Klagestage -toimiva tila innostaa toimintaan
Vuoden 2018 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Nurmijärven kunnankirjasto/Klaukkalan kirjasto
Kuonomäentie 2
klaukkala.kirjasto@nurmijarvi.fi
FI-Nurmi
Katri Rahkola
katri.rahkola@nurmijarvi.fi

Suunnitella kuntalaisia osallistaen Klaukkalan kirjaston tilat vastaamaan uuden kirjastolain henkeä.

Normal

mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Hankkeen toteutuksen aikana kerätään palautetta asiakkailta osallistamisesta ja tilamuutossuunnitelmista. Hankkeen toteuduttua seurataan kävijämääriä ja tilaisuuksien määriä ja toteuttamista sekä kerätään kirjallista ja suullista asiakaspalautetta. Etenkin kuntalaisten omaan aktiivisuuteen kiinnitetään huomiota.

Normal

mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Klaukkalan kirjasto on yksi Nurmijärven kolmesta kiinteästä kirjastotoimipisteestä, ja samalla koko kunnan vilkkain kirjasto. Klaukkalan kirjastossa järjestetään kirjaston peruspalvelujen lisäksi runsaasti laadukkaita yleisötapahtumia, jotka vetävät usein tuvan täyteen väkeä.

Kirjastotila sijaitsee kauppakeskuksen keskikerroksessa ja on muunnettu kirjastoksi entisistä pankin toimitiloista vuonna 2005. Tämä näkyy tilan suunnittelussa useina epäkohtina, jotka rajoittavat toimintaa ja aiheuttavat huonoa ergonomiaa lisäten työntekijöiden vammautumisriskiä. Henkilökunnan huono ergonomia asiakaspalvelupisteessä on huomioitu kunnan työsuojelua myöten, joten tähän tarvitaan pikaisesti muutos. Tila myös tuntuu ahtaalta ja paikoin hämärältä madalletun kattorakenteen vuoksi.

Asiakasnäkökulmasta kirjastotilan toimimattomuus näkyy erityisesti esiintymisareenan ja toisaalta työrauhan puutteena. Kirjaston yleisötapahtumissa joudutaan aina tekemään erityisjärjestelyjä, kantamaan huonekaluja paikasta toiseen, jotta saadaan tilaa runsaslukuiselle yleisölle. Työrauhaa taas kaipaavat erityisesti opiskelijat, jotka käyttävät kirjaston hiljaista lukusalia – mutta lukusali on sijoitettu pienten lasten osaston ja kuvakirjojen viereen, joten hälyä riittää.

Kirjastotilan järjestys pitäisi suunnitella uudelleen, toimivammaksi, niin henkilökunnan kuin asiakkaiden kannalta. Ammattilaisen tekemä tilasuunnitelma palvelumuotoilun näkökulmaa hyväksi käyttäen auttaisi uudistamaan ahtaan kirjastomme tilat monikäyttöisiksi ja helposti muunneltaviksi. Tarkoitus on kuitenkin käyttää myös uudessa järjestyksessä mahdollisimman suurelta osin kirjaston nykyistä kalustoa.

Asiakaspalvelutiski on uudistettava ergonomisemmaksi, säädettäväksi palvelutiskiksi. Lainaus- ja palautustoimintojen automatisoituminen on vähentänyt massiivisen leveän pöytätilan tarvetta asiakaspalvelussa.

Hankeavustusta haemme palvelumuotoilijan / sisustussuunnittelijan palkkaamiseen ja tilasuunnitelman tekoon. Haluamme osallistaa myös kuntalaisia tilamuutoksen suunnitteluvaiheessa ja näin vahvistaa vaikuttamisen mahdollisuuksia. Meillä ei kuitenkaan ole osallistamisesta aiempaa kokemusta, joten tarvitsemme tähänkin ulkopuolisen ammattilaisen apua. Nurmijärven kunnan uudessa strategiassa on painotettu kuntalaisten kuulemista, osallistamista ja vuorovaikutteista yhteistyötä.

Uusi kirjastolaki edellyttää, että kirjastot tarjoavat kansalaisille harrastamisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Klaukkalan kirjastossa on pitkä perinne yleisötapahtumien järjestämisestä, ja suuri osa esiintyjistä on juuri paikallisia harrastajia. Muunneltava tila tukee monenlaista toimintaa ja innostaa ideoimaan uusia palvelumuotoja ja vaikuttamistapoja.

01/10/2018
31/12/2019

Http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017. Kirjaston oman rahoituksen osuus on 20 % kustannusarviosta.