Vaihtelu virkistää – työntekijävaihdot Uudenmaan kirjastoissa / Omväxling förnöjer! – arbetstagarutbyten i biblioteken i Nyland
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Kati Sillgren/ Porvoon kaupunginkirjasto
Porvoon kaupunginkirjasto - Uudenmaan maakuntakirjasto
PL 96 (Papinkatu 20)
019-5202417
paakirjasto@porvoo.fi
FI-Pom
Katja Jokiniemi
019-5202431
katja.jokiniemi@porvoo.fi

Uudenmaan kirjastoissa tehtiin vuosina 2012–2014 kokeiluluontoisesti kuusi työntekijävaihtoa. Uudenmaan maakuntakirjasto teki vaihtoja varten infopaketin ja vaihtosopimuspohjan sekä keräsi vaihdoista palautteen. Vaihdoista saatu palaute oli positiivista ja innostunutta. Porvoon kaupunginkirjasto - Uudenmaan maakuntakirjasto hakee nyt hankeavustusta työntekijävaihtojen järjestämiseksi laajemmassa mittakaavassa Uudenmaan kirjastojen kesken. Työntekijävaihto on hyvä vertaisoppimisen menetelmä. Vaihto tarjoaa tilaisuuden oppia uutta sekä jakaa omaa osaamistaan ja hyviä käytäntöjä. Vaihdosta saa omaan työhön ja työyhteisöön uusia ideoita, menetelmiä ja inspiraatiota. Vaihtoon voi lähteä oppimaan tai jakamaan jotakin erityisosaamista tai tutustumaan toisen kirjaston työhön ja palveluihin kokonaisuutena. Vaihto mahdollistaa uusien kontaktien luomisen, yhteistyön tiivistämisen ja ajatusten vaihdon eri kirjastojen ja kirjastoammattilaisten kesken. Uudellamaalla on monta eri kirjastokimppaa ja myös kimppayhteistyön ulkopuolella olevia kirjastoja. Vaihdon kautta kirjastoammattilaiset oppivat tuntemaan toisiaan yli kirjasto- ja kimpparajojen. Parhaimmillaan vaihto poikii pidempiaikaisia yhteistyöhankkeita ja kontakteja kirjastojen ja kirjastoammattilaisten kesken. Kaksikielisellä Uudellamaalla vaihto mahdollistaa myös kieliharjoittelun kaksikielisessä kirjastossa. Vaihtojen kesto on keskimäärin 1-2 viikkoa. Vaihdon kestosta voidaan sopia tapauskohtaisesti. Vaihto voi olla yksipuolinen tai vastavuoroinen. Hankeavustusta haetaan matkakuluihin sekä mahdollisiin majoitus- ja sijaiskuluihin. Hanke käynnistyy yhteisellä aloitusseminaarilla esimiehille ja kirjastohenkilöstölle. Seminaarissa käsitellään vaihtoihin liittyviä käytännönasioita ja kuullaan kokemuksia jo toteutuneista vaihdoista. Seminaarissa tarjotaan kirjastoille ja kirjastohenkilöstölle tietoa vaihdon suunnittelusta, toteuttamisesta ja vaihtokokemusten hyödyntämisestä työyhteisössä. Maakuntakirjasto toimii vaihtojen koordinaattorina. Vaihdoista kerätään palaute. Matkakulut on laskettu siten, että jokaisesta maakuntakirjastoalueen 25 kunnasta lähtisi yksi henkilö vaihtoon. Matkoiksi on arvioitu keskimäärin 100 km päivässä. 20 henkilön arvioidaan olevan vaihdossa viikon verran ja viiden henkilön kahden viikon verran. Majoituskuluja on arvioitu kahdeksalle henkilölle viikon verran. Pieniin kirjastoihin tarvitaan mahdollisesti sijaista vaihdon ajaksi. Sijaista arvioidaan tarvittavan viidessä viikon vaihdossa. Omarahoitusosuus koostuu aloitusseminaarin järjestämisestä (työaika ja järjestämiskulut) sekä maakuntakirjaston ja vaihtoon osallistuvien kirjastojen vaihtojen suunnitteluun, järjestämiseen ja ohjaukseen kuluvasta työajasta (maakuntakirjasto viisi työpäivää ja osallistuvat kirjastot yksi työpäivä per kirjasto).

Uudenmaan yleiset kirjastot

Heilit kiertoon Kalajoki-Entresse työkierto Entresse-Kalajoki työkierto Osaaminen jakoon Päijät-Hämeen kirjastoissa

01/05/2015
31/12/2016