Lohtajan kirjasto taaperoiden omaksi
Vuoden 2013 AVI-hanke (Hanke on saanut rahoitusta)

Hankkeen tarkoitus:
Houkutella kirjojen, lukemisen ja kirjastopalveluiden pariin kaikkein pienimmätkin lähikirjaston ympäristössä asuvat kuntalaiset vanhempineen sekä osoittaa, että kirjastosta löytyy tilaa ja mahdollisuuksia myös vauvaperheille, suosittujen ”vauvakinojen” tapaan. Lohtajalla on ollut viime vuosina hyviä ”vauvavuosia”, mikä näkyy myös kirjastossa. Aiempina vuosina on hankkeissa panostettu aikuisiin, ikäihmisiin ja kouluikäisiin. Nyt on taaperoiden ja heidän vanhempiensa aika.
Toteutus:
Ideoidaan yhteistyössä lastenneuvolan ja Lohtajan vauvaperheiden kanssa (kysely neuvolan asiakkaille) kirjastoon toimintaa, joka tarjoaa uusia elämyksiä sekä virikkeitä pienten lasten perheille:
- Muksukirjasto kerran kuukaudessa: Kirjasto on aamupäivällä auki pienten lasten perheitä varten. Muksukirjastossa ei haittaa, vaikka vauva itkee tai taapero innostuu. Ääntä mahtuu ja kirjaston henkilökunta voi vaikka lukea kirjoja sisaruksille tai opastaa heitä kehittävien pelien maailmaan sillä aikaa, kun vanhemmat vauvoineen etsivät lukemista, osallistuvat oheisohjelmaan tai vaihtavat kokemuksia keskenään. Oheisohjelma resurssien mukaan kirjailijavierailuja, kirjanäyttelyitä jne.
- Lainan taikaa kirjastossa: Lainan päivänä järjestetään paikallisen taikurin vetämä Taikashow perheen pienimmille ja palkitaan lapsiperhe Vuoden lainaajana.
- Tarinatuokiot alle kouluikäisille: Pääsiäisaiheinen keväällä, syksyllä kummitustarinoita ja joulun alla jouluinen. Yhteistyö tarinatuokioiden järjestämiseksi kartoitetaan paikallisten opiskelijoiden, teatterin ja/tai harrastajanäyttelijöiden kanssa.
Kysely Lohtajan vauvaperheille 2013
Vastaajan tiedot
Lasten iät: _____________________________________
Asuinaulueeni: __Kirkonkylä
__Marinkainen
__Karhi
__Alaviirre
__Väliviirre
__Jokin muu, mikä?________________
Olen: __äiti
__isä
Käytän kirjastoa: __Kerran viikossa tai useammin
__Kerran kuukaudessa tai harvemmin
__Kerran vuodessa
__En koskaan
Käytän Anders-verkkokirjastoa: __Kyllä
__Ei
__Mikä se on?
Olen kiinnostunut seuraavista vauva/lapsiperheiden palveluista kirjastossa?
__Muksukirjasto (=kirjasto avoinna kerran kuukaudessa aamupäivällä pieniä lapsia ja
vanhempia varten ”vauvakinon” tapaan, mahdollisesti oheisohjelmaa)
__Tarinatuokiot alle kouluikäisille muutaman kerran vuodessa
__Lapsille suunnatut muut tapahtumat: taikuri, teatteri, konsertti, kirjailijavierailu…
__Jokin muu______________
Toivomukseni mahdollisen muksukirjaston ajankohdasta:___________
Mitä toiveita tai terveisiä sinulla on Lohtajan kirjastolle, kerro vapaasti?
Kiitos vaivannäöstä ja tervetuloa Lohtajan kirjastoon!
Palautathan lomakkeen kirjastoon tai neuvolaan marraskuun loppuun mennessä.
Esimerkki muksukirjaston mainoksista (seinäilmoituksia, joka talouteen jaettava aluetiedote, kirjaston nettisivut, Keski-Pohjanmaan tapahtumakalenteri lehtien menovinit ym.):
Muksukirjasto syskyllä 2013 Lohtajan kirjastossa
Ti 17.9. Klo 10-11.30
Tarjoilua ja seurustelua kirjojen äärellä.
Ti 15.10. Kirjasto avoinna syysloman kunniaksi klo 10-20. Lapsille toimintaa!
Ti 12.11. Klo 10-11.30
Klo 10 Pirjo Mäkelä kulttuuriosuuskunta Oravan Pyörästä leikittää, loruilee ja laulattaa pieniä asiakkaita (n. 30 min.).
Ti 10.12. Klo 10-11.30
Klo 10 kirjailija Inkeri Karvosen
jouluinen tarinatuokio (n. 30 min.).
Tervetuloa!
Hae Muksupassi. Saat tarran osallistumisestasi!
Hankkeella pyrittiin houkuttelemaan kirjastopalveluiden pariin kaikkein pienimmät lähikirjaston ympärillä asuvat lohtajalaiset vanhempineen. Hanke aloitettiin tekemällä vauvaperheille kysely yhteistyössä neuvolan kanssa (lomake yllä). Kyselyn perusteella ryhdyttiin toteuttamaan toimintaa "taaperoperheille": muksukirjasto kerran kuukaudessa, ohjelmallisia tilaisuuksia pienille. Järjestettiin esimerkiksi taikurin vierailu, valokuvanäyttely lapsille, kirjailijavierailu ja tarinatuokio, laululeikkihetki ja satutuokioita. Tarjottiin myös kauempana kirjastosta toimiville ryhmäperhepäivähoidossa oleville lapsille mahdollisuus tutustua kirjastoon järjestämällä kuljetus. Vuoden lainaajana palkittiin lapsiperheen äiti lapsineen.
Muksukirjastoa varten hankittiin leluja ja askartelumateriaaleja sekä vauvanhoitotarvikkeita. Hankerahalla voitiin myös tarjota pienten käyttöön tablet-tietokoneita, joihin ladattiin pienille sopivia, opettavaisia pelejä. Tabletteja käytettiin aluksi yhdessä kirjastohenkilökunnan kanssa.Osa lapsista oli tietokoneen käytöstä innoissaan, toisia kiinnostivat enemmän perinteiset palapelit, leluta ja kirjat.
Muksukirjaston ajatuksena on tarjota taaperoille mahdollisuus tulla kirjastoon sellaisena ajankohtajana, jolloin kirjasto on muuten kiinni. Muksukirjastossa lapset saavat normaalia vapaammin juosta ja temmeltää, ääntäkin mahtuu mukaan ja tarjolla mukavaa yhteistä puuhaa.
Muksukirjastot saavuttivat vuosien 2013-2014 aikana tasaisen, kasvavan suosion. Ensimmäisillä kerroilla toiminta haki muotoaan ja sopivaa ajankohtaa muut paikkakunnan toiminnat huomioiden. Ensimmäisenä keväänä muksukirjaston aamupäiviin osallistui 5-20 henkeä. Vuoden 2014 aikana kävijämäärä on vakiintunut noin 30 henkeen, joista kymmenkunta aikuisia ja 20 lapsia. Toimintatuokiot ovat olleet pidettyjä, mutta muksukirjastoissa tärkeimmäksi on osoittautunut kaikille avoimen, yhteisen, ison tilan tarjoaminen vanhempien seurustelulle ja lasten leikille. Kerta kerralta perheet myös lainaavat enemmän ja käyttävät kirjaston palveluja hyödykseen. Lastenkirjojen kulutus on selvästi lisääntynyt hankkeen edetessä ja lapsiperheet käyttävät kirjastoa enemmän myös muulloin kuin muksukirjastopäivinä.
Yksittäiset tapahtumat kuten taikurit ja kirjailijavierailut palvelevat perheitä paremmin iltaisin tai viikonloppuisin ja keräävät silloin yleisöä. Muksukirjastossa käyvät etupäässä taaperoikäiset, jotka ovat vielä kotihoidossa ja heitä palvelevat aamupäivät parhaiten.
Hankkeen avulla kirjasto on tavoittanut uusia lapsiperheitä. Aktiivisesta tiedottamisesta huolimatta tieto leviää hitaasti "pisaratartuntana" ja työ vaatii pitkäjänteisyyttä.
Lohtajan kirjastossa jatketaan hankkeen aikana aloitettuja ja hyviksi todettuja käytänteitä kuten muksukirjastoa kerran kuukaudessa, muksupassien jakamista pienille asiakkaille ja resurssien puitteissa muiden lastentaphtumien järjestämistä. On tärkeää löytää lapsiperheet jo taaperovaiheessa ja tarjota heille aktiivisesti lukuharrastusta ja monipuolisia kirjastopalveluja. Kirjasot on saanut hankkeen aikana jalan ovenrakoon taaperoperheiden elämään ja haluaa laajentaa yhteistyötä entisestään olemalla osa lapsiperheiden arkea.
Teemat
Asiasanat
- Kirjaudu tai rekisteröidy