Runojen salamyhkäiset säkeet - nykyruno tutuksi
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Oripään kirjasto
Koulutie 2
kirjasto@oripaa.fi
FI-Oripa
Mari Kujanpää
mari.kujanpaa@oripaa.fi

Lyriikka jää suomalaisen kirjallisuuden kentällä turhan usein romaanien varjoon. Tämän hankkeen tarkoituksena on tuoda nykyrunoutta esille, lisätä kiinnostusta runoihin ja saada kirjaston runokirjat entistä aktiivisempaan käyttöön.

Kun runon kuulee runoilijan itsensä esittämänä, se avautuu aivan toisella tavalla kuin hiljaa kirjasta luettuna. Siksi tässä hankkeessa tuodaan kolme nykyrunoilijaa kirjastoon esittäytymään, lukemaan omaa tuotantoaan ja houkuttelemaan ihmisiä runouden pariin. Runoiltaa markkinoidaan erityisesti lähiseudun kirjallisuuspiireille.

Haettu avustussumma kuluu runoilijoiden palkkioihin, matkakuluihin, tapahtuman markkinointiin, kahvitarjoiluun sekä kirjaston järjestämiseen esiintymiseen soveltuvaksi. Runoilijoiden kirjoja hankitaan kirjastoon tai kaukolainataan muista kirjastoista, jotta kiinnostuneet asiakkaat voivat heti runoillan päätyttyä lainata niitä.

Oripään kirjastossa järjestettiin 18.4.2013 runoilta, jossa runoilijat Juho Nieminen, Kristian Huuhtanen ja Jonimatti Joutsijärvi lukivat runojaan ja kertoivat niiden synnystä. Runoilijoita haastatteli kirjailija Tommi Parkko. Runoiltaan osallistui 12 henkilöä, joista osa oli ulkopaikkakuntalaisia. Yleisö kuunteli runoilijoita tarkkaavaisesti, ja tilaisuuden jälkeen keskusteltiin muun muassa nykyrunouden viemisestä nuorille ja riimirunojen harvinaistumisesta. Vielä muutama viikko runoillan jälkeen runous kiinnosti kirjaston asiakkaita tavallista enemmän.

Kirjastoon hankitaan edelleen runokirjoja, ja lyriikkaa esitellään toisinaan asiakkaille kirjanäyttelyissä.

01/04/2012
31/12/2012