Stoori nuorille! Nuorten osallistaminen palvelujen kehittämisen välineenä
Vuoden 2018 AVI-hanke

Turun kaupunginkirjasto
Linnankatu 2
20100
Merja Lundén
merja.lunden@turku.fi

Projektissa suunnitellaan ja muodostetaan nuorista koostuva nuorten raati, joka osallistuu Turun pääkirjaston nuorten alueen kehittämiseen ja toimintaan. Nuorten raadin käytettäväksi käytetään osallistavaa budjetointia, jonka nuoret saavat käyttää esimerkiksi tapahtumiin tai näyttelytoimintaan. Nuoria pyydetään mukaan mahdollisimman monipuolinen ryhmä yläkouluikäisiä, n. 10 henkilöä.

Tavoitteena on nuorten alueen kehittäminen ja nuorten osallistaminen toimintaan. Tämän kaltainen toiminta auttaa nuoria myös verkostoitumaan ja ehkäisee syrjäytymistä. Samalla se tuo nuorten omaa ääntä ja näkökulmaa paremmin mukaan nuorten alueen työhön.

Hankkeen tarkoitus on myös se, että nuoret tuntevat nuorten alueen omaksi alueekseen ja kokevat että he voivat vaikuttaa alueeseen ja palveluiden laatuun. Hanke tukee nuorten aktiivista kansalaisuutta.

Hanke on tarkoitus toteuttaa vuoden 2018 aikana. Hankkeen tuloksien pohjalta tehdään myös opinnäytetyö.

Hanke tukee teemaa 4. Laatu, vaikuttavuus ja innovaatiot.

Tavoitteiden toteutumista mitataan määrällisillä mittareilla eli kuinka paljon nuoria saadaan osallistumaan ja kuinka monta kertaa raati kokoontuu. Lisäksi arvioidaan kyselyn avulla nuorten omia ajatuksia projektista ja demokraattisesta osallistumisesta palvelujen kehittämiseen. Toimintaa kehitetään sen perusteella.

Tarkoituksena tavoittaa mahdollisimman monipuolinen ryhmä nuoria nuorten raatiin. Raati tulee koostumaan noin kymmenestä yläkouluikäisestä nuoresta ja se tulee kokoontumaan säännöllisesti. Hankekoordinaattorin avulla muodostettu nuorten raati osallistuu nuorten alueen kehittämiseen ja toimintaan.

Osallistava budjetointi käytetään nuorten haluamaan kohteeseen, esimerkiksi näyttelyihin tai tapahtumiin. Nuoret raportoivat toiminnastaan nuorten alueen blogiin ja sosiaaliseen mediaan. Hankkeen lopuksi nuorten kokemuksia kootaan haastatteluiden/ kyselyiden muodossa. Aiheesta tehtäneen opinnäytetyö.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Nuorisopalvelut, yläkoulut