Kotiseutumme Kalajoki sanoin ja kuvin
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)

Kalajoen kaupunki
Kalajoen kaupunginkirjasto Pohjankyläntie 6
kirjasto(at)kalajoki.fi
FI-Kaljo
Eila Ainali
eila.ainali(at)kalajoki.fi

Kalajoki on vanha emäpitäjä ja aikoinaan alueensa taloudellinen, kaupallinen ja hengellinen keskus. Kalajoen kaupunginkirjasto on Suomen vanhimpia maaseutukirjastoja. Kirjasto on perustettu 1849.

Haluamme saada kirjaston ja paikkakunnan, laajan Kalajoen kaupungin, kotiseutuaineistoa digitoitua ja verkkoon. Aikaisemmin kalajokista perinnettä on kerännyt muun muassa opettajatar Iida Isokääntä. Aineistoa on satoja tunteja haastattelumateriaalia. Myös valokuvaaja Erkki Mäkelän valokuvakokoelma on mittava. Samalla kartoitetaan myös tekijänoikeusasioita.

Hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Kalajoen kotiseutu- ja kyläyhdistykset, esimerkiksi Kalajoen kotiseutuyhdistys ja Plassin kyläyhdistys. Kotiseutuyhdistyksen kokoama, laaja kotiseutuarkisto on tällä hetkellä sijoitettuna Kalajoen kaupungintalolle, josta sitä ei laajemmin tavoiteta. Digitoituna verkossa aineisto olisi kaikkien käytössä. Tavoitteena on digitoida valokuvia, diatallenteita, ääni- ja kuva-arkistoa jälkipolvien käyttöön. Hankkeessa kerätään myös uutta aineistoa ja järjestetään palvelun markkinointitilaisuuksia. Tavoitteena on saada yhteen palveluun Kalajoen kaupungin keskusten, Kalajoen, Himangan ja Raution, kotiseutuaineistoa.

Hankkeeseen palkataan vuodeksi projektikoordinaattori, joka vastaa sisällöntuotannosta, järjestää aineiston ja osallistuu keruuseen,sekä projektityöntekijä, joka vastaa teknisestä toteutuksesta ja aineiston tallentamisesta. Hanketta varten ostetaan valokuvien, diakuvien ja negatiivien skannauslaitteisto ja VHS-filmien ja kaitafilmien digitointilaitteet. Palvelun portaali pyritään rakentamaan yhteistyössä Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun tai jonkin muun oppilaitoksen kanssa ja sijoitetaan Kalajoen kaupungin palvelimelle.

Hankkeelle perustetaan ohjausryhmä, joka koordinoi hanketta.

Kustannusarvio on 85900 euroa, josta haettava avustus on 77500 euroa.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Kalajoen kotiseutuyhdistys, HImangan kotiseutuyhdistys, Raution kotiseutuyhdistys, Plassin kyläyhdistys, Kalajoen kylätoimikunnat
01/05/2016
31/12/2017

Katso Perustelumuistio 2016 Hankerekisteristä.