Tule mukaan, juhlitaan yhdessä itsenäistä Suomea!
År 2016 RFV-ansökan   (Projekt fått finansiering)


Bildens ursprung: 
Vaasan kaupunginkirjaston valokuvat, kuvaaja Susanna Saari.
Vaasan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Bibliotekets adress : 
Kirjastonkatu 13, PL 235
65100
Bibliotekets telefonnummer : 
06-325 3533
Bibliotekets e-postadress : 
kirjasto. palaute@vaasa.fi
ISIL-kod : 
Fi-Vm
FO-nummer : 
0209602-6
Ansvarsperson : 
Marja Mikola
Telefonnummer : 
358 40 169 4438
E-post : 
marja.mikola@vaasa.fi
Projektets målsättning: 

Hankkeen tavoitteena on juhlia yhdessä Suomen itsenäisyyttä ja järjestettyjen tialisuuksien avulla tehdä tunnetuksi kirjaston aineistoja ja palveluita. Yhteisöllisyyden lisääminen ja osallisuus ovat myös juhlavuoden teemoja. Sopivien yhteistyökumppaneiden löytäminen tapahtumajärjestämiseen on myös hankkeen tavoitteena. Pääkirjaston ympärillä olevan puiston kunnostamisen aloittaminen juhlavuoden kunniaksi on tavoitteena.

Indikatorer för uppföljning av målsättningen: 

Järjstetyt tapahtumat
Tapahtumissa kävijät

Projektbeskrivning : 

Hankkeessa valmistaudutaan juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä tavanomaista näyttävämmällä tapahtumatarjonnalla. Tavoitteena on juhlavuoden teeman mukaisesti yhdessä muistella mennyttä, tarkastella nykyisyyttä ja haistella tulevaisuutta millaisessa Suomessa elämme. Tavoitteena on toimia oikeasti kuntalaisten olohuoneena, tehdä yhteistyötä kaupungin sisällä eri toimijoiden kanssa sekä samalla markkinoida ja tehdä tunnetuksi kirjaston ja muiden kulttuuritoimijoiden palvelutarjontaa.

Kirjailijavieraat ja tapahtumat 2016-2017

Vaasan kaupunginkirjastossa on järjestetty kirjailijavierailuja säännöllisesti osana neljää toimivaa lukupiiriä. Avoimet yleisötilaisuudet vetävät kiinnostuneita kuulijoita.  Suomen juhlavuoden lähestyessä kutsumme ajankohtaisia vieraita paikalle jo syksyllä 2016 sekä valtakunnallisen 101 kirjaa –hankkeen  (101 kirjaa on Ylen tuottama monikanavainen, tv, radio, netti, ohjelmakokonaisuus, jossa esitellään kirja jokaiselta Suomen itsenäisyyden ajan vuodelta) teemoja mukaillen vuoden 2017 aikana.  Koostamme itsenäisyyden ajan kirjallisten vuosikymmenien mukaisia teemakuukausia, joissa on vieraita, näyttelyitä ja muita tapahtumia.  Kaupungin sisällä on suunniteltu Vaasa Opiston, Vasa Arbetarinstitutetin ja kirjaston kesken yhteistä luentosarjaa juhlavuoden teemaa eri näkökulmista. Kirjaston osuudeksi on tulossa suomalaisen yhteiskunnan satavuotinen kehitys kaunokirjallisuudessa.   "Linnan juhlien etkot" tilaisuudessa tiistaina 5.12.2017 juhlistetaan Suomen syntymäpäivää kirjastossa avoimena kansalaistilaisuutena juhlavuoden teeman mukaisesti otsikolla ”Minun Suomeni”.

Kirjallisuustapahtuma Littfest 2017   Vaasan kirjallisuustapahtuma LittFest on siirtymässä syksyltä kevääseen. Seuraava ajankohta saattaakin olla maaliskuu 2017. Ajankohta mahdollistaa yhteistyön Uumajan kirjallisuusfestivaalin kanssa. Valtakunnallisesti on juhlavuoden kirjastotapahtumana vireillä  Suuri Lukuseikkailu - Läsäventyr - hanke, missä keskitytään lasten ja nuorten lukutaitojen tukemiseen. Lasten LittFest- tapahtumat pyritään kytkemään ainakin osittain Lukuseikkailuun, kunhan valtakunnallisen hankkeen sisältö ja rahoitus on selvillä.

Lukupuutarha 2016-2017

”Si hortum in bibliotheca habes, deerit nihil ” - Jos sinulla on puutarha ja kirjasto, sinulla on kaikki, mitä tarvitset.  Marcus Tullius Ciceroa mukaillen käynnistetään Lukupuutarhan suunnittelu Vaasan pääkirjaston puistoon. Pääkirjasto on puiston ympäröimä, mutta toiminnassamme ei tätä aluetta ole juurikaan hyödynnetty eikä puiston nykyinen ilme houkuttele asiakkaita oleilemaan. Tavoitteena on yhdessä kaupungin viheralueyksikön kanssa suunnitella kirjaston puistosta kaikenikäisten kaupunkilaisten ulkoilmaolohuone, Lukupuutarha, jonka toteutuksessa näkyy sekä kirjallisuus että paikallisuus.

Uudistuneeseen puistoon voidaan viedä kirjaston ja muiden toimijoiden toimintaa ympäri vuoden, esimerkiksi  pop-up- kirjastotoiminta, kirjapicnic, lukupiirit, satutuokiot, yhteislaulutilaisuudet, musiikkiesitykset, rusettiluistelu- ym. pienimuotoiset liikuntatapahtumat, perinteinen alkukesän Taimitori jne. Ulkotilassa voidaan lisäksi järjestää iltaisin elokuvaesityksiä, mistä on onnistunut kokemus Taiteiden yöstä.

Kirjaston kahvilapalvelut pyritään laajentamaan kesäisin Lukupuutarhaan, jossa asiakkaat voivat nauttia istutuksista, ulkoilmasta sekä lueskella rauhassa.  Kaupunkiviljelyn kokeilukaan ei ole poissuljettu mahdollisuus. Puiston taideteoksille on mahdollista hakea rahoitusta yksityiseltä taholta. Yksityistä sponsorirahoitusta kummius-periaatteella pyritään hankkimaan puistokalusteisiin. Puistoon istutetaan Suomi 100 vuotta- muistopuu. Puiston suunnittelusta ja toteutuksesta on käynnistetty neuvottelut kaupungin viheralueyksikön ja talotoimen kanssa.

 

Samarbetspartner/s: 
Vaasan kaupungin viheralueyksikkö, kulttuurikeskus, LittFest työryhmä, Vaasa Opisto, Arbis,
Tidigare projekt: 

Lasten ja nuorten Littfest

Langensteinin jalanjäljissä

Kaunokeskiviikon ja dekkarimaanantain kirjailijavieraat

Webbsidor, publikationer och material: 

Kuntatekniikka Vaasa: Suunnitelma Lukupuutarhaksi 2016.
Kirjailija- ja artistivierailut tallenteina kirjaston Youtube-kanavalla.
Itsenäisyyden vuosikymmeniin liittyvät aineistonäyttelyt tallennettu ja uudellen käytettävissä.

Åtgärder och önskade inverkningar: 

Hankkeen tavoite Suomen itsenäisyyden merkkivuoden näkymisestä kirjastossa toteutui hienosti. Samoin kirjastoaineistojen ja palvelujen tunnetummaksi tekeminen tapahtumien avulla. Hankerahooituksella järjestetyissä 18 tapahtumassa oli 996 osallistujaa. Lisäksi aineisto-ym. näyttelyt näkivät ainakin ohimennen kaikki kirjaston kävijät.
Suosituin tapahtuma osallistujamäärältään oli yhteistyössä Pohjanmaan Museon jääkäri-teemaisen näyttelyn kanssa järjestetty historioitsija Teemu Keskisarjan luento, jonne kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Ehkä ulosjääneitä hiukan lohdutti tallenne, joka on ollut katsottavissa kirjaston verkkosivuilla. Paikalliset musiikki-idolit 1960- ja 1990-luvuilta vetivät mukavasti kuulijoita ja VPSn menestyksen vuodet kiinnostivat Kari Uusikylän kertomana monia urheilun ystäviä, Kauko Röyhkä, Kjell Westö ja Ulla-Leena Lundberg olivat ns. isoja nimiä esiintyjävalikoimassa. Marttojen pula-ajan ruokien esittely, suomalainen iskelmä karaokessa, vapputanssit ja suomalaiset lautapelit saivat innokkaita osallistujia ja kuulijoita. Kirjastossa on voitu kokea juhalvuoden aikana yhteisöllisyyttä, vaikka yksinkin.
Omia merkkivuosiaan viettäneet Pikku Kakkonen, Kimblen tekijä pelifirma Tactics ja paikalliset partiolaiset olivat oivia yhteistyökumppaneita. Näissä tilaisuuksissa kävi noin 400 osallistujaa. Kirjallisuusfestivaali LittFest sivusi juhlavuoden ohjelmaa, mm. Sirpa Kähkösen esiintyminen, mutta festivaalin kävijät tilastoidaan toisaalle.

Fortsatta åtgärder: 

Lukupuutarhaa ei olla unohdettu, rahoitusta suunnitelman toteutukselle haetaan.
Hankkeessa syntyneitä yhteistyökuvioita pidetään yllä, esim. karaokelaulut kirjastoissa.

Projektet börjar : 
02/05/2016
Projektet avslutas : 
31/12/2017
 


Finansiering av ansökan
Ansökningssumma: 
€32 000
Egen finansiering: 
€3 200
Budget sammanlagt: 
€35 200
Övriga understöd som ansökts: 
€0
Övriga understöd som beviljats: 
€0

Förverkligad finansiering
Budget sammanlagt: 
€18 600
Egen finansiering: 
€0
Extern finansiering: 
€0
Bidrag från samarbetspartners: 
€0

Statistik:
Utbildningar: 
0kpl/st.
Antalet deltagare i utbildningar: 
0henkilö/person
Antalet evenemang: 
18kpl/st.
Antalet deltagare i evenemang: 
996henkilö/person

Beslut
Beviljat stöd i euro: 
€14 500

Hanke on hakuehtojen mukainen. Avustusta voi käyttää hakemuksessa esitetyn erittelyn mukaisesti. Perustelumuistio: http://hankkeet.kirjastot.fi/ohjeita/perustelumuistio-2016