Kirjaston ulkoisen ja sisäisen markkinoinnin kehittäminen
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Alvar Aallon katu 14
kirjasto@seinajoki.fi
FI-Sm
1928736-3
Elina Kortesmäki ja Virpi Kortesniemi
elina.kortesmaki@seinajoki.fi, virpi.kortesniemi@seinajoki.fi

Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto haluaa parantaa hankkeen avulla sisäistä ja ulkoista markkinointia. Haemme avustusta tablettitietokoneiden sekä videokameran ja oheislaitteiden hankintaan. Laitteet tulevat kaikkien toimipisteiden käyttöön. Seinäjoella on v. 2014 alusta pääkirjaston lisäksi kolme lähikirjastoa, kombikirjasto ja kaksi kirjastoautoa.  Osa tableteista on tarkoitettu asiakaskäyttöön ja osa henkilökunnan käyttöön.

E-aineistot tulevat. Kirjaston pitää pystyä opastamaan asiakkaita käyttämään e-aineistoja niillä välineillä, joita asiakkaat itsekin käyttävät. Tablettitietokoneiden avulla kirjastoon hankitut e-aineistot saadaan tehokkaampaan käyttöön. Haluamme panostaa myös sisäiseen koulutukseen niin, että koko henkilökunta osaa käyttää e-aineistojen katseluun tarkoitettuja laitteita ja pystyvät opastamaan asiakkaita. Tablettitietokoneita voi hyödyntää myös tiedonhankinnanopetuksessa kaikenikäisille asiakkaille ja muiden kirjaston toimintamuotojen tukena (kirjavinkkaus jne.) Maakuntakirjastona järjestämme myös e-aineistoihin liittyvää koulutusta alueen kirjastojen henkilökunnalle.

Haluamme parantaa markkinointiamme ja tiedottaa kirjaston palveluista entistä paremmin. Videokameran avulla voimme tuottaa myös omia videoesityksiä mm. kirjaston verkkosivuille, Porstua-verkkopalveluun, info-televisioon ja Kirjastokanavalle. Kirjasto voi tuottaa esim. opetusvideoita maahanmuuttajille, kirjavinkkausvideoita ja videoita tiedonhankinnanopetusta varten.

Hankkeen omarahoitusosuus sisältää henkilökunnan työpanoksen, henkilökunta- ja asiakaskoulutuksen järjestämisen ja uusista laitteista tiedottamisen.

Hankittavat laitteet:

-          20 kpl tablettitietokoneita (á 600 e), yht. 12 000 e

-          videokamera oheislaitteineen (esim. siirrettävä valkokangas) 2500 e

Saimme hankkeeseen rahaa 2500 euroa, jolla päätimme hankkia tabletteja henkilökunnan ja asiakkaiden kouluttamiseen. Hankimme kaksi iPadia, kaksi Windows-tablettia ja yhden Acerin Android-tabletin. Tabletteja hankittiin tarkoituksella erilaisia, jotta henkilökunta pääsisi tutustumaan mahdollisimman monenlaisiin laitteisiin. Asiakkaiden opastaminen on helpompaa, jos laite, tai ainakin käyttöjärjestelmä on tuttu.

Videokameraan rahat eivät riittäneet, eikä videoita näin ollen tuotettu.

Seinäjoen pääkirjasto tarjoaa asiakkailleen kesäkauden ulkopuolella viikoittain atk-opastustunnin, jonne voi kuka tahansa tulla kyselemään perusasioita tietokoneiden, tablettien tai puhelimen käytöstä. Keväällä 2015 on kokeiltu myös henkilökohtaisia opastushetkiä. Tabletit ovat olleet näissä tilanteissa suurena apuna. Asiakas on päässyt kokeilemaan erilaisia laitteita, ja opastusta pitänyt informaatikko on voinut opastusten välillä selvittää ja tutkia asioita, joita ei ole pystytty ratkaisemaan opastuksen aikana. Tämän lisäksi tabletteja on käytetty yksittäisissä koulutuksissa ja tapahtumissa (esim. SeniorSurf) asiakkaan perehdyttämisen apuna. Kirjaston lukukerho on käyttänyt tabletteja lukuintoa lisäävien mobiilipelien pelaamiseen.

Kirjaston henkilökuntaa on opastettu tablettien käytöön, jotta he osaisivat opastaa asiakkaita. Henkilökunnalla on ollut mahdollisuus lainata tabletteja tutustumista varten. Osa henkilökuntaa on ottanut tabletteja mukaan koulutuksiin ja kokouksiin ja samalla opetellut hyödyntämään ja käyttämään niitä. Kaksi tableteista mahdollistaa kirjastojärjestelmän käytön, joten niitä voi käyttää apuna esimerkiksi messuilla tai muissa kirjaston ulkopuolella järjestettävissä tapahtumissa.

Laitteiden käyttöä jatketaan samaan malliin ja toivottavasti keksitään uusiakin tapoja. Jatkossa pyritään hankkimaan uusia malleja, jotta kirjaston henkilökunnan osaaminen pysyy ajan tasalla ja asiakkaiden opastukset voidaan toteuttaa ajan mukaisia laitteita apuna käyttäen.

01/04/2014
31/12/2015

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää esitetyn erittelyn mukaan. Perustelumuistio, ks.  http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014