Luvialaiset digitoimaan! : digitointitila Luvian pääkirjastoon
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Luvian kunnankirjasto
Lukkarilantie 4
kirjasto@luvia.fi
FI-LUVIA
Helena Kuivasniemi-Lehti
helena.kuivasniemi-lehti@luvia.fi

Asiakkaat ovat kyselleet ja toivoneet analogisten tallenteiden digitointimahdollisuutta Luvian kunnankirjastossa. Luvian kunnankirjaston toisessa kerroksessa on tutkijanhuone, johon on mahdollista perustaa digitointitila.  Tilaa voidaan helposti valvoa eivätkä tilan äänet kantaudu kirjaston yleisötiloihin.  Satakunnan alueelta digitointitilat löytyvät Porin, Rauman, Huittisten, Harjavallan ja Kokemäen pääkirjastoista.

Kuntalaisilla on vielä paljon  tallenteita, jotka ovat siirtämättä digitaaliseen muotoon (VHS-nauhoja ,C-kasetteja jne.) ja siksi palvelulle näyttäisi olevan tarvetta. Kirjaston omassa kokoelmassakin on tallenteita, jotka pitäisi digitoida. Tilan perustamiseen tarvitaan ainakin seuraavat laitteet: tehokas windows-työasema 23-24” näytöllä ja tehokkaalla näyttökortilla, ulkoinen kovalevy, tallentava VHS/DVD –yhdistelmälaite, lp-levysoitin, c-kasettisoitin, valokuvaskanneri, UPS akkuvarmistus sähkökatkojen varalta, tarvittavat kuvan- ja videokuvankäsittelyohjelmat ym.ohjelmat.

Laitteiston käytön omaksumiseen tarvitaan ulkopuolista kouluttajaa. Koulutuksia järjestetään sekä asiakkaille että henkilöstölle.

LUVIALAISET DIGITOIMAAN : digitointitila Luvian pääkirjastoon

Digitointitila rakennettiin suunnitelmien mukaan Luvian pääkirjaston toisessa kerroksessa sijaitsevaan tutkijan huoneeseen. Tilassa oli jo valmiina digitointilaitteiden vaatimat sähköliitännät ja tietoverkkoyhteydet. Tila toimii nyt sekä digitointitilana että tutkijanhuoneena.

Luvian ja Eurajoen kunnat yhdistyvät 1.1. 2017 alkaen. Luvian kirjasto sai hankerahaa digitointitilan perustamista varten vuonna 2015 ja Eurajoki vuonna 2016. Tästä syystä Luvian digitointitilan toteutukselle haettiin lisäaikaa kesäkuun loppuun 2016 saakka.

Digitointilaitteiden hankinnassa tuleva kuntaliitos huomioitiin hankkimalla sekä Luvian että Eurajoen kirjastoon samanlaiset laitteet. Hankittavilla laitteilla oli tarkoitus kattaa asiakkaiden yleisimmät digitointitarpeet. Tällaiseksi arvioitiin vhs-kasettien, c-kasettien, lp-levyjen, valokuvien, negatiivien ja diakuvien digitointi.

Totesimme heti hankkeen alussa, että digitointilaitteiston käytön opettamiseen tarvitaan ulkopuolinen kouluttaja. Laitteiston käyttökoulutus päätettiin järjestää molempien kuntien kirjastohenkilöstölle samanaikaisesti.
Asiakkaita varten on laadittu ohjeita yleisimpien digitointitöiden suorittamisesta, jotta asiakkaat pystyisivät toimimaan digitointitilassa mahdollisimman omatoimisesti.

Otimme käyttöön seuraavat laitteistot ja ohjelmistot:
SAMSUNG T32E310 31,5INCH 16:9 WIDE FHD televisomonitori
LG RCT699H DVD/VHS RECORDER
EPSON PERFECTION V800 PHOTO SCANNER
ION TAPE2PC DECK - KASETTISOITIN USB
CREATIVE GIGAWORKS T20 SERIE II 2,0 SPEA Stereokaiuttimet
PHILIPS CORDED MICROPHONE, 1,5M CABLE
APC BACKUPS RS 1500VA USV – ulkoinen dvd tallennus
STANTON T,92B USB VINYYLISOITIN USB-VÄYL
MICROSOFTOFFICE HOME AND STUDENT 2016
CANOPUS ADVC-110 -VIDEOKONVERTTERI
HP Z240SFF E3-1225V5/8N/6S+500/K62/W10P
HP 9,5 MM SLIM BOXL BLU-RAY WRITER
FREEDOM CLASSIC FLOPPY USB BLACK
HP SD CARD READER
MAGIX VIDEO SAVER 7 –videokaappari
PHSP & PREM ELEMENTS 14 MULTIPLE PLATFORMS INTERNATIONAL ENGLISH
KUULOKKEET SENNHEISER HD 380 PRO

Myös seuraavat ohjelmat asennettiin:
• Audacity äänitiedostojen muokkaukseen (ilmainen)
• CD Burner XP – levyjen poltto-ohjelmisto (ilmainen)
• iWisoft Free Video Converter eri videotiedostomuotojen konvertointiin (ilmainen)
• RIP Vinyl levyjen ja c-kasettien digitointiin

Aktiivinen tiedottaminen uudesta palvelusta.

01/01/2015
31/12/2015

Hanke täyttää OKM:n kirjeen OKM/18/691/2014 ehdot. Digitointi ja asiakaspalvelun kehittäminen.