedotettu kuntatiedotteessa, sosiaalisessa mediassa, omilla kotisivuilla ja lehtijutuin.

Asiakkaat, varsinkin lapset ja nuoret, ottivat automaatin heti ennakkoluulottomasti käyttöön. Opastusta annetaan edelleenkin tarvittaessa epäröiville asiakkaille. Laite on toisaalta vapauttanut virkailijoita muuhun työhön, esim. toimistotyöhön ja asiakasneuvontaan.

Laite on valmiina joskus mahdollisesti toteutuvaa omatoimikirjastoa varten; näillä näkymin ei olla siihen siirtymässä.

15/03/2017
31/12/2017

Kunta

Kohdealue

Kohderyhmät

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Ks. perustelumuistio http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017 .