Lukki-kirjastojen Elias-kirjailijat tietokannan täydentäminen
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Lohjan kaupunginkirjasto
Karstuntie 3
kirjasto.lohja@lohja.fi
FI-Lohja
Maritta Turunen
maritta.turunen@lohja.fi

Avustuksen turvin palkataan henkilö kolmen kuukauden ajaksi hankkeeseen.  Määrärahaa tarvitaan myös graafisen ilmeen uudistamiseen.  Rakennetta joudutaan myös päivittämään kuntaliitosten vuoksi.

Elias-tietokannan käyttö

Lukki-kirjastot saivat v. 2006 Etelä-Suomen lääninhallitukselta valtionavustusta kirjallisuustietokantojensa yhdistämiseen yhteiseksi tietokannaksi.  Kirjastot olivat koonneet omien paikkakuntiensa kirjailijoiden tiedot   Opetusministeriön tai Etelä-Suomen lääninhallituksen avustusten avulla.  Tiedot yhdistettiin yhteiseen Elias-tietokantaan, joka julkaistiin 10.9.2007 (www.eliaskirjailijat.fi).

Elias-tietokantaan on otettu muutamia poikkeuksia lukuunottamatta pelkästään kaunokirjailijoita. Alueella on kuitenkin tietokirjailijoita, jotka tulisi liittää tietokantaan.  Ensisijaisesti tulevat kysymykseen sekä kauno- että tietokirjallisuutta julkaisseet sekä kirjailijat, jotka kirjoittavat paikkakuntiin liittyvistä aiheista, lähinnä paikallishistoriasta.

Tietokannan nykyisiä tietoja tulisi myös täydentää ja yhdenmukaistaa. Elias-tietokantaa käytetään alueella aktiivisesti. V. 2011 käyntejä oli 15 937.

Hankkeen aikana luodaan Uudenmaan maakuntakirjaston kanssa yhteistyömalli kaunokirjailijatietojen välittämisesta Kirjasampo-verkkopalveluun.

Kustannusarvio:

9300 € projektityöntekijä 3 kk:ksi

1500 € graafisen ilmeen uudistaminen ja tietokannan rakenteen muutokset

700 € matkakorvaukset

3100 € kirjastojen oma rahoitus, kokoukset, ohjaus ym.

Lukki-kirjastot: Karjalohja, Karkkila, Lohja, Nummi-Pusula ja Vihti (1.1.2013 alkaen toteutuu Karjalohjan, Nummi-Pusulan ja Lohjan kuntaliitos).

Etelä-Suomen lääninhallituksen avustus Lukki-kirjastoille 27.10.2006, 5000 €.

Lukki-kirjastojen Elias-kirjailijatietokantaan on lisätty 40 Lohjan, Vihdin ja Karkkilan seutuja käsitellyttä tietokirjailijaa.  Verkkosivut ovat osoitteessa http://www.eliaskirjailijat.fi/

Projektiin palkattiin projektityöntekijä ajalle 4.8.-17.12.2014,  tunteja kertyi yhteensä 434.  Hänen toimintaansa ohjasi työryhmä, joka koostui Lohjan,  Vihdin ja Karkkilan kotiseutukirjailijatietokantaa ylläpitävistä henkilöistä. Työryhmä oli tehnyt esityön ja selvittänyt ennen projektin alkua, kuinka monta tietokirjailijaa kunkin kunnan alueelta tulisi lisätä tietokantaan.  Projektityöntekijälle järjestettiin työtilat Lohjan pääkirjastoon. Hänellä oli myös etätyösopimus. Sovittiin myös, että hän voi tehdä haastattelumatkoja eri kuntiin tarvittaessa.  Projektin onnistumista edesauttoi, että projektityöntekijä tunsi Lohjan alueen kulttuurihenkilöt entisen kulttuurisihteerin  työnsä kautta erittäin hyvin.  Karkkilan ja Vihdin alueiden henkilöt eivät olleet entuudestaan tuttuja, mutta ohjausryhmä auttoi rekisteriin valittavien kirjailijoiden löytämisessä ja haastatteluiden yhteydessä tuli tietoon lisää henkilöitä, joiden tiedot otettiin mukaan rekisteriin.

Keskeisimmiksi katsotut kirjailijat päätettiin haastatella henkilökohtaisesti ja muut sähköpostitse tai puhelimitse. Edesmenneistä kirjailijoista tiedot etsittiin eri lähteistä. Tietojen keräämisen jälkeen ne siirrettiin Elias-tietokannan valmiisen pohjaan, johon lisättiin myös tarvittavat asiasanat.

Elias-kirjailijatietokanta on alueellisen tiedon välittäjänä arvokas. Sitä käytetään paljon ja sitä arvostetaan.  Lisätyistä tiedoista toivotaan olevan apua kotiseutututkimukselle sekä kaikille kuntalaisille, jotka ovat kiinnostuneita oman asuinympäristönsä historiasta. Verkossa oleva tietokanta on hyödynnettävissä laajemmalla, kuin vain Lukki-kirjastojen toimialueella.

Projektin yhteydessä tutkittiin mahdollisuutta liittää tiedot KirjaSampoon. Kaunokirjailijoiden ja videoitujen kirjavinkkausten osalta tehtiin linkitykset.

Tietokantaa ylläpidetään jatkossakin paikallisesti ja sitä täydennetään säännöllisesti. Kussakin kunnassa on nimetty vastuuhenkilöt, jotka huolehtivat päivityksistä.

Lisätietoa:

Oma rahoitus: ohjaustyöryhmän kokoukset ja hallinnointi 50 h x 20,65 e= 1032 e, vuokra 222 e.  Lisäksi käytetty 404 e henkilöstömenoihin/palvelujen ostoon.

Elias-kirjailijatietokantaan lisätyt tietokirjailijat:

Heimo, Anne
Kallio, Veikko

f)       Nummen ja Pusulan haastatellut

Hiidenheimo, Pentti (haastateltiin leskeä, Aili Hiidenheimoa)
Mäkilä, Kari

Saario, Esa