Lukukummi – dialogisen lukemisen kehittäminen varhaiskasvatuksessa -hanke
Vuoden 2018 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Kajaanin kaupunginkirjasto - Kainuun maakuntakirjasto
Seminaarikatu 15
Teija Mursula
teija.mursula@kajaani.fi

Lukukummi-hankkeen tavoitteena on tukea lukemisen edistämistä varhaiskasvatuksessa. Se liittyy teemaan Elinikäinen oppiminen. Piloteiksi valitut varhaiskasvatusryhmät saavat ”lukukummin”, joka käy vierailulla päiväkodissa ja opettaa myös lastentarhanopettajille dialogisen lukemisen mallia.

Määrälliset mittarit täyttyvät (13 ryhmää, 5 vierailua / ryhmä) ja laatua tarkkaillaan kirjastojen ja varhaiskasvatuksen yhteistyöryhmissä. Hanketyöntekijä havainnoi ja käy keskusteluja sekä lastentarhanopettajien että kirjastolaisten kanssa hankkeen aikana ja varmentaa myös sillä tavalla, että asiat etenevät haluttuun suuntaan.

Hanke aloitetaan keväällä 2018 valitsemalla lapsiryhmät hankkeeseen. Pienistä kunnista mukaan pääsee 1 ryhmä, keskikokoisista 2 ja isoista 3.

Toimenpiteet:
1. Valitaan yhteistyössä varhaiskasvatuksen kanssa päiväkodit, ryhmäperhepäivähoitajat ja ryhmät, joissa lukukummi vierailee keväällä 2018. Kajaanista hankkeeseen otetaan 3 ryhmää, Sotkamosta/Kuhmosta ja Suomussalmelta 2 ja Ristijärveltä/Puolangalta/Paltamosta ja Hyrynsalmelta 1 ryhmä.
2. Aloitetaan lukukummi-vierailut syksyllä 2018: niitä järjestetään yhteensä 13 lapsiryhmässä 5 kertaa / ryhmä.
3. Hanketyöntekijä auttaa kirjastonhoitajaa/-virkailijaa, joka opettelee dialogisen lukemisen tekniikoita, esim. järjestämään dialogisen satutunnin.

Aikataulutus
huhtikuu 2018–joulukuu 2019

kevät 2018 Projektityöntekijän rekrytointi, lapsiryhmien valinta hankkeeseen
syksy 2018 Lukukummi-toiminta alkaa (13 ryhmää x 5 käyntiä = 65 vierailua)