Sosiaalinen media, tabletit ja 55+vuotiaat
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Luhangan kunnankirjasto
Mämminiementie 3
19950
kirjasto@luhanka.fi
FL-Luhnu
Satu Suoranta
satu.suoranta@luhanka.fi

Luhangan kunnankirjaston hanke on opastaa 55-vuotiaita ja vanhempia ihmisiä tiedonhaussa ja sosiaalisen median käytössä tableteilla kirjastoissa.

Osallistujamäärät eri koulutuiltoihin. E-kirjojen ja e-lehtien lukijamäärät.

Oppijan kirjasto eli sähköisten palveluiden käyttöön ohjaaviin hankkeisiin liittyvä Luhangan kunnankirjaston hanke olisi opastaa ja ohjata 55-vuotiaita ja vanhempia tiedonhaussa ja sosiaalisen median käytössä, sillä Luhangan kunnankirjasto on ottamassa askeleen kohti digiajan moderniksi kirjastoksi.  Tämän hankeen tarkoitus on opastaa aikuisia 55+ vuotiaita medialuku- ja informaatiolukutaidon hallintaan liittyvissä sosiaalisen median eri muotojen käytössä. Näin ollen Luhangan kunnankirjasto hankkisi mielellään muutaman tabletin ja järjestäisi niiden neuvontaa ja opastaisi pieniä 5-7 hengen ryhmiä käyttämään tabletteja ja tekemään niillä tiedonhakuja, lukemaan e-lehtiä ja blogeja, käyttämään facebookia, kuuntelemaan musiikkia Youtubessa yms. molemmissa kirjastoissa. Tabletteja olisi helppo siirtää kirjastosta toiseen. Kirjastot voisivat järjestää muutaman mm. somen käytön ja tiedonhaun opastusillan ensi vuoden aikana kummassakin paikallisessa kirjastossa. Luonnollisesti tabletteja voitaisiin hyödyntää jatkossa muidenkin ikäryhmien tiedonhaussa ja someilussa. Osan opastuksista kirjaston nykyisille ja tuleville asiakkaille pystyisi kirjaston henkilöstö tekemään itse ja osan opastuksesta voisi tehdä atk alan kouluttaja. Kirjastoissa voisi olla esim. seniorisurffausilta, jonka somen käytön opastuksesta vastaisi atk-kouluttaja. Uskoisin, että ko. illalle/illoille löytyisi osallistujia.

Mielestäni pieni kirjasto voisi saada asiakkaikseen uusia asiakkaita tuomalla kirjaston palveluiden tarjontaan sosiaaliseen mediaan kuuluvia palveluita. Tehokkaalla markkinoinnilla ja asiantuntemuksella kirjasto voisi saada uusia kävijöitä ja parantaa ja laajentaa palveluitaan perinteisen kirjan lukijoita unohtamatta.

Hankkeen kustannuksiksi arvioisin seuraavasti: palkkauskulut 1 000 €, matkakulut 300 €, palveluiden ostot (atk-kouluttaja) 1 000 €, 7 tablettia 1 000 € ja muut kulut 200 € eli yhteensä 9 500 €. Kirjaston omarahoitusosuus oli 2 000 €.

01/04/2017
31/12/2018

Kunta

Maakunta