Maailman Uudetkaupungit
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Kaupungin virallinen 400-v. logo
Uudenkaupungin kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Alinenkatu 34
23500
Kirjaston puhelin : 
0505960302
Kirjaston sähköposti : 
tiina.viik@uusikaupunki.fi
ISIL-tunnus : 
fi-Uuska
Y-tunnus : 
0144036-6
Yhteyshenkilön nimi : 
Tiina Viik
Puhelin : 
0505960302
Sähköposti : 
tiina.viik@uusikaupunki.fi
Hankkeen tavoite: 

"Maailman uudetkaupungit" hankkeen tavoitteena oli haastaa Uudenkaupungin kirjastonhoitajia tiedonhaullisesti.
uusistakaupungeista kokoamamme näyttely Suomen Uudenkaupungin 400-vuotis tapahtumana sekä paikallislehtien artikkelit aiheesta herättivät mielenkiintoa ja ilahduttivat sisällöllään.

Tavoitteen seurannan mittarit: 

"Euroopa uudetkaupngit" -näyttelyssä kävijät.

Kuvaus : 

Maailman ”Uudetkaupungit”

Uusikaupunki on nimestään huolimatta vanha kaupunki.  Kuningas Kustaa II Aadolfin perustama kaupunki on Suomen 12. vanhin.  Kahden vuoden kuluttua 2017 se täyttää kunniakkaat 400 vuotta.
Myös kirjasto valmistautuu juhlavuoteen järjestämällä erilaisia tapahtumia ja näyttelyitä. Kaupungin nimenä ”Uusikaupunki” on aika tavallinen kaupungin nimi eri kielillä eri puolilla maailmaa. Kirjastossamme on syntynyt idea juhlavuoden näyttelystä, jossa esiteltäisiin maailman Uusiakaupunkeja ja niiden kirjastoja.
Tarkoitus on haastaa itsemme tiedonhakijoina ja pyrkiä löytämään netin ja kartastojen avulla mahdollisimman paljon Uusiakaupunkeja,  ja selvittämään  yhteystiedot niiden kirjastoihin. Maailman pääkielillä on helppo löytää Uusiakaupunkeja: englanninkielisestä maailmasta niitä löytyy heti useita kymmeniä. Kaupunkeja on niin paljon, että joudumme tekemään niistä jonkinlaisen otoksen. Harvinaisempien kielten Uudetkaupungit jäävät helposti näiden hakujen ulkopuolelle. Siinäpä meille ammatillista haastetta. Kehitämme englanninkielisen lomakkeen, jossa kirjastot vastaavat kysymyksiin kaupunkinsa historiasta, asukkaista ja kirjastosta. Pyydämme heidän lähettämään sähköisesti kuvan kirjastostaan, ja toivomme heidän lähettävän myös oman kirjastonsa  kirjastokortin.
Uusienkaupunkien kirjastojen kuvista tehdään vedokset A4 valokuvapaperille ja kuvat kehystetään. Juhlavuotena 2017 pystytämme näyttelyn, jossa voi tutustua eri puolella maailmaa oleviin Uusiinkaupunkeihin,  niiden kirjastoihin ja kirjastokortteihin. Kuka tietää, tästä voi syntyä mielenkiintoinen verkosto. Näyttely on tarkoitus lähettää ainakin Suomen Uudenkaupungin ystävyyskaupunkiin Novgordiin, sekä  mahdollisesti muihin näyttelystä kiinnostuneisiin Uusikaupunkilaisiin kirjastoihin. Postituskuluista vastaamme itse.
Haemme hankerahaa n.40 valokuvavedokseen ja kehyksiin. Kuljetuslaatikkoon, jossa näyttely voidaan lähettää Uudestakaupungista toiseen.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi: 

”Uusikaupunki” on kaupungin nimenä varsin tavallinen eri puolella maailmaa. Tästä juontui suunnitelmamme etsiä mahdollisimman paljon uusiakaupunkeja ja niiden kirjastoja maailman kartalta.
Uusienkaupunkien etsimisen myötä paljastui, että tämän nimisiä kaupunkeja on todennäköisesti satoja. Luonnollisesti oma kielitaitomme rajoitti löytämistä, mutta tukeuduimme myös joidenkin eksoottisempien kielten taitajiin, joiden kautta löysimmekin uusiakaupunkeja mm. Japanista ja Grönlannista. Valtaosa oli englantia ja muita eurooppalaisia kieliä puhuvista maista.
Laadimme kirjeen, jossa kerroimme projektistamme ja pyysimme heitä  kertomaan omasta uudestalkaupungistaan . Pyysimme heitä lähettämään sähköpostitse kuvia kirjastosta, kirjaston toiminnasta ja  henkilökunnasta. Toivoimme heidän myös lähettävän meille mainosmateriaalia omasta kaupungistaan.
Kirjattu paketti lähti noin kolmeenkymmeneen uudenkaupungin kirjastoon ympäri maailmaa. Olimme koonneet heille hienon Suomen Uuttakaupunkia esittelevän esite- ja lahjapaketin. Paikallinen ammattikuvaaja otti kirjastosta ja kirjaston henkilökunnasta edustavia kuvia liitettiin pakettiin.
Projekti ei oikein onnistunut toivomallamme tavalla. Vastauksia tuli vain 4 kappaletta: Venäjän Novgorodista, Ranskan Villeneuve D´Ascqista, Kroatian Novigrad-Cittanovasta ja Saksan Neustadt der Weinstrassesta. Näistä kaupungeista saimme kiitettävästi markkinointimateriaalia, valokuvia liitetiedostoina heidän kirjastoistaan ja kyseisten kirjastojen kirjastokortit. Valokuvat teetätimme ja kehystimme paikallisessa valokuvausliikkeessä näyttelyä varten.
Saksan Neustadt der Weinstrassesta saimme myös tietoa ja materiaalia Euroopan uusienkaupunkien järjestöstä. Järjestöön kuuluu 37 uuttakaupunkia mm. Saksassa, Itävallassa, Alankomaissa, Unkarissa, Slovakiassa, Tsekissä ja Puolassa. Koska saamamme vastaukset jäivät niin vähiin päätimme esitellä näyttelyssämme tätä eurooppalaista kunnallisten tahojen matkailuverkostoa, jonka yhteinen päämäärä on Eurooppalaisten uusienkaupunkien tunnettavuuden lisääminen.
Näyttely oli yksi kirjaston Uusikaupunki 400-juhlavuoden tapahtumia. Se oli esillä pääkirjastossa joulukuun 2017 ajan.

Verkkosivut, tuotetut julkaisut ja materiaalit: 

Näyttely Euroopan uusistakaupungeista 1.12.-30.12.2017

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Maailman uusienkaupunkien ja niiden kirjastojen metsästys oli mielenkiintoinen tiedonhaullinen seikkailu.
Vaikka vastausten vähäisyys oli meille pettymys, niin jo pelkästään tieto muista Euroopan uusistakaupungeista oli palkitseva.
Näyttely herätti kovastikin mielenkiintoa ja paikallislehdet kirjoittvat siitä myö kaksi artikkelia.

Aloituspäivämäärä : 
30/10/2016
Lopetuspäivämäärä : 
30/12/2017
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€1 200
Oma rahoitus yhteensä: 
€200
Budjetti euroissa yhteensä: 
€1 400
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€1 400
Oma rahoitus yhteensä: 
€0
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
1kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
400henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€1 200

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016

 
okm
avi