Mediakasvatuksen ja kirjastonkäytön opetuksen laitteet ajan tasalle
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Akaan kaupunginkirjasto
Köyvärintie 1
kirjasto@akaa.fi
FI-Akaa
2050864-5
Timo Tamminen
timo.tamminen@akaa.fi

Akaan kaupunginkirjastoon kuuluu v. 2014 alusta kaksi kirjastoa, Toijalassa ja Viialassa. Voisimme paremmin käyttää olemassa olevia tiloja ja kokoelmia, jos saamme paremmin esiteltyä eri materiaaleja ja kirjastonkäytön opetustilanteita elävöitettyä siirrettävillä projektoreilla ja valkokankailla. Kevyitä laitteita voidaan myös kuljettaa eri tilaisuuksiin niin päiväkoteihin, kouluihin kuin vanhusten palvelupisteisiin. Akaassa on esim. päiväkoteja kymmenen kappaletta, kouluja ei-kävelyetäisyydellä kirjastoista kahdeksan kappaletta.

Hankittavilla kahdella projektorilla valkokankaineen voidaan useammin järjestää kirjavinkkauksia, lukutuokioita, luentoja ja muita tilaisuuksia niin päiväkodeissa, kouluilla kuin vanhusten parissa. Laitteet sijoitetaan Toijalan ja Viialan kirjastoihin, joten niitä voidaan käyttää myös niissä pidettävissä tilaisuuksissa, niin kirjaston omissa kuin kuntalaisten kokouksissa jne.

Kustannusarvio (sis. alv.):

kaksi projektoria á 1500 € ja kaksi valkokangasta, liikuteltavaa á 500 € = yht. 4500 € (sisältäen oma  osuus 500 € liitäntäkaapeleihin ja kuljetuspusseihin)

Ei erikoisia tuotoksia

Juuri oikeaan aikaan saatu uudet projektorit molempiin kirjastoihin. Myös kätevät, joskin aika isot henkilöautolla siirrettävät, valkokankaat ovat helpottaneet erilaisten tilaisuuksien järjestämistä. Jatkossa käytetään myös kirjastojen ulkopuolella. Äänentoistojärjestelmä, jota voi liikutella, helpottaa esityksissä mikrofonien käyttöä. Kirjastonkäytön opetustilanteet saadaan mahtumaan myös kirjastosaliin, kun kalusto saadaan pystyyn "mihin vain". Viialan kirjasto Vilkussa on erillinen kokoustila, jonka kiinteä laitteisto ei ole siirrettävissä. Nyt - varsinkin kun kirjastotalossa on koululuokkia evakossa - opetustuokiot saadaan kirjastosaliin kätevästi. Kummassakin kirjastossa on alkuopastus annettu laitteiden käyttöön.

Jatketaan laitteiston aktiivista käyttöä ja pyritään saamaan jopa esiintyjät käyttämään mikrofoneja. Katsotaan mahdollisten koulutushetkien tarpeellisuus, jos ulkopuolisia käyttäjiä iltatilaisuuksiin ilmaantuu enemmän ja laitteita näissä tapahtumissa käytetään.

Lisätietoa:

Laitteet saatiinkin odotettua halvemmalla. Omat kustannukset koostuvat pääosin kirjaston henkilökunnan hankintojen valmisteluun käytetystä työajasta, laitteiden käyttökuntoon saamisesta ja kokeilusta.

01/02/2014
30/11/2014

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio 2014 ks.