Manga, fantasia ja muut genret
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Yökirjastossa henkilökunta parhaimmissaan (ja parhaimmillaan)!
Kurikan kaupunginkirjasto
Seurapuistikko 2
kirjasto@kurikka.fi
FI-Kurka
0209046-8
Piia Isoaho
piia.isoaho@kurikka.fi

Keväällä 2011 järjestimme Kurikan kirjastoissa viikonlopputyöpajat sarjakuvien tekemisestä, joka sai monet nuoret liikeelle. Kyselyitä ja toiveita vastaavista teemoista olemme saaneet runsaasti. Tästä heräsi ajatus tuottaa vastaavanlaisia teemapäiviä nuorille, joissa tutustuttaisiin kirjallisuuden eri genreihin tarkemmin. Fantasia, manga, scifi ja sarjakuvat ovat niitä kirjallisuuden lajityyppejä, jotka ovat suosituimpia aiheita kirjastoissa nuorten lukijoiden keskuudessa. Osalla genreistä onkin innokkaita "fanittajia", joille tällaiset työpajapäivät antaisivat lisäarvoa lukuinnostuksen tukemiseen. Teemapäivät koostuisivat kirjailijaesiintymisistä, luennoitsijoista, työpajatyöskentelystä. Päivät, tai teemalliset viikonloput kirjastoissa, on suunniteltu pidettäväksi kevään 2013- syksyn 2014 aikana.

Hankerahoitusta haemme esiintymispalkkioihin, matka- ja markkinointikuluihin sekä työpajojen materiaalikustannuksiin.

Kirjallisuuden eri genrejä saimme tuotua hyvin esille hankkeen puitteissa. Järjestimme teematapahtumia, kirjavinkkauksia, työpajoja, joiden teemoina oli vahvasti juuri kirjallisuuden eri lajien esiintuonti lapsille, koululaisille ja opiskelijoille. Yökirjaston teemana oli kauhu, jossa kirjallisuuden, kuvataiteen sekä teemallisen tehtäväradan yhteensaattaminen oli onnistunut yhteisprojekti kirjaston, Kurikan yläkoulun, vapaa-aikatoimen sekä nuorisotoimen kanssa. Lisäksi järjestimme Kurikan yläkouluilla sekä Kurikan kirjastossa niin sarjakuva- kuin manga-aiheiset työpajat, joissa kaikenkaikkiaan osallistujia oli aina 8-vuotiaista piirtämisestä pitävistä noin kolmekymppisiin mangan ystäviin. Fantasiaa saimme tuotua taitavan ja innostavan kirjavinkkarin ominaisuudessa kouluille. Yhteistyö Kurikan eri oppilaitosten kanssa toimi moitteettomasti. Lisäksi varhaiskasvatukselle saimme tarjottua draamallista satutuntia sekä jännittävän kirjailijavierailun.

Kirjallisuuden ja taiteen eri muotoja on tarkoitus jatkossakin tuoda eri ikäisille kirjaston ystäville esiin, erilaisin keinoin ja teemoin. Hanke oli monipuolinen, innostava, ja osoitti monessa osin yhteistyön voiman Kurikan kaupungin eri instanssien välillä. Yhteistyö tiivistyi ja uusia ideoita on jo viritelty jatkoa ajatellen. Syksyllä 2015 mediakasvatustoimintaa jatketaan teemana elokuvat, lisenssin avulla.

01/01/2013
15/06/2015

Hanke on hakuehtojen mukainen. Perustelumuistio, ks. http://hankkeet.kirjastot.fi/fi/ohjeita/perustelumuistio-2013