Lasten ja nuorten olohuone Himangan kirjastoon
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Kalajoen kaupunginkirjasto
Pohjankyläntie 6
kirjasto@kalajoki.fi
FI-Kaljo
Eila Ainali
eila.ainali@kalajoki.fi

Haemme avustusta  laitteisiin, joiden avulla saadaan tehtyä lapsille ja nuorille pelaamiseen sopiva olohuonemainen tila Himangan lähikirjastoon.

Idean synty:

Kalajoki- Entresse –henkilökuntavaihdon aikana näimme Espoon kirjastossa toteutettuja olohuonemaisia tiloja, joissa on esim. pelikonsoli, lattiatyynyjä, lautapelejä ym. toimintaa lapsille ja nuorille. Idean siirtämisessä meidän kirjastoihimme oli kuitenkin ongelmana tilan puute.

Sitten Entressen kirjastolaisten vieraillessa Himangan lähikirjastossa elokuun lopussa, saimme heiltä idean, että ylisuureksi mitoitettu kirjastonhoitajan huone kannattaisi ottaa asiakkaiden käyttöön ja kirjastonhoitajan työpiste siirtää takahuoneeseen. Aikaisemminkin on ollut puhetta kirjastonhoitajan huoneen liian suuresta koosta, mutta nyt entresseläisiltä saimme idean, että sen tilan voisikin ottaa kokonaan pois työtilakäytöstä ja ottaa asiakkaiden käyttöön. Sitten keksimme, että siitä voisikin tulla nuorisolle pelihuone ja oleskelutila. Tämän hankkeen voikin nähdä eräänlaisena Kalajoki – Entresse –hankkeen jatkohankkeena, jossa sovellamme henkilökuntavaihdon aikana saatuja ideoita käytäntöön.

Suunnitelman toteutus:

Kirjastonhoitajalle tehdään työpiste henkilökunnan tiloihin. Tämä onnistuu kalusteiden uudelleenjärjestelyllä. Kirjastonhoitajan huoneen seinät ja katto maalataan iloisilla väreillä.  Ikkunoihin pimennysverhot. Nykyisen oven tilalle voisi vaihtaa sellaisen, jossa olisi lasi-ikkuna, jota kautta voisi hiukan valvoa mitä huoneessa tapahtuu. Muuten oven voisi poistaa kokonaan, mutta silloin saattaisi kirjaston muihin tiloihin kantautua liikaa meteliä.

Huoneeseen hankittaisiin pelikonsoli johon aluksi muutama peli. Kirjastossa vuosikausia käyttämättä ollut televisio on jo hyvin iäkäs, joten hankittaisiin uusi ja isompi. Istuimiksi muutama iso lattiatyyny/säkkituoli ja lisäksi pieniä lattiatyynyjä, joille säilytysteline, josta niitä voisi tarpeen mukaan hakea. Yksi uusi asiakastietokone tulisi huoneeseen, ja se tulisi ns. pelikoneeksi. Muut kirjaston tietokoneet olisi varattu muuhun asiakaskäyttöön kuin pelaamiseen. Hankitaan myös kaksi iPadia kirjaston tiloissa käytettäväksi ja niihin ladataan myös pelejä. Kirjastoon hankitaan myös lautapelejä lasten ja nuorten pelattaviksi. Huone sopii uudistuksen jälkeen myös satutuntien pitämiseen, johon kirjaston tilat eivät ole aikaisemmin olleet kovin hyvät. Huoneelle voi keksiä lisäksi muutakin käyttöä tilanteen mukaan.

Haimme avustusta laitteisiin, joiden avulla saatiin tehtyä pelaamiseen sopiva olohuonemainen tila Himangan kirjastoon.

Kirjaston ollessa kaksi viikkoa suljettuna syksyllä 2014 järjestelmämuutoksen takia saimme entisen kirjastonhoitajan työhuoneen tyhjennettyä. Hankimme huoneeseen omalla rahoituksella neljä säkkituolia, maton, pimennysverhot sekä konsolipelejä. Huoneen ovelle emme tehneet muutoksia, vaikka alun perin sitäkin mietittiin. Avustusrahalla hankimme aluksi television seinäkiinnikkeineen, Playstation 3 -pelikonsolin + ohjaimia, kaksi iPad-tablettia sekä kahdet kuulokkeet.

Pelihuone avattiin yleisölle loka-marraskuun vaihteessa 2014. Huoneella alkoi heti olla käyttöä. Aika pian huomasimme, että Playstationiin tarvittiin lisää Move-liikeohjaimia sekä latausalusta ja -johto niille. Seuraavaksi pelikonsolista loppui kovalevytila, joten hankimme siihen alkuvuodesta 2015 lisäkovalevyn. Ohjaimia hankittiin myös lisää.

Loput avustusrahoista käytettiin syksyllä 2015. Alun perin avustusrahoilla oli tarkoitus hankkia yksi uusi tietokone, mutta koska kaupunki ei enää osta uusia tietokoneita, vaan hankkii ne leasing-rahoituksella, niin hankimme sen sijaan kaksi tablettia lisää sekä lisää kuulokkeita pelaamista varten. Tilasimme myös kotelot uusille tableteille. Loppusyksystä tilasimme pelihuoneen peli- ja laitevalikoimaa täydentämään Nintendo 3DS XL -käsikonsolin.

Uusi olohuone on avaamisestaan lähtien ollut jatkuvassa käytössä. Konsolipelaajien määrä on lisääntynyt koko ajan. Myös tabletit ovat päivittäin lähes koko ajan lasten käytössä. Lautapelejä hankimme kesällä 2015, ja niidenkin käyttö on pikkuhiljaa lähtenyt lisääntymään. Uutta olohuonetta käytetään myös satutuntien pitämiseen. Olohuoneessa on järjestetty myös konsoli- ja lautapeleihin liittyviä tapahtumia Kansallisen pelipäivän viikolla.

Olohuoneen toimintaa kehitetään jatkossa tarpeen mukaan. Pyritään siihen, että sen käyttö olisi jatkossakin yhtä vilkasta kuin tähänkin mennessä on ollut. Pelivalikoimaa täydennetään tarvittaessa kysynnän mukaan. Olohuoneessa aiotaan järjestää jatkossa 1-2 pelitapahtumaa vuodessa.

Lisätietoa:

Lasten ja nuorten olohuoneen käytännön toteutuksesta ja suunnittelusta on vastannut Himangan kirjaston kirjastonhoitaja Aino-Marja Rovio (aino-marja.rovio(at)kalajoki.fi).

02/06/2014
31/12/2015

Katso perustelumuistio 2014 Hankerekisteristä http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014