Tule mukaan, juhlitaan yhdessä itsenäistä Suomea!
Vuoden 2016 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Vaasan kaupunginkirjaston valokuvat, kuvaaja Susanna Saari.
Vaasan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Kirjastonkatu 13, PL 235
kirjasto. palaute@vaasa.fi
Fi-Vm
0209602-6
Marja Mikola
marja.mikola@vaasa.fi

Hankkeessa valmistaudutaan juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä tavanomaista näyttävämmällä tapahtumatarjonnalla. Tavoitteena on juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä muistella mennyttä, tarkastella nykyisyyttä ja haistella tulevaisuutta millaisessa Suomessa elämme. Tavoitteena on toimia oikeasti kuntalaisten olohuoneena, tehdä yhteistyötä kaupungin sisällä eri toimijoiden kanssa sekä samalla markkinoida ja tehdä tunnetuksi kirjaston ja muiden kulttuuritoimijoiden palvelutarjontaa.

Kirjailijavieraat ja tapahtumat 2016-2017

Vaasan kaupunginkirjastossa on järjestetty kirjailijavierailuja säännöllisesti osana neljää toimivaa lukupiiriä. Avoimet yleisötilaisuudet vetävät kiinnostuneita kuulijoita.  Suomen juhlavuoden lähestyessä kutsumme ajankohtaisia vieraita paikalle jo syksyllä 2016 sekä valtakunnallisen 101 kirjaa –hankkeen  (101 kirjaa on Ylen tuottama monikanavainen, tv, radio, netti, ohjelmakokonaisuus, jossa esitellään kirja jokaiselta Suomen itsenäisyyden ajan vuodelta) teemoja mukaillen vuoden 2017 aikana.  Koostamme itsenäisyyden ajan kirjallisten vuosikymmenien mukaisia teemakuukausia, joissa on vieraita, näyttelyitä ja muita tapahtumia.  Kaupungin sisällä on suunniteltu Vaasa Opiston, Vasa Arbetarinstitutetin ja kirjaston kesken yhteistä luentosarjaa juhlavuoden teemaa eri näkökulmista. Kirjaston osuudeksi on tulossa suomalaisen yhteiskunnan satavuotinen kehitys kaunokirjallisuudessa.   "Linnan juhlien etkot" tilaisuudessa tiistaina 5.12.2017 juhlistetaan Suomen syntymäpäivää kirjastossa avoimena kansalaistilaisuutena juhlavuoden teeman mukaisesti otsikolla ”Minun Suomeni”.

Kirjallisuustapahtuma Littfest 2017   Vaasan kirjallisuustapahtuma LittFest on siirtymässä syksyltä kevääseen. Seuraava ajankohta saattaakin olla maaliskuu 2017. Ajankohta mahdollistaa yhteistyön Uumajan kirjallisuusfestivaalin kanssa. Valtakunnallisesti on juhlavuoden kirjastotapahtumana vireillä  Suuri Lukuseikkailu - Läsäventyr - hanke, missä keskitytään lasten ja nuorten lukutaitojen tukemiseen. Lasten LittFest- tapahtumat pyritään kytkemään ainakin osittain Lukuseikkailuun, kunhan valtakunnallisen hankkeen sisältö ja rahoitus on selvillä.

Lukupuutarha 2016-2017

”Si hortum in bibliotheca habes, deerit nihil ” - Jos sinulla on puutarha ja kirjasto, sinulla on kaikki, mitä tarvitset.  Marcus Tullius Ciceroa mukaillen käynnistetään Lukupuutarhan suunnittelu Vaasan pääkirjaston puistoon. Pääkirjasto on puiston ympäröimä, mutta toiminnassamme ei tätä aluetta ole juurikaan hyödynnetty eikä puiston nykyinen ilme houkuttele asiakkaita oleilemaan. Tavoitteena on yhdessä kaupungin viheralueyksikön kanssa suunnitella kirjaston puistosta kaikenikäisten kaupunkilaisten ulkoilmaolohuone, Lukupuutarha, jonka toteutuksessa näkyy sekä kirjallisuus että paikallisuus.

Uudistuneeseen puistoon voidaan viedä kirjaston ja muiden toimijoiden toimintaa ympäri vuoden, esimerkiksi  pop-up- kirjastotoiminta, kirjapicnic, lukupiirit, satutuokiot, yhteislaulutilaisuudet, musiikkiesitykset, rusettiluistelu- ym. pienimuotoiset liikuntatapahtumat, perinteinen alkukesän Taimitori jne. Ulkotilassa voidaan lisäksi järjestää iltaisin elokuvaesityksiä, mistä on onnistunut kokemus Taiteiden yöstä.

Kirjaston kahvilapalvelut pyritään laajentamaan kesäisin Lukupuutarhaan, jossa asiakkaat voivat nauttia istutuksista, ulkoilmasta sekä lueskella rauhassa.  Kaupunkiviljelyn kokeilukaan ei ole poissuljettu mahdollisuus. Puiston taideteoksille on mahdollista hakea rahoitusta yksityiseltä taholta. Yksityistä sponsorirahoitusta kummius-periaatteella pyritään hankkimaan puistokalusteisiin. Puistoon istutetaan Suomi 100 vuotta- muistopuu. Puiston suunnittelusta ja toteutuksesta on käynnistetty neuvottelut kaupungin viheralueyksikön ja talotoimen kanssa.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Vaasan kaupungin viheralueyksikkö, kulttuurikeskus, LittFest työryhmä, Vaasa Opisto, Arbis,

Lasten ja nuorten Littfest

Langensteinin jalanjäljissä

Kaunokeskiviikon ja dekkarimaanantain kirjailijavieraat

02/05/2016
31/12/2017

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016