Lisää energiaa auringosta ja koko Toenperä vihreämmäksi
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)

Jenni Kyllönen-Peltoniemi
Toenperän kirjasto
Mutalantie 3 A
kirjasto@joroinen.fi
FI-Joro
0207112-8
Jaana Sopanen
jaana.sopanen@joroinen.fi

Toenperän kirjasto (silloinen JJR-kirjasto)  on ollut mukana Kestävä kehityskirjastossa – hankkeessa, jossa tarkoituksena on kehittää ja parantaa yleisten kirjastojen ekologista kestävyyttä tutkimalla kestävän kehityksen toiminnan nykytilannetta, luomalla yhtenäisiä toimintamalleja ja – linjoja, esittämällä kehittämissuunnitelmia sekä kehittämällä ympäristöviestinnän muotoja niin kirjastoalalla kuin eri asiakassegmenteille.

Toenperän kirjasto on jatkanut kirjastotoiminnan ekologisen kestävyyden kehittämistä  Jasso Toenperä vihreämmäksi, energiaa auringosta- hankkeessa, jossa parhaillaan testataan kuinka voidaan tuottaa kirjastoauton sähkölaitteisiin tarvitsema energia aurinkopaneeleilla. Hanke raportoidaan vuoden 2014 lopussa.

Toenperän kirjasto koostuu kolmesta kivijalkakirjastosta ja kirjastoautosta. Kivijalkakirjastojen henkilökunta on kateellisena seurannut  Jasso Toenperän aurinkopaneelien toimintaa ja haluaa myös liittyä kestävän kehityksen etujoukkoihin. Toenperän johtotiimi on juoninut ykkösvaiheen hankesuunnitelman kivijalkakirjastojen aurinkosähköistämiseksi.

Hankkeessa on tarkoitus tuottaa yhteistyössä Lappeenrannan teknisen yliopiston kanssa selvitys Joroisten , Juvan ja Rantasalmen kirjastojen vaatiman sähköenergian tuottamisesta auringopaneelien avulla. Hanke toteutettaisiin tutkimusprojektina, jonka aikana
- tutkitaan tekniset edellytykset ja laaditaan suunnitelma aurinkoenergian hyödyntämiseksi kirjastojen energiantuotannossa sekä kuinka jokaiseen kirjastoon saadaan sähköautojen latauspiste
- esitetään aurinkoenergian tuotannon kustannus-hyötyanalyysi
- tutkitaan kirjastorakennusten kattorakenteet  ja niiden soveltuvuus aurinkoenergian tuotantoon
- etsitään vaiheen kaksi rahoitusta (vaihe kaksi = aurinkoenergian käyttöönotto)
- valmistuu Lappeenrannan teknisen yliopiston diplomityö
ja mahdollisesti maailma pelastuu lisää!

Hankehakemusta varten  Jaana Sopanen on ollut yhteydessä Lappeenrannan teknisen yliopiston tutkimusjohtaja Tarja Grönlundiin sekä LUT Energia –laitoksen tutkijaan Tero Ahoseen, joiden arvioihin kustannusarvio perustuu.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Lappeenrannan teknillinen yliopisto LUT, Joroisten kunnan tekninen toimi, Järvi-Saimaan palvelut Oy

Kestävä kehityskirjastossa -hanke

Jasso Toenperä vihreämmäksi, energiaa auringosta -hanke