Tonåring på bibban – javisst
Vuoden 2018 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)

Nykarleby stadsbibliotek
Topeliusesplanaden 10
Liselotte Harjulin
0447219080
liselotte.harjulin@nykarleby.fi

Att göra bibliotekets tonårsavdelning attraktiv och relevant för tonåringar genom att skapa möjligheter till kreativitet och aktivt deltagande. Främja tonåringarnas läsintresse genom att ordna filmklubbar och författar/regissörsbesök med koppling till litteratur. Fokus är på mångsidig läsfärdighet (Tema 1)

Antal medlemmar och filmklubbsträffar.
Feedback från lärare och tonåringar
Resultat av interagering med elever i form av boktips och boktrailers

Avsikten är att anskaffa en stor skärm till tonårsavdelningen. På skärmen kan visas boktips och övrigt material med anknytning till litteratur och bibliotek. Boktips och boktrailers produceras i samarbete med stadens skolor. Boktipsen visas under en begränsad tid och byts därefter ut. Lärarna i skolorna fungerar som direkta samarbetsparter och kontakter. För att eleverna ska kunna arbeta med detta också i biblioteket anskaffas 8 surfplattor.

En filmklubb ordnas för tonåringar. Filmerna som visas i filmklubben ska ha koppling till litteratur. Filmklubbens deltagare väljer film och innan filmvisningen bekantar man sig med litteratur som har ett samband med filmen. Efter filmvisningen diskuteras adaptionen, det berättartekniska greppet hos författaren och regissören, bokens och filmens genretypiska drag.
Utvärdering sker direkt med gruppen och de som inte kan delta vid visningen kan titta filmen senare och därefter följa med diskussionerna via en gemensam elektronisk plattform ex. todaysmeet, facebook. Tröskeln att delta ska inte vara för hög. Det ska vara ett tillfälle för tonåringen att delta i en verksamhet som är både rolig och lärorik.
Två årslicenser från Viihdepalvelu införskaffas. En kort kurs om tonåringars medieanvändning ordnas för personalen. I kursen kan också personer från övriga Fredrikabibliotek delta.

På våren och sommaren 2018 planeras verksamheten i detalj. Nödvändig utrustning anskaffas. Filmklubbarna startar hösten 2018. Reklam för filmklubbarna görs och en författare/regissör kontaktas. Samarbetet med skolorna gällande boktips och boktrailers inleds när skolornas hösttermin börjar.

Utrustning som krävs för visandet av film är tv-skärm, hörlurar med bluetooth, chromebit-adapter, 8 st. surfplattor och bluray-spelare. Viihdepalvelus årslicens anskaffas.

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Zachariasskolan, Yrkeshögskolan Novia, Viihdepalvelu