Cycling for libraries Amsterdam–Brussels 2013 tour
Vuoden 2013 Hyvä käytänne   


Hämeenlinnan kaupunginkirjasto
Kirjaston osoite : 
Lukiokatu 2
13100
Kirjaston sähköposti : 
inkeri.jurvanen@hameenlinna.fi
Yhteyshenkilön nimi : 
Jukka Pennanen
Puhelin : 
040-1912191
Sähköposti : 
jukka@cyclingforlibraries.org
Kuvaus : 

“Cycling for libraries 2013” oli kolmannen kerran järjestetty kirjastoammattilaisten markkinointitapahtuma ja epäkonferenssi ja se järjestettiin pyöräillen välillä Amsterdam–Bryssel. Tapahtuma järjestettiin 19.–26.6.2013 ja matkaa sille kertyi noin 430 kilometriä. Tapahtumaan osallistui kaikkiaan 102 varsinaista ennakkoilmoittautunutta osallistujaa ympäri maailman, 17 suomalaista järjestäjää sekä useita kymmeniä satunnaisia kampanjaa tukevia kirjastotyöntekijöitä reitin varrelta.

Majoitusvaraukset oli tehty Suomesta käsin paikallisten kumppaneiden avustuksella sellaisiin tiloihin, joita matkan varrella oli saatavilla. Ne olivat pääosin hostelleissa. Majoitusten saatavuuteen vaikutti heikentävästi aloitusajankohta, joka oli jo vajaan puolen vuoden kuluttua varausten aloittamisesta. Majoitusvaraukset, reitti ja reitinvarren kirjastot muodostavat kokonaisuuden, jonka sovittamisessa on aina omat hankaluutensa ja erityisesti silloin kun aikaa jää vähän. Myöhäinen valmistautuminen johtui yhteistyökumppanimme Civic Agendan mukaantulon myöhäisestä varmistumisesta.

Järjestäjätiimillä on oma ammattikokki ja hänen mukaansa ottama keittiö kaikkine tarvikkeineen, jolla koetetaan vastata haasteellisiin ruokailuolosuhteisiin reitillä, josta ei ole useinkaan mahdollista löytää ravintoloita sopivasta paikasta. Ruokahankintoja tehtiin kuiva-aineiden osalta Suomessa ja tuoretavaran osalta paikan päällä. Ruoka valmistettiin kaasulla ulkona tai tehtiin sisäkeittiössä, mikäli sellainen oli saatavilla tai vuokrattavana. Ryhmällä oli oma ammattitaitoinen ja pyöräilevä ensihoitaja tarvikkeineen ensiavun mahdollisen antamista varten.

Tapahtumaa videoitiin päivittäin ja videot ovat saatavilla tapahtuman verkkosivulla (http://www.cyclingforlibraries.org/?page_id=5967). Kuvaustiimi videoi, esitti ja tallensi jokaisen päivän kuvaukset iltaan mennessä valmiina katsottavaksi.

Mukana tuotua vai vuokrattua tekniikkaa käytettiin esityksissä ja seminaareissa. Tekniikka sisälsi av-tekniikkaa kuten PA-laitteiston mikrofoneineen, videotykin, ulkona käytettävän valkokankaan sekä verkkotukiasemia, jotka tarjottiin sekä osallistujille sosiaalisen median käyttöön että järjestäjille tapahtuma- ja videopäivitysten lataamista varten.

Seminaareille ja epäkonferensseille oli vuokrattu sopivat tilat ja esiintyjät (mm. Delftin yleinen kirjasto ja Delftin teknillisen yliopiston kirjasto). Tapahtumassa oli esiintymisiä myös kirjastojen yhteydessä, mm. Amsterdamin Royal Tropical Institutessa (KIT library). Tärkeimmät tapahtumat teeman kannalta olivat vierailut ja keskustelut kolmessa eri parlamentissa: Hollannin parlamentissa Haagissa sekä Flaamin parlamentissa ja EU-parlamentissa Brysselissä, Belgiassa. Niihin osallistui myös paikallisia kansanedustajia ja euroedustajia. Cycling for librariesin osanottajat osallistuivat viimeisenä päivänä  EU-parlamentissa euroedustajien organisoimalle vastaanotolle ja päivälliselle, jossa kertoivat yleisten kirjastojen tukikampanjasta yhdessä Civic Agendan kanssa. Tilaisuuden maksoi projekti ja sen organisoi Civic Agenda.

Tapahtumaan kuului myös käytännön valmistelua ja ohjausta. Ennen tapahtumaa rakennettiin uudet verkkosivut (+ domainien ylläpito ja palvelintilan hankinta) ja tehtiin perushankinnat kuten turvaliivit, liput, banderollit, roll-upit, esitteet, julisteet sekä tarrat autoihin ja osallistujille. Järjestäjätiimille kuului myös matkalla käytettyjen autojen (3) ja trailerin (1) varausten teko. Ennen matkaa helmikuussa Tuomas Lipponen, Markku Ojala ja Jukka Pennanen tekivät kokous- ja reittitarkistusmatkan Hollantiin ja Belgiaan. Haagissa Hollannin kansalliskirjastossa pidettiin tapahtuman kumppanien yhteinen järjestäytymiskokous, joka virallisesti aloitti tapahtumajärjestelyt kohdemaissa. Matkalla kuvattiin yhdeksän markkinointivideota. Teiden kunto ja pysähdyspaikat tutkittiin ajamalla reitti mahdollisimman tarkkaan vuokra-autolla. Mikkelin Kirjastopäivillä 12.–14.6.2013 esiteltiin Cycling for libraries -toimintaa ja tulevaa matkaa omalla vuokratulla standilla.

Järjestäjätiimi lennätettiin ja majoitettiin Amsterdamiin kolme päivää ennen matkan alkua valmistelemaan tapahtumaa, mm. vuokraamaan ennakkoon varatut pakettiautot ja tekemään ruokahankinnat omaa keittiötä varten sekä hankkimaan muut tarvittavat varusteet ja valmistamaan käytännön asioiden sujuminen. Yksi pakettiauto ajettiin trailereineen Helsingistä; sillä tuotiin Suomesta hankittu tekniikka, keittiö tarvikkeineen ja tiimin polkupyörät. Matkalla hankittiin keittiössä tarvittavan ruoan lisäksi kaikille noin 120 hengelle majoitukset ja ruoat sekä ostettiin tarvittavat polttoaineet, matkaliput, lauttamaksut ja hoidettiin pysäköintimaksut sekä ostettiin tarvittavat verkkokortit yhteyksiä varten. Kokki toimi matkalla itsenäisenä palkattuna yrittäjänä, muut värvättiin vapaaehtoisina eikä heille maksettu palkkaa. Osalle järjestäjistä, joilla oli asianmukainen matkamääräys, maksettiin kuitenkin puolipäiväraha.

Tapahtuma on dokumentoitu verkkosivuille päivittäisine videoineen ja lehtileikkeineen.

Tapahtuma: Kirjastoammatillinen verkottumis- ja markkinointitapahtuma 2013

Kohde: Amsterdam–Bryssel

Ajankohta: 19.6–26.6.2013

Järjestäjätiimi matkalla: Jukka Pennanen (järjestäjä), Markku Ojala (reitit), Tuomas Lipponen (videotiimin vetäjä), Urpo Nylander (tekniikka), Sebastian Slotte (majoitusvastaava), Katia Shklyar (ryhmien ohjaus), Antti Pakarinen (viestintä), Jonas Tana (ensiapu), Mikko Helander (kuvaustiimi), Panu Somerma (kuvaustiimi), Juha Kortesluoma (roudaus), Anssi Sajama (roudaus), Pasi Niemi (kokki), Päivi Tossavainen (apulaiskokki), Heikki Blomsten (kuljettaja), Tero Vainikainen (kuljettaja), Kati Nieminen (kuljettaja).

Osanottajat

Yhdistettyyn pyöräilymatkaan ja konferenssiin osallistui kaikkiaan 102 osanottajaa. Lista nimistä on liitteenä. Osanottajat olivat suurimmaksi osaksi kirjastoammattilaisia johtajista opiskelijoihin. Mukana oli myös muutamia perheenjäseniä. Ikäjakauma oli 24–65; vanhimmat olivat jo eläkkeelle jääneitä kirjastojen johtajia. Osanottajat joutuivat tekemään ennakkoon valmistelevan kotitehtävän. Osanottajien kotitehtävät ovat nähtävillä osoitteessa http://www.cyclingforlibraries.org/?page_id=5204

Pyöräilyaikataulu

KAUPUNKI

PÄIVÄ

Amsterdam, Hollanti

19.6.

The Hague, Hollanti

20.6.

Delft, Hollanti

21.6.

Renesse, Hollanti

22.6.

Brugge, Belgia

23.6.

Gent, Belgia

24.6

Affligem, Belgia

25.6

Bryssel; Belgia

26.6.

 

MEDIAJULKISUUS

 

TV JA PAINETUT JULKAISUT

Ks. koonti sivulla http://www.cyclingforlibraries.org/?page_id=3431 (13 juttua)

ONLINE-ARTIKKELIT:

Cyc4lib 2013 — by Stine Grabas and  Bo Jacobsen  (Danish)

Kan man cykle sig til viden — Lisbeth Rasmussen  (Danish)

Fietsen voor bibliotheken

Minister Schauvliege ontvangt 100 fietsende bibliothecarissen

Minister Schauvliege ontvangt 100 fietsende bibliothecarissen

Dendermonde Tussenstop in rit Amsterdam–Europees Parlement – Bibliothecarissen fietsen langs bib

Minister Schauvliege ontvangt 100 fietsende bibliothecarissen

Cycling for Libraries 2013 – Fiets jij mee?

FietsersbondBibliotheekblad.nl

Cycling for Libraries start bij de OBA

Fiets mee met ‘Cycling for libraries’

Cycling for Libraries in Noordwijk

Meeting people vs. meeting deadlines

Cycling for libraries 2013: unconference ‘the open library’

Cycling for Libraries with the Flemish Minister of Culture

Cycling for Libraries: Reflections on Libraries in the Netherlands

Cycling for Libraries strijkt neer in Nederland

‘Cycling for libraries’ doet Den Haag aan

Cycling for libraries 2013: ‘Goeie sfeer!’

100 cycling librarians visit KIT Library

Cycling for Libraries 2013 – ready for take-off!

Cycling for Libraries 2013 van start!

‘Cycling for libraries’ houdt halt in Asse

Oproep: Cycling for Libraries 2013 – Fiets jij mee?

Bibliothecaris in Blog – Cycling for libraries

Bike Friendly Richardson

Cycling for Libraries – Fiets jij mee?

Cycling for libraries – Amsterdam Informatie Netwerk

Yhteistyökumppanin nimi/nimet: 
EBLIDA, IFLA, Civic Agenda, lukuisia Hollannin ja Belgia kirjastoja ja kirjastoseuroja
Aloituspäivämäärä : 
07/04/2014
Lopetuspäivämäärä : 
07/04/2014
 


Anomuksen rahoitus

Toteutunut rahoitus
Yhteistyökumppanin rahoitusosuus: 
€0