Tila- ja toimintakonsepti uuteen kirjastoautoon
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Porvoon kaupunginkirjasto - Uudenmaan maakuntakirjasto
Papinkatu 20
019 5202417
paakirjasto@porvoo.fi
FI Pom
Asko Rossi
asko.rossi@porvoo.fi

Porvooseen ollaan hankkimassa vuonna 2016 uusi, moderni ja monikäyttöinen kirjastoauto. Auto palvelee aamupäivisin päiväkoteja ja kouluja ja iltareiteillä haja-asutusalueita. Uuteen autoon haetaan uudenlaista lapsiasiakaspainotteista konseptia, jonka palveluista voivat myös naapurikunnat voivat hyötyä. Monitoimiauton palvelukonseptin suunnittelussa tutkitaan mahdollisuutta kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden tarjoamista osana kirjaston peruspalvelua. Pääpaino on lukemisen edistämisessä, koulu- ja päiväkotireittien toteuttamisessa. Uuteen kirjastoautoon tulee lasten ja nuorten aineisto pääpainona oleva teoskokoelma. Auto palvelee entiseen malliin vaihtuvalla kokoelmallaan, mutta aikaa käytetään entistä huomattavasti enemmän myös erilaisiin tapahtumiin ja pyritään uuden teknologian välinein ja toimintatavoin edistämään monilukutaitoa ja tuottamaan yksittäisille lapsille elämyksiä. Kirjastoauton asiakastila pyritään saamaan monikäyttöiseksi ja joustavaksi erilaisin moduuliratkaisuin. Auton kokonaisuus, ulkoasu, tilasuunnittelu, sisustus, hyllyratkaisut suunnitellaan yhdessä Aalto-yliopiston kanssa. Esteettömyys ja ergonomia huomioidaan kaikissa yksityiskohdissa. Auton reittien suunnittelu tehdään osittain yhteistyössä naapurikuntien kanssa, pysäkki- ja palveluaikaa järjestetään tarvittaessa myös alueen muille lähikunnille. Haetaan tilasuunnittelua, palvelumuotoilua varten projektityöntekijän palkkaa 12 kuukaudeksi. Porvoon bussitiimi käyttää työaikaa konseptin suunnitteluun. Reitistö suunnitellaan yhdessä lähikuntien kanssa.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Aalto-yliopisto/ Matti Mikkilä