Yleiset kirjastot osaksi kirjastoalan tuote- ja palvelu-konsepteja sekä yhteisluettelo Melindaan osallistuminen
Vuoden 2014 OKM-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Yleisten kirjastojen keskuskirjasto
Fi-He
0201256-6
Erkki Lounasvuori
erkki.lounasvuori@hel.fi

Yleiset kirjastot ovat merkittävä tekijä ajatellen suomalaista kirja-alaa kokonaisuudessaan. Yleiset kirjastot ostavat kokoelmiinsa vuosittain n. 2 miljoonaa kirjaa tai muuta aineistoa, joista kirjojen osuus on yli 80 %. Kirjastot ovat kuitenkin sivustakatsojan roolissa kirja-alan kokonaisprosessissa ja osallistuvat prosessiin vasta siinä vaiheessa, kun ostavat aineistoa kirjakauppojen tai välitysfirmojen kautta kokoelmiinsa.

Kokonaisprosessiin liittyy oleellisesti yhteisluettelo Melinda, jossa tulee lähivuosien aikana olemaan ammattitaidolla kuvailtuna kaikkien kirjastojen tarjoamat aineistot sijaintitietoineen. Vuonna 2014 Melindan portit avautuvat yleisille kirjastoille. Mukaan meno edellyttää, että aineistotietokantojen tulee olla Marc 21 muodossa. Tarvitsemme suunnitelman, missä järjestyksessä yleiset kirjastot siirtyvät Melindaan ja kun siirtyminen alkaa, tarvitsemme asiantuntemusta, miten siirto toteutetaan.

Avustusta haetaan projektisuunnittelijan palkkaamiseksi toimenkuvana kirja-alan kokonaisprosessiin osallistuminen ja Melindaan siirtymisen suunnittelu ja organisointi. Projektisuunnittelijan apuna on yleisten kirjastojen oma valtakunnallinen Melinda-työryhmä sekä Helsingin kaupunginkirjaston luettelointi- ja hankintaosaston toimistopäällikkö sekä tarvittaessa luetteloinnin ja tekniikan asiantuntijoita.

Helsingin kaupunginkirjaston hankinta- ja luettelointiosasto sekä Yleisten kirjastojen Melinda-työryhmä

01/05/2014
31/12/2016