Luumäen kyläkoulujen oppilaiden lukuharrastuksen edistäminen
Vuoden 2012 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Luumäen kunnankirjasto
Linnalantie 27 / PL 23
Kirjasto@luumaki.fi
FI-Lumku
Y-0162631-2
Anita Luokkanen
anita.luokkanen@luumaki.fi

Kirjavinkkari pitää 1-3 vinkkausta jokaisessa koulussa opettajien kanssa suunnitellun vinkkaustarpeen mukaisesti. Jokaiseen vinkkaukseen osallistuu 1-2 virkailijaa avustamalla kirjavinkkaria kirjojen hankinnassa, valinnassa, kuljetuksessa ja vinkkaustunnin järjestämisessä. Kirjavinkkauksen tarkoitus on innostaa sekä oppilaita, opettajia että kirjaston henkilökuntaa rakentamaan uutta kirjavinkkauskäytäntöä Luumäen kyläkouluilla.

Taavetin koulu, Kangasvarren koulu, Kannuskosken koulu ja Kirkonkylän koulu

Kirjavinkkari on osallistunut Lukuinspiraation uudet menetelmät -koulutukseen ja tehnyt opintomatkan Oulun maakuntakirjastoon tutustumaan valtakunnallisesti merkittävään kirjavinkkaukseen sekä perehtynyt lasten- ja nuorten kirjauutuuksiin Kirjamessuilla. Kirjavinkkaus Luumäellä on järjestetty viidelle luokkatasolle, jotka ovat 1-2, 3-4, 5-6 ja erityisluokkien 1-3 sekä 7-9 luokat. Kirjavinkkaukset on toteutettu tekemällä vinkkaussuunnitelma, rakentamalla vinkkaustunnit ja toteuttamalla ne yhteensä kuuden vinkkaustunnin muodossa. Kirjallisuuden lukemista on markkinoitu järjestämällä kirjailijavierailu, jossa lasten ja nuorten kirjailija Sari Peltoniemi on pitänyt neljä kirjallisuustuntia Kannuskosken, Kangasvarren ja Kirkonkylän kouluilla. Kyläkoulut ovat ottaneet kirjavinkkauksen ja kirjailijavierailun innostuneesti vastaan. Kirjallisuuden harrastus tulee näkymään kyläkouluilla lainauksen lisääntymisenä ja yleisenä kiinnostuksena kirjoihin.

Nyt rakennettuja kirjavinkkauksia päivitetään opettajien ja oppilaiden toivomuksilla, kohdennetaan kouluittain ja päivitetään uudella kirjallisuudella. Erityisoppilaiden tarpeita huomioidaan lukemisen ensimmäisen kynnyksen ylittämiseen kirjahankintoja tehtäessä. Myös muuta kirjallisuutta kuin selkokielistä vinkataan erityisoppilasryhmille.

26/10/2011
26/10/2011