Liekeissä Suomen kirjallisuushistoriasta: oppisisällöt eläviksi ysiluokkalaisille
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)

Foto Joni Virtanen
Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Isokatu 3
kokkolan.kirjasto@kokkola.fi
FI-Klm
Kati Salmén
kati.salmen@kokkola.fi

Suomen kirjallisuushistoria on yläkoulun yhdeksännellä luokalla laaja aihekokonaisuus. Uuden OPS:n hengessä sen oppisisältöjen omaksuminen voidaan toteuttaa uudella tavalla. Tämän hankkeen tarkoituksena on Lohtajan kirjaston sekä Lohtajan yläkoulun äidinkielen opettajan ja 9. luokan oppilaiden kesken toteuttaa Suomen kirjallisuushistorian opiskelu tavalla, jossa kirjasto ja uusi tekniikka ovat tiiviisti tukemassa oppilaiden monilukutaidon kehittymistä. Suomen kirjallisuushistoriaa opiskellaan projektiluontoisesti: välillä koululla omaa tuotosta tehden (mm. tabletin avulla) ja välillä kirjastolla erilaisissa työpajoissa. Kirjasto hankkii Sanataidekoulu Santusta (tai Lukukeskuksesta) vetäjän, joka pitää sanataidepajaa oppilaille. Toiseen työpajaan kirjasto kutsuu jonkin nykykirjailijan vieraaksi. Kirjavinkkaustyöpajassa kirjasto järjestää oppilaille elämyksellistä kirjavinkkausta Suomen kirjallisuushistorian mielenkiintoisista kirjoista ammattikirjavinkkarin toimesta. Lisäksi oppilailla on luonnollisesti kirjaston tarjoamat fyysiset ja verkossa olevat resurssit käytettävissä projektin aikana. Hankkeen painopistealue tulee olemaan vuonna 2017, jolloin Suomi täyttää 100 vuotta ja kulttuurilaitokset järjestänevät runsaasti Suomen kulttuurihistoriaan liittyviä tilaisuuksia, joihin opiskelijat voivat ottaa hankkeen puitteissa paremmin osaa. Suomen kirjallisuushistoriaa tehdään tutuksi teatterivierailulla, jossa oppilaille tutusta Suomen kirjallisuushistorian klassikosta on tehty teatteriversio. Tätä teatterikokemusta voidaan verrata lukemisen tuottamaan kokemukseen tai päinvastoin. Hankkeen tavoitteena on, että ysiluokkalaiset saavat Suomen kirjallisuushistorian oppisisällöt haltuun uudella ja elävällä tavalla ja että he käyttävät nykytekniikkaa luontevana osana omaa oppimistaan. Tavoitteena on myös testata malleja, millä tavalla kirjasto voi aiempaa näkyvämmin olla mukana uuden OPS:n esiin nostaman monilukutaidon edistäjänä. Hankkeessa saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää tulevina vuosina kirjallisuushistoriaa opiskeltaessa sekä levittää parhaita käytänteitä muihin oppiaineisiin sekä muihin kouluihin.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Lohtajan yläkoulu, Lasten ja nuorten sanataidekoulu Santtu, Kokkolan kaupunginteatteri
01/09/2016
31/12/2017

Myönnettävät avustukset ovat harkinnanvaraisia. Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016