Kirjastosta kiinnostava lukupaikka ja toimintatupa
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Enontekiön kunnankirjasto
Puistomäentie 2
kirjasto@enontekio.fi
FI-Enote
0190662-1
Laila Nikunlassi
laila.nikunlassi@enontekio.fi

Tavoitteena on kannustaa ja tukea toiminnallisesti lapsia ja nuoria yksin ja yhdessä huoltajiensa ja isovanhempiensa kanssa lukemisharrastuksessa. Mahdollistetaan kirjasto kohtaamispaikkana ja elämysten tuojana. Käytetään kirjastotilaa kuntalaisten, mökkiläisten ja yhdistysten järjestämissä tapahtumissa ja kokouksissa. Kirjaston ja koulukeskuksen auditorio ja aulatilaa kehitetään vapaa-aikatoimen toimintojen keskukseksi, kuntalaisten olohuoneeksi.

Kirjaston käyttäjämäärät, lainausmäärät, tapahtumat ja niiden osallistujamäärät. Tapahtumat luokitellaan lukemaan innostaviin tapahtumiin ja muihin tapahtumiin.  Erilaisten tapahtumien, tilaisuuksien ja kokousten kokoontumiskerrat.

Hankesuunnitelma
Hankkeen tavoitteet saavutetaan suuntaamalla Enontekiön kirjasto toiminnallisempaan ja omatoimikirjaston suuntaan, jolloin henkilöstövoimavaroja voidaan suunnata lukemisen edistämiseen. Kirjaston henkilökuntaa koulutetaan ja kannustetaan rohkeasti kokeilemaan uusia toimintamuotoja, jotta varmistetaan toiminnan muutos. Talousarvioon varataan pienimuotoinen raha kokeiluihin.

Muutama idea toimintamuotoihin:
Kirjastossa tehdään koululaisten projekteja ja siellä on läksytunti, jolloin lapset tekevät läksyt kirjastossa.
Luku- ja taidehetki, jossa lapsien kanssa luetaan jotakin kirjaa ja sen jälkeen tehdään taidetta kirjan innoittamana. Kirjaston henkilökunnalla on hyvät kädentaidot.
Vapaaehtoiset nuoret/ikäihmiset lukemaan lapsille (lukukaveritoiminta)
Molempien paikalliskulttuurien tutustumishetket lapsille, joissa luetaan ja kerrotaan kulttuureista. Nonstop runohetkiä ja taidevartteja, naisyrittäjä/miesyrittäjä-iltoja (tuovat infoa yrityksistään), naisten iltoja (hyvä olo, hyvinvointi, itsehoito, kosmetiikka ym.), erilaisia teemailtoja (poro, riistaeläimet, saamelaisuus jne.).
Aitoja kohtaamisia mökkiläisten kanssa, jolloin rupatellaan ja tutustutaan kahvittelun merkeissä.
Auditoriosta tehdään matalan kynnyksen paikka kuntalaisten aktiivisen osallistamisen edistämiseksi (vrt. uusi kuntalaki)

Kirjastoon hankitaan lainaus- ja palautusautomaatti sekä kulunvalvontalaitteisto, sähkölukitus ja kameravalvonta sekä rajapinnat kirjastojärjestelmään. Myös ulko-ovi vaihdetaan tarvittaessa, samoin  vaihdetaan lukot koulun puoleisiin oviin. Nämä kustannukset katetaan avustuksella.

Omarahoituksella kustannetaan sähkö/kaapelointityöt, asentajien työ, kirjastohenkilöstön matkakulut tutustumaan muihin omatoimikirjastoihin, kirjaston oma työ,  puhelin- ja toimistokulut , kahviautomaatti,
sekä muut laitteet, kalusteet, tarvikkeet ja ilmoituskulut.

Kuntalaiset opastetaan pitämään lainauskorttia mukanaan ja sekä palauttamaan että tekemään lainaukset automaatin kautta. Niiden avulla kirjaston käyttöaika laajenee erityisesti iltoihin ja mahdollisesti viikonloppuihin. Myös lehtien lukusalin käyttö lisääntynee. Alle 16-vuotiaat pääsevät sisään vanhempiensa tai muun aikuisen mukana.

Aikataulu
Hanke aloitetaan yhteisellä sivistystoimen suunnittelukokouksella. Tarjouspyynnöt tehdään huhtikuussa laitehankinnoista. Toukokuussa kirjaston henkilöstö käy tutustumassa vastaaviin omatoimikirjastoihin ja aloitetaan kouluttautuminen (lukemaan edistäminen ja laitteiston käyttö). Kesällä tehdään muutostyöt ja aloitetaan tiedottaminen kuntalaisille.  Uusien toimintamallien jalkauttaminen kirjastotyöhön jatkuu koko hankekauden.

Useita omatoimikirjasto- ja lukemisenedistämishankkeita

01/04/2017
31/12/2018

Päätös perustuu aluehallintoviraston käytettävissä oleviin määrärahoihin sekä kirjastotoimen kehittämishankkeille asetettuihin tavoitteisiin, joiden perusteella aluehallintovirasto on vertaillut saapuneita hakemuksia. Avustusta myönnettäessä on otettu huomioon hakemuksessa kuvattu kehittämistoiminnan sisältö, toiminnan laajuus ja toteutumisen realistisuus. Aluehallintovirasto on myöntänyt valtionavustuksen lainaus- ja palautusautomaatin  hankkimista varten, koska asiakkaiden itsepalvelulainaus vapauttaa kirjastohenkilökunnan työaikaa vaativampiin kirjastotehtäviin.