Asumisen ja elämisen teemahuone
Vuoden 2013 AVI-hanke   (Hanke on saanut rahoitusta)


Sipoon kunnankirjasto
Kirjaston osoite : 
Pohjoinen Koulutie 2
04130
Kirjaston puhelin : 
09-23536003
Kirjaston sähköposti : 
kirjasto@sipoo.fi
ISIL-tunnus : 
FI-Sipoo
Y-tunnus : 
02035338
Yhteyshenkilön nimi : 
Anne Laitinen
Puhelin : 
050-5485682
Sähköposti : 
anne.laitinen@sipoo.fi
Kuvaus : 

Sipoon pääkirjastosta kehitetään asumisen ja rakentamisen teemahuone siihen liittyvine aineistoineen ja tapahtumineen. Huonetilan suunnittelusta vastaa sisustusarkkitehti yhteistyössä kirjaston ja kaavoittajien kanssa. Huone otetaan käyttöön syksystä 2013, jolloin toteutetaan aiheeseen liittyvä SADE-kysely, jossa asukkailta kysytään mielipiteitä Nikkilässä. Huoneeseen sijoitetaan smart board, josta asiakkaat voivat selata uusien alueiden kaavoja ja muuta aiheeseen liityvää tietoa. Nykyiset seinällä olevat aluepiirustukset siirtyvät kunnantalolle nähtäville ja kirjaston huoneessa niitä voi selata ja tutustua tietokoneen kautta ja siten myös antaa suoraa palautetta. Huoneessa on myös esillä Nikkilää koskeva unelmakartta, johon asukkaat voivat merkata toiveitaan. Huoneen sisustus on kodikas ja viihtyisä ja sinne sijoitetaan aiheeseen liittyvä kirjallisuus puutarhanhoidosta viemärisäännöksiin. Aikomuksen aon järjestää lauantailuentoja. Syksyllä 2013: Itäisen Jokipuiston jugend (Arkkitehdit Heikkilä & Kauppinen) Nikkilän katukuva ennen vanhaan (toimittaja Gritt Lindroos), Värit ja terveys ( sis.arkkitehti Raili Halmetoja) Keväällä 2014: Trimmaa kotisi ( sis.ssuunn. Teuvo Loman), Ympäristötaidetta (prof Markku Hakuri), Puutarhalauluja ( Sonja Lumme), Taide ja rakentaminen (arabian ranta Tuula Iso-Hanni) Syksyllä 2014: Strömsö, uudet lähiöt (Dan Mollgren), Ekomateriaalit sisustuksessa (läänintaitilija Mari Savio).

Yhteistyökumppanit, työryhmä: 

Kunnan Kaavoitus- ja kehittämisyksikkö. Jokipuisto seura. kansalaliopiston kulttuuripiiri.

Työryhmä: Kavvoittaja Pilvi Nummi-Sund, kaavoituspäällikkö Matti Kanerva, johtava kirjastonhoitaja Ulla Salento, kuvataiteilija Maikku Huovila, kulttuurituottaja Katja Sågbom, kulttuurijohtaja (kirjastotoimenjohtaja) Anne Laitinen.

Aiemmat hankkeet: 

Katso www.kulttuurikäytävä.fi. Hanke liittyy kunnan omarahoitteeseen cultural planning metodin toteuttamiseen Nikkilässä.

Arvioi toimenpiteitä ja vaikutuksia: 

Kirjaston entinen vähäisessä käytössä ollut lukusali sai uuden sisustuksen ja käyttötarkoituksen. Lukusali oli myös toiminut kunnan kaavakioskina. Samalla mietittiin uudestaan myös kirjaston muiden tilojen käyttö sekä sisustus. Kirjaston juhlasalin yhteydessä oleva kahvio/galleriatila avattiin kirjaston asiakkaille uudeksi oleskelutilaksi sekä lehtilukusalia muokattiin viihtyisämmäksi. Lukusali sai uudeksi nimekseen Bo-huone (Bo=asua tai pesä) huoneen Asumisen ja elämisen -teeman mukaan. Huoneeseen sijoitettiin interaktiivinen 80 tuumainen SmartBoard -kosketustaulu sekä kaikki asumiseen ja elämiseen liittyvä aineisto siirrettiin kyseiseen tilaan. SmartBoard on ollut käytössä kirjaston lapsiryhmille, kaavoittajille kaavanäyttelyitä varten, kokouksissa, esityksissä, työpajoissa, Nuorten pelipäivänä, Senioreiden internetpäivillä, viikonloppuleffoissa ym. Ajankohtaiset teemat tai tapahtumat ovat saaneet omat Prezi-esityksensä jotka Bo-huoneessa pyörivät itsenäisesti taustalla kirjaston asiakkaille. Tila oli aikaisemmin suljettu lasiovella mutta uuden käyttötarkoituksen jälkeen tila on aina avoinna. Moni asiakas on löytänyt tilan omaksi työskentelytilakseen kannettavallaan ja lapset ja nuoret pelaavat lautapelejä samassa tilassa. Huone on nyt kaikkien ikäryhmien aktiivisessa käytössä kun se aikaisemmin oli enimmäkseen muutaman opiskelijan käytössä.

Jatkotoimenpiteet: 

Tapahtumia oman elinympäristöön liittyen järjestetään myös jatkossa. Lasten mediakasvatukseen panostetaan erityisesti tulevana vuotena ja siihen SmartBoard sekä tablettitietokoneiden yhteiskäyttö on suuressa roolissa. Kirjaston tiloja ja käyttötarkoitusta muokataan koko ajan asiakasviihtyvyyttä ajattelen ja tavoitteena on että kirjasto toimisi asukkaiden yhteisenä olohuoneena jossa on koko ajan säpinää!

Aloituspäivämäärä : 
01/05/2013
Lopetuspäivämäärä : 
30/11/2014
 


Anomuksen rahoitus
Haettava avustus yhteensä: 
€9 600
Oma rahoitus yhteensä: 
€15 000
Budjetti euroissa yhteensä: 
€26 600
Haettu muu avustus: 
€0
Saatu muu avustus: 
€0

Toteutunut rahoitus
Koko budjetti: 
€23 600
Oma rahoitus yhteensä: 
€15 600

Tilastot:
Tapahtumien lukumäärä: 
15kpl/st.
Tapahtumiin osallistujat: 
425henkilö/person

Päätös
Myönnetty avustus euroissa.: 
€8 000
 
okm
avi