Me ollaan Rutakko - käytänteiden yhtenäistäminen Rutakko-kirjastoverkossa
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Iisalmen kaupunginkirjasto, Flickr
Iisalmen kaupunginkirjasto
Kirkkopuistonkatu 9
iisalmi.kirjasto@iisalmi.fi
Iisla
Tuija Sirviö-Lappalainen
tuija.sirvio-lappalainen@iisalmi.fi

Tavoitteet

1. Jatketaan laatutyötä kokoelmapalveluiden ja mediakasvatuksen ja tietoyhteiskuntapalveluiden osalta Rutakko-kirjastoverkossa.
  2.  Vahvistetaan kirjastojen välistä yhteistyötä yhteisten työryhmäkokoontumisten ja -pohdintojen avulla.
  3. Helpotetaan asiakkaiden asiointia yhtenäistämällä käytänteitä Rutakko-kirjastoverkossa.

-       laatukäsikirja
-       Rutakko-kirjastojen kokoelmatilastot ennen ja jälkeen hankkeen
-       henkilökunnan palautteen kerääminen laatukäsikirjasta

Rutakko-kirjastoverkkoon liittyi kesäkuun 2016 alussa kaksi  Tervon ja Vesannon kunnankirjastot. Yhdeksän kirjaston kirjastoverkkomme pyrkii tiivistämään kirjastojen välistä yhteistyötä ja kehittämään toimintaansa jatkuvasti. Rajaton Rutakko -hankkeessa pyritään luomaan vuosina 2016–2017 yhtenäinen, koko kirjastoverkkoa hyödyttävä laatukäsikirja, joka keskittyy asiakaspalveluun, tiloihin, laitteisiin ja aukioloihin sekä tapahtumiin.

Tässä hankkeessa halutaan jatkaa kirjastoverkon käytänteiden yhtenäistämistä Rajaton Rutakko -hankkeen pohjalta. Hankkeessa täydennetään Rajaton Rutakko -hankkeessa luotua laatukäsikirjaa luomalla yhteiset käytänteet 1. kokoelmapalveluista ja 2. mediakasvatuksesta ja tietoyhteiskuntapalveluista. Hankkeessa pyritään yhtenäistämään yhdeksän kirjaston käytänteitä mahdollisimman pitkälti asiakkaiden näkökulmasta. Tällä hetkellä erilaiset käytänteet kirjastojen välillä aiheuttavat silloin tällöin sekaannuksia, kun toisen kirjaston asiakas asioi jossain muussa Rutakko-kirjastossa.

Hankkeen varoilla palkataan vuodeksi projektityöntekijä suunnittelemaan ja toteuttamaan hanketta. Projektityöntekijä kutsuu koolle ja johtaa kirjastojen henkilökunnasta koostuvia työryhmiä, joissa a) kartoitetaan kaikkien kirjastojen käytännöt mm. logistiikan, maksujen, laina-aikojen ja laskutuksen suhteen ja b) kehitetään työryhmämietintöjen pohjalta yhteiset pelisäännöt edellä mainittujen painopistealueiden yhtenäistämiseksi. Projektityöntekijä vastaa käytänteiden yhtenäistämiseen liittyvästä käytännön työn koordinoimisesta (mm. kokoelmien evaluointi). Projektityöntekijä raportoi työryhmämuistioista ja hankkeen edistymisestä kuukausittain Rutakko-kirjastojen johtajille. Projektityöntekijä päivittää työryhmämietintöjen pohjalta aihealueet yhteiseen laatukäsikirjaan. Projektityöntekijä kouluttaa Rutakko-kirjastojen henkilökunnan yhteisesti sovittujen, muuttuneiden käytänteiden osalta.

Toteutus

1. Kootaan teematyöryhmät a) kokoelmapalveluille ja b) mediakasvatukselle ja tietoyhteiskunnalle Rutakko-kirjastojen henkiökunnasta.
2.  Keskustellaan teemoihin liittyvistä aiheista työryhmissä säännöllisesti ja kootaan mietinnöt pöytäkirjoihin.
3. Koostetaan työryhmämietinnöistä sääntöluonnos, joka esitellään ja hyväksytetään Rutakko-kirjastojen johtajilla.
4. Evaluoidaan kirjastojen kokoelmat yhteisten laatusääntöjen pohjalta.
5. Täydennetään Rajaton Rutakko -hankkeessa tehtyä laatukäsikirjaa työryhmämietintöjen pohjalta.
6. Opastetaan henkilökunta uusiin käytänteisiin yhteisesti.

Aikataulu
Kevät 2018
-       hankkeen suunnittelu
-       työryhmien kokoaminen