Utredning om möjligheter att utnyttja gratis e-material på svenska
Vuoden 2015 AVI-hanke   (Ei saanut rahoitusta)

Pargas stadsbibliotek / Blankabiblioteken
Strandv. 28
biblioteket.pargas@pargas.fi
FI-Parga
Karolina Zilliacus
karolina.zilliacus@pargas.fi

Problem/behov:

Tillgång till svenskspråkigt e-material är för tillfället undermålig och de finlandssvenska bibliotekens möjligheter att skaffa och låna ut kommersiellt publicerat e-material begränsas av relativt höga kostnader. Samtidigt existerar det många gratistjänster som erbjuder e-material även på svenska men som är okända för de flesta bibliotek och deras kunder.

Lösningsförslag:

Gratis e-material som biblioteken har rätt att använda inkluderas i bibliotekens kataloger (eller i gemensamma kataloger som Finna) och kompletterar därmed bibliotekens övriga e-samlingar.

I första skedet görs en utredning om existerande e-material och möjligheter till att göra det tillgängligt på/via biblioteken.

Projektets fokus är i första hand behovet av e-material hos Fredrikas och Blankas kunder, men resultaten gagnar naturligtvis alla med intresse i svenskspråkigt material (i Finland). Man ämnar också utforska den problematik som gäller metadata och tillgängliggörande av gratis e-material i allmänhet, och resultaten kan förhoppningsvis utnyttjas i framtida arbete på nationell nivå.

Utredning:

I projektets utredningsskede söker man svar på frågor gällande:

-Tillgängliga tjänster: Vilka källor finns det för gratis e-material på svenska? Kan deras e-material göras tillgängligt för bibliotekens kunder i Finland?

-Tillgänglig metadata:

a. Hurdana metadata existerar och hur användbara är de? Får de användas? Juridiska möjligheter att utnyttja kvalitativt acceptabla metadata.

b.  I brist på användbara metadata, vilka alternativ finns det att producera dem. För undvikande av dubbelarbete är det viktigt att i denna fråga samarbeta med Kungliga bibliotekets pågående pilotprojekt. Samarbete kring projektet har preliminärt diskuterats med KB:s avdelningschef för informationssystem.

c. Vid behov, planering av ett projekt (och process) att producera metadata hos de finlandssvenska biblioteken.

-Alternativ för att göra metadata tillgängliga för de finlandssvenska biblioteken eller alternativt, direkt för slutanvändare. Samtidigt måste ett system för regelbunden uppdatering av metadata utarbetas.

-Förslag till fortgående process och system för tillgängliggörande av gratis svenskt e-material.

Projektet kommer att ledas av en styrgrupp med representanter från Fredrika- och Blankanätverken. Utredningen görs av projektanställd.

Som egenfinasiering räknas bibliotekens egna personalkostnader

Yhteistyökumppanin nimi/nimet:
Fredrikabiblioteken, Kimitoöns kommun, Kungliga biblioteket
01/05/2015
31/12/2016

Initiativet till en utredning är bra, men det borde omfatta biblioteksverksamheten i hela Svenskfinland. Regionförvaltningsverken på de tvåspråkiga områdena borde göra en framställning till i första hand Konsortiet för de allmänna biblioteken, att i samarbete med de tvåspråkiga biblioteksnätverken utföra en utredning av detta slag.