Koululaisten kirjastopoloku - peruskoululaisten kirjastokasvatussuunnitelma Kirikirjastojen alueelle
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Haapajärven kirjasto
Haapajärven kirjasto (kirikirjastot)
Kauppakatu 19
kirjasto@haapajarvi.fi
FI-Hapja
0209756-3
Kirsi Nahkanen
kirsi.nahkanen@haapajarvi.fi

Yhtenäisen peruskouluille tarjottavan palvelumallin luominen, testaaminen ja käytäntöön jalkauttaminen kirikirjastojen alueella.

Koululaisyhteistyön määrä, koululaisryhmät ja muu toiminta. Koululaisryhmille tarjotun materiaalin kehittyminen ja kirjastohetkien laadullinen sisältö.

Osassa kirikirjastojen kunnista kirjastot olivat mukana ops-työryhmä toiminnassa keväällä 2016. Tämän seurauksena hahmoteltiin pohja kouluille tarjottavasta palvelumallista, jossa keskeistä olisi läpileikkaavuus koko ikäluokkaa ajatellen ja rakenteen saaminen pysyväksi osaksi kirjastotyötä koko kirikirjastojen alueella.Suunnitelma tehtiin esimiestyönä, mutta sen jalkauttaminen kaikkiin kuntiin vaatii hankkeen. Tällä hetkellä koululaisyhteistyö on vaihtelevaa ja tempoilevaa johtuen vähäisistä resursseista ja epäsäännöllisistä käytännöistä. Hankkeen tavoitteena on luoda yhtenäiset käytännöt koululaisyhteistyöhön, luoda kirjastoille materiaalia valmiiksi ryhmien vastaanottamiseen, alentaa kynnystä työntekijöiden osalta ottaa ryhmiä vastaan ja viritellä yhteistyötä koulujen kanssa. Hankkeessa palkataan kirjastonhoitaja kahdeksaksi kuukaudeksi rakentamaan valmiita materiaaleja kirjastoihin, luomaan yhteistyökuvioita ja osallistumaan koululaisyhteistyöhön kirikirjastojen alueella. Lisäksi hankkeen puitteissa koulutetaan kirjastohenkilökuntaa lapsiryhmien kanssa toimimiseen. Aikataulu: Syyskuu 2017-huhtikuu 2018 Toimintasuunnitelma: Hanketyöntekijää palkataan syyskuun alusta huhtikuun loppuun, lukuvuoden aikana, jotta kohderyhmä on koko ajan käytettävissä. Hanketyöntekijä tekee materiaalipaketit kaikkiin kirikirjastojen kirjastoihin, joiden avulla eri-ikäisten koululaisryhmien ohjaaminen on suunniteltua ja jokaiselle ikäluokalle opastetaan ennakkoon sovitut asiat. Lisäksi materiaalipaketissa on osallistavia kirjastoleikkejä ja vinkkejä muuhun toimintaan. Hanketyöntekijä luo yhteyksiä kouluihin, ja järjestää koululaisille kirjastopolun mukaista toimintaa. Taloussuunnitelma: Hanketyöntekijä 8kk (syyskuu-huhtikuu) 25 600 € Hanketyöntekijän matkakulut 2000€ Koulutuspäivä kirjastojen henkilökunnalle: 1000€ Materiaalikustannukset 1000€ Sisältää: Materiaalipaketti kirjastoihin 200€ Istuintyynyt 800€ (Joka kirjastoon 30 kappaletta istuintyynyjä luokkia varten)

Kirikirjastot ( Haapajärvi, Haapavesi, Siikalatva, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Kärsämäki)

01/09/2017
31/12/2018

Katso Perustelumuistio 2017 Hankerekisteristä.