Alajärven kirjasto 150 vuotta - Mahdollisuuksien kirjasto
Vuoden 2015 ELY-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Kuvan lähde: 
Oma kokoelma
Alajärven kaupunki/Alajärven kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Pl 28, Kirkkotie 7
62901
Kirjaston puhelin : 
06-2412 2410
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@alajarvi.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Alaja
Y-tunnus : 
0177619-3
Yhteyshenkilön nimi : 
Tarja Kyrönlahti
Puhelin : 
06-2412 2415, 040-183 6125
Sähköposti : 
tarja.kyronlahti@alajarvi.fi
Kuvaus : 

Alajärven kaupunginkirjasto täyttää 150 vuotta lokakuussa 2015. Tilastojen mukaan perustaminen tapahtui 1865. Kirjasto toimi ensin kirkon sakastissa ja myöhemmin yksityiskodeissa. Kunta alkoi huolehtia kirjastosta vuonna 1912. Nykyisiin toimitiloihin kirjasto pääsi vuonna 1992. Vuosikymmenten haave toteutui tuolloin, kun kirjasto pääsi muuttamaan Alvar Aallon suunnitelmaan pohjautuvaan kirjastorakennukseen. Juhlavuoden punaisena lankana on kirjaston monipuolisten palvelujen esitteleminen sekä myös houkutteleminen kirjaston käyttäjien piiriin niitä, joiden elämässä kirjaston käyttö on syystä tai toisesta jäänyt taka-alalle teemalla ”Mahdollisuuksien kirjasto”. Juhlavuoden aikana halutaan tarjota houkuttelevia syitä tulla kirjastoon ja rakentaa kirjastosta kuva moni palvelukeskuksena, jossa on monipuoliset palvelut ja jossa on mahdollisuus kokea, tehdä ja harrastaa sekä viettää aikaa. Toivotaan, että arkisen luonteensa ansiosta kirjastoon on helppo tulla ja juhlavuoden tapahtumista tulisi koko kansan tapahtumia. Kirjasto haluaa tehdä juhlavuodesta asiakkaiden juhlaa. Juhlavuoden merkeissä järjestetään tapahtumia vauvasta vaariin. Unohtamatta kuitenkaan kirjaston perustehtävää. Valtakunnallisia kirjaston ja kirjallisuuden teemapäiviä hyödynnetään. Vuoden aikana järjestetään kirjailijavierailuja (2 kpl), konsertteja, näyttelyjä, pelitapahtumia, kilpailuja, työpajoja, ääneen lukua jne. pääkirjastossa sekä tapahtumia myös Lehtimäen lähikirjastossa. Tarkoituksena olisi hankkia myös 2 kpl tabletteja asiakkaiden käyttöön niin, että he pääsevät kokeilemaan kirjojen lukemista uudella tekniikalla sekä muutenkin tutustumaan laitteen käyttöön. Tarkoituksena on käyttää niin paljon kuin mahdollista paikallisia kulttuurintekijöitä tapahtumien esiintyjinä. Näin edesautamme myös lähikulttuurin esille tuomista. Samoin kirjastoa erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien esityspaikkana vahvistetaan. Juhlavuotta vietetään sekä koko vuoden jatkuvina tapahtumina että varsinaisena juhlaviikkona lokakuussa 2015. Juhlavuoden avajaiset pidetään helmikuussa 2015 Lainan päivänä. Lokakuussa 2015 juhlaviikolla perinteisten juhlallisuuksien sijasta tarjotaan toimintaa ja ohjelmaa vauvasta vaariin. Juhlaviikon jokaisena päivänä on jokin tapahtuma. Juhlavuotta mainostetaan paikallisissa tiedotusvälineissä. Kirjastossa ja ulkopuolella järjestettäviä tilaisuuksia varten teetetään roll-up- kuvatelineitä. Juhlavuotta tehdään tunnetuksi myös erilaisin esittein. Juhlavuosi käynnistetään helmikuussa, jolloin julkaistaan juhlavuoden logo ja aloitetaan juhlavuoden markkinointi. Logon suunnittelussa käytämme mainostoimistoa. Logoa käytetään viestinnässä, mm. kirjaston lehti-ilmoituksissa, tiedotteissa, mainosmateriaaleissa ym. Tarkoituksena on panostaa kirjaston markkinointiin ”Mahdollisuuksien kirjastona”. Logo suunnitellaan niin, että se on myöhemmin muunneltavissa ja voidaan käyttää jatkossakin tiedotuksessa ja markkinoinnissa.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Alajärven kaupunginkirjaston juhlavuoden punaisena lankana oli kirjaston monipuolisten palvelujen esittely sekä houkutteleminen kirjaston käyttäjien piiriin niitä, joiden elämässä kirjaston käyttö on jäänyt taka-alalle. Juhlavuoden ja erityisesti juhlaviikon aikana houkuteltiin kävijöitä vauvasta vaariin. Erityisesti juhlaviikon ohjelma laadittiin niin, että siinä oli jokaiselle jotakin. Juhlaviikolla käytettiin esiintyjinä paikallisia esiintyjiä ja tuotiin näin lähikulttuuria esille.
Paikallinen mainosyritys Merkkimainos suunnitteli kirjastolle 150 -vuotisjuhlavuoden logon, joka oli hyvin onnistunut ja jota voidaan käyttää jatkossakin hyödyksi. Kirjaston lasioviin teipattiin (tarrat) 150 v. logot sekä tekstit. Edellä olevat tekstit ja logot annetaan olla lasiovissa jatkossakin. Hankittiin Roll Up teline, jossa mainostettiin 150 vuotista kirjastoa. Juhlavuoden logoa käytettiin kaikessa juhlavuoteen liittyvässä mainonnassa. Kirjaston markkinointiin panostettiin niin, että kirjasto on ollut paikallislehdissä esillä entistä näkyvämmin.
Hankittiin kyniä ja avaimenperä poletteja, joihin tuli kirjaston juhlamainos. Lisäksi ostettiin kirjastokarkkeja jaettavaksi eri tilaisuuksissa.
Juhlavuosi käynnistettiin lainanpäivän tapahtumalla, jota vietettiin maanantaina 9.2.2015 kahvituksen merkeissä. Kahvituksen lomassa oli tasatunnein elävää musiikkia, jota esittivät Alajärven musiikkiopiston oppilaat. Uusille asiakkaille, jotka hankkivat ensimmäisen kirjastokorttinsa annettiin yllätyslahja. Lukusukkakilpailu käynnistyi teemalla "Kirja käteen ja lukusukat jalkaan!"
Alajärven kirjastossa järjestettiin yhdessä Alajärven Sydänyhdistyksen kanssa tiistaina 14.4.2015 Kuulonhuoltoa sydämellisesti tapahtuma. Etelä-Pohjanmaan Kuulo ry:stä oli Terttu Salo puhumassa. Musiikista vastasi Leo Jeulonen ja runoja lausui Anna-Mari Alanen.
Kirjasto osallistui Asumista- ja hyvinvointia messuille 25.4.2015. Messuilla palkittiin 3 nuorta lukijaa ja tehtiin lapsille rintanappeja.
Kirjasto osallistui Alajärven kulttuuri- ja harrasteviikolle 8.-12.6.2015, joka oli suunnattu nuorille ja perheille. Harrasteviikolla järjestettiin peli-ilta keskiviikkona 10.6.2015. Mahdollisuus oli pelata tietokoneilla, Wii-konsolilla sekä useilla uusilla lautapeleillä. Illan aikana oli mahdollisuus tutustua shakin ja bridgen saloihin - mukana opastajat Seinäjoen shakkikerhosta sekä Järviseudun bridgekerhosta.
Alajärven kirjastossa järjestettiin vanhusviikolla tiistaina 6.10.2015 runopiiri teemalla "Rakkaus". Rakkausrunoja esittivät Alajärven runopiiriläiset ja musisoinnista vastasi mies ja kitara Tapio Nummi.
Torstaina 15.10.2015 järjestettiin kirjastossa monitoimipäivä yhteistyössä Alajärven nuorisopalvelujen ja Alajärven 4H kanssa. Kirjastossa järjestettiin kirjaseikkailua ja ohjelmaan kuului lapsille suunnattu salapoliisitehtävä, jossa etsittiin kadonnutta kansalliskirjaa. Kirjastossa sai pelata pelejä. Lautapelien vetäjänä toimi Alajärven vapaa-aikaohjaaja. Lisäksi oli tietokilpailuja jne.
Kirjaston varsinaista juhlaviikkoa vietettiin 25.10. - 30.10.2015 välisenä aikana asiakkaiden kanssa. Tarkoituksena oli tehdä viikosta asiakkaiden juhla, siksi kirjasto ei järjestänytkään minkäänlaisia erityisiä juhlallisuuksia, vaan juhlittiin erilaisten ja eri ikäisille suunnattujen tapahtumien avulla.

Alajärven kaupunginkirjaston 150-vuotisjuhlaviikon ohjelma oli:
Sunnuntai 25.10.
– juhlaviikon avajaiset ja kahvitus klo 12-16.
– Runomies Reijo Vähälä esiintyi klo 12 ja 14
– Musiikkiopistolta esiintyvät Essi ja Konsta Turja klo 13 sekä
Iida Palmu ja Katriina Herrala klo 15.
– kirjastoautossa lapsia tervehti Peppi Pitkätossu.
Lisäksi esiteltiin kirjaston tarjoamia palveluja (avoimet ovet) ja erityisesti uusia palveluja kuten digitointipistettä, lainaus- ja palautusautomaattia, lautapelejä jne.

Maanantai 26.10.
– Lehtimäen kirjastossa omatoimikirjaston avajaiset klo 13, kahvitarjoilu klo 13-18.
Lehtimäen opiston yhtyeen ja Tanja Vuorelan yhteinen musiikkiesitys avauksen jälkeen
– Juoksija ja lastenkirjailija Wilson Kirwa Alajärven oli kirjastossa klo 16.30 kertomassa
elämästään Keniassa ja Suomessa.
– Wilson Kirwa jatkoi satutunnin merkeissä klo 17.30. Mehutarjoilu.
– Madventures esiintyi Alajärven Nuorisoseuralla klo 18.

Tiistai 27.10.
– Alajärveläisen kulttuurin päivä klo 12-18, jolloin esillä olivat paikalliset toimijat sekä esiintyjät.
* Järvi-Pohjanmaan seniorit ry: esillä mm. käsityönäyttely,
* Alajärven sydänyhdistys ry: kolesterolimittausta, hinta 12 €,
* Alajärven musiikkiopisto,
* Järviseudun omaishoitajat ja läheiset ry,
* Nelimartat ry,
– Esiintyjien esiintymisaikataulu:
klo 12.30 Leenan kirjajumppa,
klo 13.00 Musiikkiopiston esityksiä,
klo 13.30 Virve Leppäahon musiikkiesitys,
klo 14.00 Leenan kirjajumppa,
klo 14.30 Korsukuoro,
klo 15.30 tyttöbändi Veronica esiintyi akustisesti,
klo 16.00 Marja Hulkon runoja,
– Stand up-koomikko Mikko Vaismaa esiintyi klo 18.
Lisäksi Mikko Vaismaa esiintyi lukion oppilaille lukiolla klo 14.20.

Keskiviikko 28.10.
– Teatteri Mukamas ja lastenteatteriesitys Hölmöläiset Alajärven Nuorisoseuralla klo 10.

Torstai 29.10.
– Yhteislauluiltapäivä Kimmo Niskalan johdolla klo 13.00. Kahvitus klo 12 – 16.

Perjantaina julistettiin Lukusukka -kilpailun voittaja. Lukusukka -kilpailuun saatiin 18 sukkaparit. Asiakkaat saivat äänestää sukkia ja äänestäjiä oli kaikkiaan 407 henkilöä. Sukat lahjoitettiin Hoivakoti Helmikartanoon asukkaiden iloksi ja lämmikkeeksi.
Juhlaviikolla oli myös erilaisia näyttelyitä: Hilkka Heinulan Reborn -nukkenäyttely, Alajärven Kamerakerhon suunnittelema kirjastoaiheinen valokuvanäyttely, esillä oli myös kirjaston vanhoja esineitä sekä Alajärven Kuvataidekoulun oppilastöitä, jotka oppilaat tekivät juhlaviikkoa varten. Kirjaston koristelusta vastasi Jamin puutarhaoppilaitoksen oppilaat. Kaikkiaan juhlaviikon monipuolinen ohjelma toi kirjastoon noin 1000 kävijää.
Kirjaston erilaisissa muissakin tilaisuuksissa kuten satutunneilla, kirjallisuuspiireissä, kirjoittajapiireissä ym. pyrittiin tuomaan esille kirjaston juhlavuotta ja siihen liittyviä tapahtumia.
Vuoden aikana pyrittiin järjestämään lisäksi erilaisia näyttelyitä, jotka toisivat kiinnostuneita asiakkaita kirjastoon mm. Kissa aiheinen näyttely, Jon Kontkasen Seitsemän kuoleman syntiä -näyttely, Lehmät laitumella -näyttely, Pitsinäyttely, jonka ohessa oli myös nypläysnäytös, Katri-Helena Heikinmäen töiden näyttely, Kaarina Heikinheimon tekstiilityönäyttely ja näyttelyn avajaiset, Alajärven Kamerakerhon kesänäyttely, Alajärven Kuvataideyhdistyksen näyttely "Ruusuni mun" ja näyttelyn avajaiset, Alajärven naisvoimistelijoiden järjestämä valokuvanäyttely ja avajaiset, Eeva Kankaan käsityönäyttely ja kranssinäyttely sekä lisäksi vielä juhlaviikon näyttelyt, jotka mainittu jo aikaisemmin.

Juhlavuoden ja juhlaviikon tapahtumat toivat kirjastoon paljon eri ikäisiä ihmisiä. Paljon saatiin uusia asiakkaita. Tapahtumien järjestämisessä pyrittiin ottamaan kaiken ikäiset huomioon. Tämä onnistuikin kirjaston saaman palautteen perusteella.

Lisätietoa: 

Näyttelyitä ja näyttelyissä kävijöitä ei ole laskettu tapahtumiin ja tapahtumien osallistujiin. Näyttelyjen avajaiset, joita oli 4 kpl ja niihin osallistujat 111 henkilöä on laskettu tapahtumiin.

Aloituspäivämäärä : 
01/01/2015
Lopetuspäivämäärä : 
31/12/2015
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€6 800
Oma rahoitus yhteensä: 
€2 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€8 800
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€12 355
Oma rahoitus yhteensä: 
€7 855
Muualta saatu avustus: 
€0
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0

Tilastot:
Koulutustilaisuudet: 
0kpl/st.
Koulutuksiin osallistujia: 
0henkilö/person
Tapahtumien lukumäärä: 
18kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
1 468henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€4 500