Peukaloisen matkassa Panamaan - Nukketeatteri kirjavinkkausta elävöittämään
Vuoden 2014 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Kuva: Heikki Lahnaoja
Pyhäjoen kunnankirjasto
Ruukintie 1
kirjasto@pyhajoki.fi
FI-Pyhjo
Heikki Lahnaoja
heikki.lahnaoja@pyhajoki.fi

Luoda kirjaston henkilökunnalle uskallusta nukketeatterin esittämiseen. Antaa lapsille nukketeatterielämys. Saada kirjoja vinkatuksi nukketeatterin avulla.

Osallistujamäärät.

Monissa kirjastoissa käsinuket lojuvat varaston hyllyllä käyttämättöminä. Peukaloisen matkassa Panamaan –hankkeen tarkoituksena on rohkaista kirjastolaisia tekemään nukketeatteria.

Nukketeatterin avulla voidaan elävöittää satutunteja, vinkata lastenkirjoja sekä luoda elämyksiä ja kirjastomuistoja lapsille.

Hanke on kaksiosainen. Ammattimainen nukketeatteri pitää esitykset Pyhäjoen ja Merijärven 0 – 2 – luokille. Toisessa vaiheessa kouluttaja tulee vetämään kurssin kirjastojen henkilökunnalle. Kurssilla käydään läpi nukketeatterin perusteita, opetellaan nukkien ja lavasteiden tekoa – ja rohkaistaan väkeä itse esiintymään!

Merijärven kunnankirjasto, Pyhäjoen ja Merijärven esikoululaiset ja 1 - 2 -luokkalaiset.

Toiminnan kuvaus ja hankkeen arviointi:

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa perinteistä etelä-eurooppalaista nukketeatteria edusta Pikku Aasin nukketeatteri kävi esiintymässä 0-2 -luokkalaisille Merijärvellä ja Pyhäjoella. Perinteinen nukketeatteri on vähän erilaista, mihin suomalaislapset ovat ehkä tottuneet: meno on groteskia ja karskia ja täynnä hullua huumoria. Esitykset upposivat kohdeyleisöönsä kuitenkin täysillä, mistä suuri kiitos kuuluu teatterin italialaiselle esittäjälle.

Seuraavassa vaiheessa Pikku Aasin nukketeatterin Cosimo Galiano piti Pyhäjoen kirjastossa nukketeatterikurssin alueen kirjastolaisille. Mukana oli 6 kirjastotyöntekijää yhtä monesta kirjastosta. Kurssin aikana kukin valmisti oman käsinuken sekä varjoteatterinukkeja. Kurssilla harjoiteltiin myös nuken elävöittämistä ja varjoteatterin tekniikoita.

Lapset pitivät kovasti perinteisestä nukketeatterista.

Kirjastolaiset pitivät varsinkin varjoteatteria kirjastoon sopivana tapana kertoa satuja ja vinkata kirjoja. Pyhäjoen ja Merijärven kirjastot hankkivatkin oman varjoteatterin, ja tarkoituksena on alkaa elävöittämään tarinoita. Varjoteatteri on oiva tapa lisätä kirjaston lapsille tarjoamia palveluita suhteellisen helpolla tavalla.

Hanke päättyy, mutta Pyhäjoen kirjasto aloittaa varjoteatterin esittämisen lapsille sopivissa tilaisuuksissa.

01/04/2014
31/12/2016

Katso Perustelumuistio 2014 hankerekisteristä http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2014