Yhdistetty lasten- ja nuortenosasto sykkimään tätä päivää
Vuoden 2012 Hyvä käytänne

Tuija Lindström
Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Salpausselänkatu 33
02061 55232
kirjasto@kouvola.fi
Tuija Lindström
02061 54750
tuija.lindstrom@kouvola.fi

Kouvolan pääkirjasto on 40 v. vanha, ja samoja tiloja on muunneltu nykytarpeita vastaaviksi räätälöimällä, totaalista tila-ja kalusteremonttia ei ole tehty.  Samoissa tiloissa toimiville lasten- ja nuortenosastolle kaivattiin uutta ilmettä sekä kalustein että mediakasvatusta tukevin laitehankinnoin. Tätä tarkoitusta varten saimme viime vuonna  OKM:n hankerahaa ja avustus on käytettävissä vuoden loppuun asti.

Teetimme ammattikorkeakouluopiskelija Iris Rynölla pohjatyön osastojen ilmeeseen, aineistosijoitteluun ja värimaailmaan, jonka jälkeen kirjaston työryhmä ruoti ehdotusta. Suurten poistojen ja hyllysiirtojen avulla saimme  aineistoa hyvin esille tuovan lopputuloksen vanhoihin raameihin ja asiakkaaat ovat olleet tyyytyväisiä. Varsinkin nuoret hehkuttavat omaa lukunurkkaansa  chattivihkon avulla; onkin päätetty, että nurkkaan ei laiteta enää tietokonetta  alkuperäissuunnitelmista poiketen, vaan annetaan nurkan olla hiljaisena luku- ja  treffipaikkana, koska sillä on selvä tarve. Asiakasaloitteesta pöydälle hankittiin tosin radio-cd-soitin, mutta kuunteleminen on sallittu vain kuulokkeilla.

Myös lapset vanhempineen viihtyvät pienten alueella ja satuhuoneessa. Huoneessa on paljon ensikirjoja, palapelejä, leikkikaluja ja nukenvaunut. Lähellä ovat myös kuva- ja satukirjat - pöytien ääreen ja sohvalle pääsevät istuskelemaan niin lapset kuin aikuisetkin.

Nuorille hankimme PS3-pelikonsolin pelaamista varten. Samaa pelikonsolin näyttöä voimme käyttää myös kirjastonkäytön opetuksessa; samasta kaapista pelikonsolin kanssa löytyy pieni tietokone.

Näillä muutoksilla ja laitehankinnoilla saimme uudistettua ja nykyaikaistettua lasten- ja nuortenosastoa. Osaston uudistaminen on silminnähden lisännyt sekä lapsiperheiden että nuorten viihtymistä kirjastossa ja lisännyt todistettavasti osastolla olevan aineiston lainausmääriä. Lapset ja nuoret asioivat edelleen liki toisiaan, mutta hyllyjärjestelyjen myötä molemmille on järjestetty omaa tilaa eivätkä he liikaa häiritse toisen ryhmän kirjaston käyttöä.

Myös vuoropuhelu asiakkaiden ja käyttäjien välillä on lisääntynyt varsinkin nuorten nurkassa olevan chattivihkon avulla - siinä voi anonyymisti kysyä mitä tahansa kirjastoa ja kirjastopalveluja koskevaa asiaa. On kysytty varaamisesta, kirjojen hankintamääristä - monista arkipäiväämme kuuluvista asioista, joten kohdennettu tiedotuskin on osaston muutosten myötä lisääntynyt.

Syksyn kuluessa saanemme käyttökuntoon nuorille tarkoitetut isonäyttöiset läppärit, varustettuna Adoben kuvankäsittelyohjelmalla ja peleillä. Aikomuksena on myös hankkia kosketusnäyttöinen tietokone (surface screen) yhteiseen käyttöön.

31/03/2011
30/12/2012