Noppaan pyörimään - kirjastonhoitaja jalkautuu nuorisokeskukseen
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Nuorisopalvelut Raisio
Raision kaupunginkirjasto
Eeronkuja 2
kirjasto@raisio.fi
FI-Raiki-PK
0204428-5
Nina Petander
nina.petander@raisio.fi

Hankkeen tarkoitus on tavoittaa nuoret ei-kirjastonkäyttäjät jalkautumalla Raision Nuorisokeskus Noppaan.

Nuoret asiakkaat, jotka eivät lukeudu kirjaston käyttäjiin, tutustuvat kirjaston palveluihin nuorisokeskuksessa.

Kirjasto saa ideoita nuorilta heitä kiinnostavista tapahtumista, joita voi järjestää kirjastossa.

Uusien asiakaskontaktien määrä ja nuorisokeskuksen pokkaritornin lainamäärä.

Toimintasuunnitelma

Raision kirjasto ja Raision Nuorisopalvelut ovat tehneet hedelmällistä yhteistyötä jo usean vuoden ajan järjestämällä mm. teemapäiviä sekä kirjastosuunnistusta kirjastotalolla. Yhteistyötä on kuitenkin syytä edelleen syventää, jotta kirjasto tavoittaisi nuoret asiakkaat vielä paremmin myös heidän vapaa-ajallaan. Siihen tarjoaa mainion mahdollisuuden viime vuonna kivenheiton päähän kirjastosta avattu nuortenkeskus Noppa.

Hanke mahdollistaa sen, että Raision kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosaston kirjastonhoitaja ja kirjavinkkaaja on tavoitettavissa Nopassa yhtenä iltana viikossa. Hän ottaa kirjastolta mukaan ajankohtaista ja nuoria kiinnostavaa aineistoa, jota nuoret voivat lainata kirjastonhoitajan mukana kulkevalla etälainauslaitteella.

Hankkeen toteutuksen ydin ovat matalan kynnyksen toimintamallin toteuttaminen ja rennon tunnelman luominen tukholmalaisen Tio Tretton -nuortenkirjaston tapaan. Tärkeintä on, että kirjastonhoitaja on nuorisokeskuksessa läsnä kirjaston helposti lähestyttävänä edustajana. Tarinat ovat hyvä alusta keskusteluun, ja kirjastonhoitaja voi lukea halukkaille ääneen heidän toivomaansa kirjallisuutta tai perustaa lukupiirin. Keskustelun lomassa hän saa tarpeellista tietoa siitä, mitä nuoret toivovat nykypäivän kirjastolta.

Taloussuunnitelma

Kirjasto hankkii nuorisokeskukseen pokkaritornin, jonka nuoret saavat tuunata mieleisekseen ja johon he valitsevat itse sisältöä. Hyllyn kustannusarvio on noin 500 euroa sisältöineen.

Kannettavan lainauslaitteen hinta on noin 1500 euroa.

Hankkeen kustannuksiin kuuluu myös kirjastoammattilaisen palkka kahden kuukauden osalta.

Hankkeen suunniteltu toteutumisajankohta on syksy 2017 - kevät 2018.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Raision kaupungin nuorisopalvelut

Erityisnuoriso-ohjaaja Marko Mustonen

04/09/2017
31/12/2018

Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2017. Avustusta myönnetään lainauspäätteen hankintaan.