Tuu säkin!: lasten ja nuorten elämyksiä Lopen kirjastossa
Vuoden 2018 AVI-hanke

Lopen kunnankirjasto
Kauppatie 3
Heidi Kastelli
0197586322
heidi.kastelli@loppi.fi

Hankkeen tarkoitus on tarjota tekemistä ja kokemista Lopen kirjastossa lapsille ja nuorille ja saada madallettua kynnystä tulla tänne. Kirjastossamme on uusi lasten- ja nuortenkirjastonhoitaja ja haluamme tiivistää ja monipuolistaa tarjontaamme ja olla etenkin nuorille paikka, jossa viihtyä kavereiden kanssa. Ideamme on järjestää teatteria, lautapelipäiviä, taidepajoja, elokuvailtoja ja konsolipeli-iltoja. Toimintaa on tarkoitus olla eri-ikäisille ja eri tyyppistä ja teemoiksi meille sukeutuu ensisijaisesti  monipuoliset lukutaidot ja etenkin kuvalukutaito, esittävän taiteen elämykset ja strateginen ja motorinen oppiminen perinteisen oppimisen tueksi.

Tilaisuuksien määrä, osallistujamäärät ja mahdollinen palaute (suullinen tai muunlainen).

Tapahtumat on tarkoitus jakaa vuosille 2018 ja 2019 tasaisesti niin, että meillä olisi koko ajan jotakin uutta ja mielenkiintoista tarjolla lapsille ja nuorille. Teatteriesityksen ajattelimme sijoittaa vuoden 2018 alkuun ja lautapeli-illat on tarkoitus järjestää molempina vuosina joulukuun alussa, sillä peli-illat olisivat joulunaloituksemme. Konsolipelipäiviä ja leffailtoja olisi tarkoitus järjestää kerran kuussa ja taidepajoja olisi tarkoitus tulla kaksi, molemmille vuosille yksi. Niiden sijoitus mietittäisiin suhteutettuna muuhun ja teemoja ja vastaavaa silmällä pitäen.

Teatteriesitykseksi olemme ajatelleet Jäljillä!-nimistä osallistavaa musiikkiseikkailua lapsille ja sitä vetää kaksi musiikkipedagogia. Lautapeli-iltoja olemme jo hieman väläytelleet peluuttajaporukka Starbala ry:lle ja tarkoitus olisi myös ostaa lautapelejä kokoelmaamme ja etenkin sellaisia, joita peluuttajat esittelevät ja peluuttavat. Starbalan peluuttajat vaikuttavat Tampereen suunnalla ja heillä on pitkä kokemus peleistä ja peluuttamisesta, pelitapahtumista (Ropecon ja Tracon) sekä pelien striimaamisesta. Konsolipelipäiviä varten meidän olisi tarkoitus hankkia PS4 ja Xbox One sekä porukkapelejä ja peluuttamisen hoitaisi kirjastoimenjohtajamme, joka on tehnyt sitä aiemmin Tampereen kirjastoissa ja on itsekin pelaaja. Elokuvailtoja varten tarkoituksemme olisi taas hankkia elokuvalisenssi ja kirjaston henkilökunta sekä nuorisotoimi hoitaisi valvonnan tilassa (asiasta on jo alustavasti keskusteltu). Sekä konsolipelejä että elokuvia varten meillä on tilat ja tykki sekä kangas, joten niiden suhteen olemme hyvällä mallilla. Taidepajoiksi ajattelimme mangapajaa sekä maalaus- ja piirustuspajaa. Mangapaja olisi erityisesti nuorille ja kirjastossamme toimii suosittu mangalukupiiri ja vetäjäksi on kaavailtu mangaharrastajaa, joka on itsekin sarjakuvantekijä ja maalaus- ja piirustuspajaan on mietitty henkilöä, joka on vetänyt tällaisia pajoja lapsille aiemminkin. Pajojen vetäjien kanssa on jo alustavasti keskusteltu.

Kaikkea nyt tarjottavaa on kirjastoltamme pyydetty niin aikuisten kuin lasten ja nuorten itsensäkin toimesta. Teatteriesitykseen olemme ajatelleet kutsua päiväkoteja, jotta saisimme heidän kanssaan lisää yhteistä toimintaa vierailujen lisäksi. Lautapeli-iltoja on pyydetty valtuustosta asti ja niitä ovat myös nuoret kyselleet samoin kuin pelikoneita ja lisää pelejä, joita aloimme ottaa kokoelmiin ensi kertaa tänä vuonna. Mainittuja kahta konsolia nuoret ovat toivoneet kovasti kun muuallakin on. Leffailtoja ovat pyytäneet etenkin lasten vanhemmat ja lähin elokuvateatteri on Riihimäellä, joten paikkaisimme myös tätä aukkoa. Päätimme panostaa kirjastossamme elokuviin ja niiden lainat ovat hurjassa kasvussa, joten kysyntä näkyy jo tilastoissakin. Taidepajalaisten kanssa olemme myös viritelleet yhteistyötä ja heidän kauttaan on mahdollista saada muitakin vetäjiä. Yhteistyötä tehdään siis vahvasti asiakkaiden kanssa joko toivepohjalta tai kuten mangapajan suhteen, mitä auttaa suunnittelemaan mangapiirimme. Haluamme tarjota monipuolista toimintaa niin, että sitä voidaan jatkaa myös tulevaisuudessa ja tekijöiden kanssa onkin tarkoitus miettiä kuinka ja mitä voimme jatkaa vastaisuudessakin. Tämä on se pohja, jolta haluamme toimia - haluamme tarjota pitkäaikaista ja merkityksellistä toimintaa pienessä kunnassa, mistä hyötyvät vuosien saatossa mahdollisimman monet. Hankkeen avulla saamme hyvän käsityksen siitä mitä voimavaroja ja rahaa toiminnot vaativat ja kuinka pystyisimme ne vastaisuudessa tarjoamaan itsekin. Katsomme hanketta pitkällä tähtäimellä ja haluamme olla pysyvästi osa lasten ja nuorten arkea Lopella ja parantaa kunnan muuten supistuvia palveluja. Meidän tapahtumissamme asiakkaat ovat saaneet suunnitella niitä ja ovat myös osallisia niissä ja sen koemme tärkeäksi, koska se sitouttaa paremmin.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Starbala ry