Lorua, leikkiä, liikettä - kirjailija johdattelee
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Kurikan kaupunginkirjasto
Seurapuistikko 2
kirjasto@kurikka.fi
FI-Kurka
0209046-8
Piia Isoaho
piia.isoaho@kurikka.fi

Kurikan kirjaston satutuokioihin haetaan uutta toimintaa tapahtumalla, jossa alle kouluikäisille ja ykköskakkosluokkalaisille lapsille järjestettäisiin teemapäivä, jossa olisi kirjailijavieras. Pienille lapsille oikea kirjailija kertomassa työstään ja kirjoistaan olisi suuri elämys. Mukana tapahtumassa olisi erilaista toimintaa: mm. loruilua, runoilua ja erilaisia leikkejä, liikunnallisiakin. Sanataiteen merkitys korostuu pienelle kuuntelijalle eri tavalla kun lukijana ja kertojana on todellinen kirjan tekijä. Kirjailija vierailisi kummassakin kirjastossa (Kurikka ja Jurva) päivän aikana.

Kirjailijan työhön tutustuminen auttaa lasta hahmottamaan kirjan elinkaarta eri tavalla kuin ennen: lapsi ymmärtää, että kirja on jonkun oikea luomus, joka vaatii työtä ollakseen luettavissa ja katseltavissa. Loruilun ja leikin avulla saadaan tapahtumaan mukavaa eloisuutta ja toiminnallisuutta, joka on tärkeää niin pienelle kuuntelijalle kuin kirjan lukijallekin.

Kurikan pääkirjaston satutuokiot ovat olleet aina varsin suosittuja alle koulu-ikäisten keskuudessa. Syyskausi 2012 päätettiin käynnistää vauhdikkaasti, Wilson Kirwan johdolla. Hänet kutsuttiin Kurikkaan ja Jurvaan pitämään lapsille satutuokiota, jossa kertoo omasta elämästään niin Afrikassa kuin Suomessakin. Lisäksi Wilson kertoi kirjoistaan, ja tarinoi afrikkalaisia satuja yleisölleen. Mukaan kutsuttiin niin leikki-ikäisiä kuin pienempiä koululaisiakin. Esiintymiset olivat menestys: Kurikan kirjastoon sulloutui noin 170 kuulijaa ja Jurvaankin saatiin mahdutettua noin 115 Wilsonin ystävää. Wilson ei jättänyt ketään kylmäksi: hän ilmeili, elehti, hyppeli, loikki -  ja nauratti yleisöään.

Esiintyminen oli kirjastoillemme enemmän kuin osasimme odottaa. Ennätysyleisömäärä osoitti sen, miten tärkeitä tapahtumat ovat niin lapsille kuin aikuisillekin: kirjasto on kuin yhteinen olohuone, johon kaikki ovat tervetulleita kuulemaan tarinoita ja kertomuksia. Monet aikuiset asiakkaamme toivoivatkin, että Wilson Kirwa saataisiin esiintymään myös iltatapahtumaan.

Lastentapahtumat kirjastoissamme tulevat saamaan jatkoa, koska osallistujia tuntuu mukavasti riittävän Kurikassa. Teemapäiviä lapsiperheille on tarkoitus järjestää tulevaisuudessakin kirjastoissamme.

31/12/2011
29/04/2012