WebKake - Kaukopalvelusovellus yleisille kirjastoille
Vuoden 2013 OKM-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Yleisten kirjastojen keskuskirjasto
FI-He
0201256-6
Erkki Lounasvuori
erkki.lounasvuori@hel.fi

WebKake on Jukka Hakosalon kehittämä verkkokäyttöinen kaukopalvelutilausten hallintaohjelma, jonka hän on kehittänyt yhteistyössä Oulun yliopiston kirjaston kanssa. Tällä hetkellä sitä käytetään jo Oulun ja Turun yliopiston kirjastoissa sekä Oulun kaupunginkirjastossa. WebKake on perusominaisuuksiltaan kiinnostava kaukopalvelusovellus, joka voidaan ottaa räätälöitynä käyttöön yleisissä kirjastoissa.

Tuoreessa julkaisussa ”Yleisten kirjastojen kaukopalveluselvitys 2013” kirjastot kertoivat tarvitsevansa työvälineen, jolla voi hallita kaukopalvelulainojen tilaukset ja lähettämiset, ja josta voi siirtää asiakkaan kirjastojärjestelmässä oleviin lainaustietoihin hänelle toimitetut kaukolainat. WebKake ei tällä hetkellä keskustele kirjastojärjestelmän kanssa, mutta käynnistettävässä hankkeessa yleisille kirjastoille tämä yhteys rakennettaisiin rajapintojen kautta.

Hankerahoituksen avulla WebKake kehitetään ja räätälöidään sellaiseksi, että yleiset kirjastot koosta riippumatta voivat sen ottaa käyttöön kohtuullisin kustannuksin. Käyttöönotto voidaan organisoida yleisten kirjastojen konsortion kautta, jolloin konsortio huolehtii palvelinympäristöstä ja kehittämisestä/ylläpidosta. Kohtuullista vuosimaksua vastaan kirjastot saavat WebKaken tuotantokäyttöön.

Kehittämishankkeessa yleisille kirjastoille rakennetaan oma WebKake-alusta, jolloin saamme siihen mukaan omat erityistarpeemme ja tehdyt muutokset ovat samanaikaisesti kaikkien käytössä. Tilastointi on WebKakessa monipuolinen, mikä voidaan tarvittaessa huomioida yleisten kirjastojen tilastotietokannassa.

Keskuskirjaston edustajan + Jukka Hakosalon lisäksi tarkoitus on kerätä ydinjoukko (4-6 kpl) erikokoisia yleisiä kirjastoja kehittämään ja samalla käyttöönottamaan WebKake. Koko hankkeen ajan on käytettävissä WebKaken kehittäjän Jukka Hakosalon työpanos. Jukka on varautunut olemaan puolipäivätoimisesti hankkeen käytössä tarvittavan ajan, n. 6 kuukautta. Hanke tarvitsee myös muutaman kuukauden työpanoksen WebKaken verkkosivujen suunnitteluun ja rakentamiseen.

09/07/2013
31/12/2014