Tehokkaalla automatisoinnilla aikaa varsinaiseen kirjastotyöhön
Vuoden 2017 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Ylöjärven kaupunginkirjasto
Koivumäentie 2
kirjasto@ylojarvi.fi
FI-Ylo
Marko Ojala
marko.ojala@ylojarvi.fi

Hankkeen tavoitteena on edistää kirjaston rutiinitoimintojen automatisoimista ja mahdollistaa toimintakulttuurin muutos aktiiviseen opastamiseen ja sisältöjen avaamiseen.

Automaattien käyttöaste

Asiakaskysely automaattien toiminnasta ja käytön helppoudesta

Työpisteiden ergonomian arviointi muutoksen jälkeen

Ylöjärven lähikirjastot Kurussa ja Viljakkalassa ovat siirtyneet rfid-aikaan samalla kun niistä rakennettiin omatoimikirjastoja. Nyt tarkoituksena on konvertoida myös pääkirjaston ja kirjastoauton aineisto rfid-muotoon. Tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa aineiston käsittelyä sekä asiakkaiden että henkilökunnan näkökulmasta. Lisäksi erityisesti kirjastoautossa tavoitellaan myös ergonomisia hyötyjä. Hankkeen taustalla on edelleen kiristyvä talous ja henkilöstötilanne sekä toisaalta kirjaston toimintakulttuurin kehittäminen. Tarkoituksena on saada rutiinityöt sujumaan joko mahdollisimman nopeasti tai niin että asiakkaat hoitavat asiat omatoimisesti (verkossa, automaatilla jne.), jotta aikaa jäisi mahdollisimman paljon opastamiseen, tietopalveluun ja aineistojen avaamiseen. Kokonaisuudessaan hanke jaksotetaan kolmelle vuodelle.

• Vuonna 2016 hankitaan yksi uusi lainaus-/palautusautomaatti pääkirjastoon (2500 €)
  • Avustuksella on tarkoitus:
    • hankkia 8 kpl rfid-lukijoita henkilökunnan työasemille 3000 €
    • päivittää pääkirjaston kaksi vanhaa lainausautomaattia ja yksi palautusautomaatti rfid-tekniikkaan soveltuviksi (7000 €)
    • hankkia puolet tarvittavista pääkirjaston ja kirjastoauton aineiston rfid-tageista (yhteensä noin 150 000 nidettä) (20 000 €)
      • Yhteensä 30 000 €
  •  Varsinainen konvertointi tehdään omana työnä. Laskennallisesti tämä tarkoittaa noin 0,5 htv, eli noin 17 000 euroa. Lisäksi vuokrataan tarvittavaksi ajaksi konvertointityöasema (3000 €). Lisäksi omarahoitusosuuteen on laskettu uuden aineiston tarroittamiseen tarvittavat tagit kahdelle vuodelle (2000 €).

Avustettavan hankkeen toteutus ajoittuu välille 1.5.2017-31.12.2018.

01/05/2017
31/12/2018

Hakemus on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Avustusta ei voi käyttää rfid-tagien hankintaan. Ks. perustelumuistio 2017